Lahkus legendaarne muusikaõpetaja Aasa Ellerhein

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Aasa Ellerhein 100. Foto: Arvo Tarmula

Teisipäeval lahkus meie hulgast Haapsalu vanim elanik, legendaarne muusikaõpetaja ja koorijuht, Haapsalu vapimärgi kavaler Aasa Ellerhein.

Aasa Ellerhein oleks 16. detsembril saanud 101 aastaseks.

Aasa Ellerhein oli kogu oma pika elu pühendunud muusikale ja õpetamisele. Õpetajakutse omandas ta Läänemaa õpetajate seminaris, kus sel ajal töötasid veel sellised tuntud heliloojad nagu Cyrillus Kreek ja Jaan Pakk.

Ellerhein on oma pika elu jooksul töötanud õpetajana mitmes Läänemaa koolis — Maidlas, Lauknas, Liivil, Taeblas, Sutlepas, Haapsalu I keskkoolis. 20 aastat oli ta Haapsalu sanatoorse kooli laulu- ja muusikaõpetaja ning Haapsalu Püha Johannese koguduse pühapäevakooli õpetaja selle loomisest alates.

Aasa Ellerhein oli oma õpetaja Cyrillus Kreegiga sama meelt, et iga lapse saab laulma panna — mõni hakkab enne lauma kui rääkima. Mõne teisega tuleb rohkem vaeva näha. Ellerhein arvas, et mudilaskooris peaksid kõik lapsed laulma. 

35 aastat juhatas Aasa Ellerhein Haapsalu naiskoori Heli, mille asutaja ta oli.

2004. aastal annetas Haapsalu linnavolikogu Aasa Ellerheinale teenete eest muusikaelu edendamisel Haapsalu vapimärgi.

Aasa Ellerhein säilitas sära ja elurõõmu elu lõpuni. Mullu, enne 100. sünnipäeva antud intervjuus kinnitas ta, et käib iga päev õues ja võimleb hommikuti, et vere käima saaks. Ja muidugi laulis ta iga päev, kui mitte valjusti, siis mõtetes.  

Aasa Ellerheina ärsaatmine on 29. novembril kl 11 Haapsalu Jaani kirikus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ago Jaani
9 aastat tagasi

Mälestan oma Esimest Õpetajat. Oli raske aeg, ta oli meile teise ema eest. Õpetaja suure algustähega. Leinan koos omastega, klassivendade ja -õdedega ja Haapsalu linnarahvaga.
Ago Jaani
Õpilane 1944-1951.

linnakodanik
9 aastat tagasi

Kaastunne omastele

haapsallane
9 aastat tagasi

Suur Inimene. Sügav kummardus.