Läänemaa aasta noor on Berta Valdma ja noorsootöötaja on Juta Siimuste

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

muinasjutufestival arvo tarmulaMuinasjutuline heategevusfestival „Elas kord…“ Haapsalu piiskopilinnuses. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaa Noortekogu kutsus täna noored ja noortemeelsed, otsustajad ja ametnikud Pürksi kultuurimajja Läänemaa osaluskohvikusse. Tunnustati ka noorsootöö preemia nominentide ning tänavusi aasta tegijad noorsootöös.

Aasta noor Berta Valdma

Berta Valdma osales edukalt Eesti Energia koolinoorte ettevõtlikkusideede konkursil ENTRUM 2014 start up-iga Muinasjutufestival, olles Läänemaa kolme parima start up-i hulgas.

Start up-i tulemuseks oli muinasjutulise heategevusfestivali „Elas kord…“ korraldamine 28. juunil 2014 Haapsalu piiskopilinnuses.

Festivali ettevalmistamise ja korraldamise protsess algas oktoobris 2013 ja lõppes juulis 2014, mille peasündmuseks oli muinasjutuline koguperefestival „Elas kord…“. Alustati neljaliikmelise meeskonnana, mis vahepeal küll kahanes kahe liikmeliseks, kuid tänu Berta järjepidevale eestvedamisele kaasati protsessi vältel uusi liikmeid ning projekt õnnestus suurepäraselt. Ettevalmistamise töös tuli Bertal pidevalt kaasata ja suhelda väga paljude ettevõtjate, vabaühenduste, riigiasutuste ning vabatahtlikega, mis nõudis noorelt inimeselt suurt pingetaluvust ja väga head organiseerimisvõimet. Festivalil osales ca 2000 külastajat. Festivali tulemusena koguti 1000 eurot Haapsalu Neuroloogilisele Rehabilitatsioonikeskusele elektrostimulaatori ostuks.

Lisaks olid Bertal samaaegselt kohustused ja tegevused seoses õppetööga koolis, muusikakoolis, treeningutel, filmimine, videote tegemised, kolledži videomeeskonnaga videoülekannete tegemine ning õpilasfirma juhtimine.

Berta iseloomujoonteks on loomingulisus, optimism, kohuse- ja vastutustunne ning rõõmsameelsus.

Läänema aasta noorsootöötaja on Juta Siimuste

Käesoleva aasta septembris alustasid erivajadusega noored sotsiaalmajas „kohvikupidamist“. Korra nädalas, reedeti, teenindavad sotsiaalmaja kohvikus noored Juta juhendamisel. Igapäevaselt valmistatakse kohvikusse erinevaid suupisteid ja küpsetisi (saiakesi, muffineid). Suur osa noortest on õppinud Haapsalu Kutsehariduskeskuses kodumajanust ja/või abikokaks ning leiavad Juta abiga hea praktika õpitule.

Kevadel aitas Juta Läänemaa Puuetega Inimeste Koja kaudu koostada Kohaliku Omaalgatuse Programmi konkursile esitatud projekti, millega taotleti toetust Puuetega Inimeste Kojale saviahju soetamiseks. Projekt sai toetuse ja Juta on ka üks projekti läbiviijatest.

Septembrist alates juhendab Juta Haapsalu sotsiaalmajas erivajadusega noort töötukassa tööpraktika teostamisel. Tööpraktika lõppemisel saab noor tööle Sotsiaalmajja ja Juta jätkab tema juhendajamist töötamise toetamise teenusel. Juta juhendamisel töötab ka teine erivajadusega noor haapsalu sotsiaalmajas koristajana.

Erivajadusega noorte päevakeskus on teinud koostööd Haapsalu kutsehariduskeskusega, kus on käidud külas ning koos kutsekooli noortega valmistatud suupisteid. Koostöö on ka Viigi Kooliga, kellele on tutvustatud oma tegevust. Toimetulekukooli lapsed käivad ka meie kontsertitel.

Üheks koostööpartneriks on ka Haapsalu hoolekandekeskus, mille kasvandikud löövad aktiivselt kaasa päevakeskuse tegevustes. Juta on alati väga avatud koostööks ja suhtlemiseks .

