Haapsalus korraldati eakate ohutuspäev „Kaitse eite, aita taati”

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Täna said Läänemaa eakad Haapsalu sotsiaalmajas teadmisi sellest, kuidas kaitsta end igapäevaelus varitsevate ohtude eest.

Ohutuspäeval „Kaitse eite, aita taati” oli kohal politsei, päästeamet, maanteeamet, naabrivalve ja häirekeskus.

Maanteeameti liikluskasvatuse talituse juhtivspetsialist Siiri Leier rääkis ohutusest liikluses. Näiteks sellest, millele peaksid tähelepanu pöörama jalakäijad, jalgratturid ja ka eakamad autojuhid.

Haapsalu politseijaoskonna ennetus–menetlustalituse juht Andrei Taratuhin ütles, et viimastel aastatel on ka Haapsalus ja mujal Läänemaal olnud juhuseid, kus venekeelsetelt elanikelt petetakse välja raha. Räägitakse sugulasega juhtunud õnnetusest ning nõutakse hättasattunu abistamiseks raha. „Rääkige ka oma venekeelsetele tuttavatele, et sarnastel juhtudel tegemist on kelmusega,“ lausus Taratuhin.

Teiseks telefonipettuseks võib olla tekstisõnum teatega suure rahasumma võidust, võidusumma vormistamiseks tuleb sõnumi saanul helistada mõnele välismaisele telefoninumbrile. Hiljem avastab õnge läinud helistaja, et tema telefoniarve on tavapärasest märgatavalt suurem.

Taratuhin hoiatas ka mustlaste eest, kes pakuvad kvaliteetset kaupa imeodavalt müügiks.

Taratuhini turvanõuanne kortermajade elanikele: ärge hoidke välisuksi trepikoja tuulutamiseks lahti päeval, mil korterid on tühjad, järelvalveta. Tehke seda õhtuti, kui inimesed on töölt või koolist saabunud. Varas ei murra ju sisse korterisse, kus pererahvas kodus on.

Politsei töötoas osanenuile jagas Tiina Matt vilesid, mida saab kasutada kallaletungija peletamiseks või hädaohust märku andmiseks.

Päästeameti töötoas andis korstnapühkija ja ahjumeister Anti Nöör nõu, kuidas kütta kütta ahju või pliiti, kuidas ning kui tihti on vaja puhastada lõõre.

Korstnapühkija oli ohutuspäeva üheks võtmeisikuks, sest osalejate vahel loositi välja 50 eurot maksev korstnapühikimisteenus.

„Lugesin ajalehest, et Muhus käis ühes talus varas ja ainus asi, mille ta kaasa viis, oli suitsuandur,“ naeris Päästeameti vanemspetsialist Kätlin Poopuu Saaremaalt. Suitsuanduritest ja elamute ohutussüsteemidest andis ülevaate Lääne Päästekeskuse turvaohutusjärelvalve juhataja Indrek Laanepõld.

Häirekeskuse töötoas rääkis Annika sellest, kuidas häirekeskusesse helistada, millest rääkida.

Lääne maavalitsuse kultuurinõuniku Kristi Erkmanni sõnul on maanteeamet ja päästeamet korraldanud varemgi vanematele inimestele mõeldud infoüritusi, kuid nii suuremahulist eakatele suunatud ohutuspäeva pole Läänemaal varem olnud.

Ohutuspäeva mõte sündis Lääne maavalitsuse juures tegutsevas Europe Directi teabekeskuses.

Fotod: Urmas Lauri

Eakate ohutuspäev 009 Eakate ohutuspäev 012 Eakate ohutuspäev 019 Eakate ohutuspäev 026 Eakate ohutuspäev 035 Eakate ohutuspäev 040 Eakate ohutuspäev 056 Eakate ohutuspäev 068 Eakate ohutuspäev 081 Eakate ohutuspäev 088 Eakate ohutuspäev 089 Eakate ohutuspäev 090 Eakate ohutuspäev 096 Eakate ohutuspäev 101 Eakate ohutuspäev 108

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
meeletu
9 aastat tagasi

Ei tea kas korstnapühkija kuldnööpe ka keerata lubati, mis pidavat õnne tooma.

Tont.
9 aastat tagasi

Våga vajalik yritus.l Sest kuuldavasti liiguvad peale varaste ringi ka Viagra müüjad…