Ilmateenistus: Nädala sees püsib temperatuur nulli lähedal, nädalalõpp tuleb külmem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2014-11-24 11.51.04Venemaal kõrgrõhkkonna ning Skandinaavias tugevneva madalrõhuala vastuseisust tugevneb meil lõuna- ja kagutuul puhanguti 13 m/s, saartel ulatuvad tuuleiilid 18 m/s.

Täna päeval sadu oodata pole, lörts ja vihm jõuab kitsa vööndina Hiiumaale ja Saaremaale alles õhtul. Öösel veidi külmetab, päeval tõuseb õhutemperatuur nulli lähedale. Seetõttu on teed paiguti libedad.

Esmaspäeval on pilves selgimistega ilm, kohati võib veidi sadada. Puhub kagu- ja lõunatuul 6 kuni 13 m/s, saartel ja rannikul puhanguti 15 kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on –2 kuni +1, saartel kuni +4 kraadi.

Teisipäeval (25. novembril) koondub madalrõhkkond Norra rannikule ja selle lohk liigub edasi Soome poole ning riivab ka Eestit. Öösel sajab Lääne-Eestis lörtsi ja vihma, ida pool on saju võimalus väiksem. Öö hakul puhub tugev kagutuul, pärast keskööd tuul veidi nõrgeneb. Õhutemperatuur on 0..-5, saartel ja läänerannikul 0..+3°C. Päeval sajab Lääne-Eestis lörtsi ja vihma, idapoolsetes maakondades tuleb kohati veidi lund ja lörtsi. Puhub lõunakaare tuul 5-12 m/s. Õhutemperatuur tõuseb -2..+3°C, saartel õhtuks +5°C-ni.

Kolmapäeval (26. novembril) eemaldub madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjatipu, kuid selle äärmine lõunaserv puistab meil siin-seal sademeid ning seda nii lume, lörtsi kui vihmana. Puhub mõõdukas edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 0..-3, saartel ja läänerannikul 0..+3°C, päeval -1..+4°C.

Neljapäeval (27. novembril) jääme idapoolse kõrgrõhkkonna ja Läänemerele ulatuva madalrõhulohu piirimaile. Siin-seal tuleb nõrkasid sajuhooge. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel Lääne-Eestis -2..+3, ida pool võib kuni -5°C-ni langeda, päeval -3..+2°C.

Reedel (28. novembril) tugevneb kõrgrõhkkonna mõju ja ilm on märkimisväärse sajuta. Tuul pöördub kagusse ja on võrdlemisi nõrk. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, saartel ja läänerannikul on napilt plusspoolel, päeval -4..+1°C.

Laupäev (29. november) ja pühapäev (30. november) on kõrgrõhkkonna servas enamasti sajuta. Kagu- ja lõunatuul muutub tasapisi tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel -3..-8, Kagu-Eestis kuni -10, ööl vastu pühapäeva langeb selgineva taeva all -6..-12°C-ni, päeval on -1..-7°C.

Esmaspäeval (1. detsembril) jääb tõenäoliselt ülekaalu Venemaal püsiv võimas kõrgrõhuala. Kuid selle serva mööda võib päeva peale Läänemere idakaldale lumehooge jõuda. Skandinaaviast survet avaldava madalrõhkkonna mõjul paisub kagu- ja lõunatuul tugevaks ning soojem õhumass kandub lähemale. Tänaste liikumiskiiruste juures on öine õhutemperatuur on -2..-7, Kagu-Eestis võib veel -10°C-ni langeda, päeval 0..-5°C. Kui aga läänepoolne mahedam õhumass jõulisemalt läheneb, siis võib temperatuurifoon kõrgemaks kujuneda.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments