Ilves: Kremli propaganda loob paralleelreaalsust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Venemaa propaganda üheks eesmärgiks on luua demokraatlikest väärtustest lahknevat paralleelreaalsust, sõnas Kanadas Halifaxi julgeolekukonverentsil esinenud president Toomas Hendrik Ilves.

Halifaxi esindusliku julgeolekukonverentsi avapaneelis esinenud Ilves rääkis Ukraina kriisi ja Vene agressiooniga seotud ohtudest liberaalse demokraatia väärtustele nagu vabad valimised, õigusriik ja inimõigused, teatas BNS-il presidendi kantselei.

"Palju sellest, mida Euroopas tihti enesestmõistetavaks peetakse, on praegu ohus," nentis riigipea. Ta rõhutas, et tähtis on paremini mõista ja ühiselt vastu hakata Kremli propagandale, mille üheks eesmärgiks on luua demokraatlikest väärtustest lahknevat paralleelreaalsust.

President Ilvese teine sõnavõtt keskendus interneti rollile maailma majandusarengus ja julgeolekus.

Ilves kohtus kahepoolselt ka Kanada välisminister John Bairdi, kaitseminister Rob Nicholsoniga ning endise kaitseministri, Halifaxi konverentsi algataja ja praeguse justiitsministri Peter MacKay’ga.

Ilves tunnustas Kanadat Euroopa julgeolekut puudutavate selgete ja julgete seisukohtade eest, tõdedes, et Kanada ja Eesti seisukohad on Ukraina kriisi küsimustes väga sarnased. Ta tänas Kanadat ka osaluse eest Balti õhuturbes ning tunnustas riikide koostööd Tallinnas asuvas NATO küberkaitsekeskuses.

Samuti kohtus Eesti riigipea Ameerika Ühendriikide senaatorite Ted Cruzi, John McCaini ning USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) juhi admiral Michael Rogersi, NATO asepeasekretäri Alexander Vershbow’ ning Iisraeli endise pea- ja kaitseministri Ehud Barakiga.

Halifaxi rahvusvaheline julgeolekukonverents toimus viiendat korda ning tõi kokku julgeolekueksperdid ligi kuuekümnest riigist. Kahe päeva jooksul lahati erinevates konfliktikolletes toimuvat ning arutleti julgeolekuolukorra üle maailmas tervikuna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Savu
9 aastat tagasi

DEMOKRAATLIKUD VÄÄRTUSED – mees mehega,naine naisega,mees jänesega,naine koeraga,kaks meest meloniga,üks naine porgandiga,ilves prantslasega.Vot on väärtused.Tunneme uhkust.

nagu
9 aastat tagasi

ka jokkamine