Kohus võttis roolijoodikult auto

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Politseilogo

Tänavu suvel Linnamäel raskelt joobnuna autoroolis istunud Hellartilt konfiskeeris kohus karistuseks auto ja saatis mehe enda korduvate rikkumiste eest 11 kuuks trellide taha.

20. juuli pärastlõunal pidas Linnamäe elanik kinni 33aastase Hellarti, kes oli raskes joobes oma isikliku sõiduauto Audi 80 roolis. Ringkonnaprokuröri Indrek Kalda sõnul oli mehe joove nii suur, et ta sõitis ka teelt välja ega suutnud isegi käia. Kohalik elanik, kellele mehe sõidustiil kahtlane tundus, võttis Hellartilt autovõtmed ja kutsus talle politsei.

Tõendusliku alkomeetriga mõõtes tuvastati, et Hellarti väljahingatavas õhus oli alkoholikontsentratsioon vähemalt 1,66 mg liitri kohta. 5. novembril mõisteti Haapsalu kohtumajas Hellarti üle kohut ning kohus otsustas mehelt sõiduauto konfiskeerida ja mehele endale määrta 11 kuud vangistust.

Karistuse määramisel võttis kohus aluseks, et Hellartit on varem kahel korral karistatud purjuspäi rooli istumise eest. 2012. aasta septembris mõisteti mehele karistuseks 3 kuud tingimisi kolme-aastase katseajaga. Katseajal tabas politsei Hellarti taas roolist joobnuna ja selle eest karistati teda 2013. aasta novembris 6 kuu ja 25 päeva pikkuse vangistusega, mis asendati 410 tunni üldkasuliku tööga.

Pool aastat hiljem, tänavu juulis, oli Hellart taas purjuspäi autoroolis. Seetõttu mõistetigi talle nüüd karistuseks 11 kuud vangistust, konfiskeeriti temale kuuluv sõiduauto ja võeti aastaks ära mootorsõiduki juhtimise õigus.

Haapsalu politseijaoskonna ennetus-menetlustalituse juhi Andrei Taratuhini sõnul on sõiduauto kui kuriteovahendi konfiskeerimine üsna erandlik karistus, mida tuleb ette paar korda aastas. „Meie saame teha karistuse kohta ettepaneku, aga menetluse juht on prokuratuur ja kõik toimub koostöös prokuratuuriga,” selgitas Taratuhin.

Kalda sõnul taotleb prokuratuur autode konfiskeerimist üldjuhul, kui inimene on korduvalt alkoholijoobes juhtinud sõidukit, samuti kui tal on raske alkoholijoove või ta on käitunud liikluses ohtlikult, näiteks sõitnud politsei eest ära või põhjustanud liiklusõnnetuse.

Läänemaal konfiskeeritakse joobes juhtide autosid keskmiselt paaril korral aastas. Prokuratuuri pressiesindaja Annely Ermi sõnul aga on kohus Lääne ringkonnaprokuratuuri taotlusel konfiskeerinud tänavu oktoobri lõpuks kokku 30 sõidukit.

„Pärnus tuleb seda näiteks päris sageli ette,” lisas Erm.

Konfiskeeritud autod müüakse Taratuhini sõnul hiljem maha. 

Prokuratuuri andmeil pole Läänemaal seni teada juhtumeid, kus kohtuotsusega autost ilma jäänud inimene oleks uuesti purjuspäi rooli istunud. „Küll aga konfiskeeriti oktoobris Raplamaal joobes ja juhtimisõiguseta autot juhtinud mehelt selle aasta jooksul juba teine sõiduk,” tõi Erm näite.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ilmselt
9 aastat tagasi

pole sugulane ega sõber…

vallakodanik+maalt+ja+hobusega
9 aastat tagasi

iks täisnime ei avaldata?

Oi
9 aastat tagasi

kus nüüd hakkab tarkust tulema!!!!

See
9 aastat tagasi

……üldkasulik töö on naljanumber,mitte karistus. Mehel on kas hea advokaat või tuttav kohtunik….