Juhtkiri: Kellest saab kirikupea?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Homme selgub, kellest saab luteri kiriku uus peapiiskop. See küsimus huvitab isegi kirikukaugeid inimesi, sest järgmine peapiiskop valitakse ehk alles veerandsaja aasta pärast.

Viie kandidaadi debatt on olnud vaoshoitud. Kandidaadid on olnud üksteise vastu üliviisakad, teravaid teemasid üles ei ole tõstetud ja nii paistab, et kirikus polegi millegi üle vaielda.

Ent kõik ei näe kirikut nii probleemituna. Läinud kolmapäeval kirjutas ajalehes Eesti Kirik Tallinna Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu: „Meid ei nõrgesta naisvaimulikud, vabamüürlased ega homoseksuaalid. Meid nõrgestavad palumata palved ja kaklused, üksmeele vähesus ja allumatus. Meid ei tee tugevamaks liturgia või seaduste muutmine, vaid meeleparandus, usk, usaldus, alandlikkus ja hoolimine. /…/ Kui oleksime poolegi sellest energiast, mida oleme oma kirikus kulutanud vaidlustele, kaklustele, vaenlaste otsimisele ja nende vastu võitlemisele, tarvitanud kodukülastustele, koguduseliikmetega ja üksteisega hoolivale suhtlemisele, üksteise tunnustamisele ja palvetamisele, võiks iga teine meie vaimulikest seda kirikut juhtida haljale aasale ja hingamise veele.”

Viisakas debatt teeb valiku raskeks, sest kandidaadid ei eristu üksteisest. Kõik nad on kenad ja tuntud inimesed, aga keegi pole näidanud, et on teisest mäekõrguselt üle. Kõigil on hea reputatsioon ja suur töökogemus, hiilgav karjäär ja sorav jutt.

Kui muud argumendid langevad ära, jääb üle võtta aluseks vanus. Kaks kandidaati on pealt 60, kolm on neljakümnendais. Kas kirikukogu eelistab põlvkonnavahetust või vanemaealisi? Kui valida vanem, saab varsti jälle peapiiskoppi valida. Valid noore, mine tea, mis temast aastatega saab. Kuigi see kartus ei tohiks olla takistuseks, sest kirikukogu valib peapiiskopi, aga ta saab ka peapiiskopi tagandada.

Tasavägine võistlus teebki peapiiskopi valimised eriliseks ja huvitavaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tjah
9 aastat tagasi

eks ta ole nüüd küll olnud meediaruumi orbiidis-juhtusin kuulama “Kirikuelu”kordust vikerraadiost,seal oli sellest juttu jah.Muud tähelepanu ei ole nagu täheldanud.Või kribib sotsiaalmeedia aina sellel teemal?
“Tasavägine võistlus teebki peapiiskopi valimised eriliseks ja huvitavaks”-vägev puänt loole mis muidu kirjutab sellest kuidas võistlust ei olegi,sest teemadest mille pinnal see võiks tekkida hiilitakse mööda ja piirdutakse ümmarguse jutuga.