Päevakeskuse tegevused on laienenud üsna mahukateks, noortega tehakse käelisei tegevusi, käiakse jalutamas ning matkamas looduses, samuti kepikõnnil, korra nädalas toimuvad muusikatunnid ja tantsutunnid (tooltants). Päevakeskuse noored esinevad Sotsiaalmaja kontserditel oma tantsude ja lauludega ning nende käsitöötaieste ja abiga kaunistatakse sotsiaalmaja ruume üritusteks ja sündmusteks. Ürituste korraldamisel on noored abiks ka küpsetiste valmistamisega. Seda kõike tegevusjuhendajate Liisa ja Juta abiga.

Suvel käisid erivajadusega noored Hiiumaal üle-eestilistel erivajadustega inimeste suvepäevadel. kokku kolmel päeval tehti ring peale Hiiumaale, meisterdati, saadi uusi sõpru ja kogemusi.

Augustis osalesid päevakeskuse noored Vändras toimuval erivajadustega inimeste spordipäeval. koju toodi teatevõistluse hõbe ja üksikaladel võitsid noored kokku kaks kulda ja ühe hõbeda.

Juta on aktiivne õppija. Sel aastal osaleb ta Tervise Arengu Instituudi tegevisjuhendaja koolitusel.

Puuetega inimeste elule elab Juta südamsest kaasa ning on abiks kus saab. Hiljuti valmistasid noored Juta abiga plakateid piketiks Töövõimereformi teemal ning Juta oli abiks ka noorte transportimisel Pärnusse piketile.

Arutleme aegajalt, kes on me tõeline sõber, kas minu vastu ollakse ikka piisavalt hea ja hooliv. Juta tööd vaadates ei teki sellist küsimust. Juta ei küsi kes ta sõbrad on, vaid kellele tema saab veel oma sõprust jagada, kes veel võiks hoolimist ja märkamist vajada. Ja vajajaid on ja tuleb juurde. Juta on noortega kannatlik, rahulik ja loominguline ning loovate lahenduste pakkujana innustub ta ise ja innustab ka noori tegutsema. Juta pakub välja uusi ideid, et rikastada noorte igapäevategevusi. Juta suhtleb ning samastub erivajadusega noortega ja mõistab nende probleeme.

Nominendid 2014

Noorsootöötaja

  1.  Juta Siimuste – Haapsalu Sotsiaalmaja, tegevusjuhendaja
  2. Katrin Nuuter – Haapsalu Noorte Huvikeskus, noorsootöötaja
  3. Angela Leppik – SA Innovatsioonikeskus
  4. Mairi Grossfeldt – Läänemaa Ühisgümnaasium, huvijuht ja õpetaja
  5. Monika Miilsaar – Noarootsi vald, vabatahtlik
  6. Tiina Alasoo – Lääne maakonna noorteinfo spetsialist
  7. Eveli Maripuu – Panga küla Avatud Noortekeskus

Aasta koolitaja

  1. Krista Kumberg – Lääne maakonna Keskraamatukogu lasteosakonna bibliograaf

Aasta tegu

  1. Läänemaa noorte infomess OMA RADA
  2. Muinasjutufestival „Elas kord“

Aasta noor

  1. Berta Valdma – Innovatsioonikeskuse INNOKAS ettevõtlusega tegelev noor
  2. Epp Sillukse – Läänemaa Noortekogu, asepresident (Lihula Gümn)
  3. Jooonas Kaskmäe – Lihula Gümn
  4. Kert Pääbo – Lihula Gümn
  5. Kristjan Tedremaa – LÜG
  6. Martin Nerman – LÜG
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juku
6 aastat tagasi

minu mem

kodanik vol 2
9 aastat tagasi

Noorte teod on väga toredad, aga võiks tõesti jah kirjavead enne üle vaadata.

õige.
9 aastat tagasi

Tubli Berta! Sammu emme jälgedes!

Kodanik
9 aastat tagasi

Kui nüüd kirjavead saaks ka artiklis parandatud…