Teisipäeval õpetatakse eakatele ohutust

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eakatele selgitatakse ka suitsuanduri tähtsust. Foto: Juhan Hepner.

Teisipäeval saavad Läänemaa eakad teadmisi sellest, kuidas kaitsta end ohtude eest, mis neid igapäevaelus varitsevad, sest ühisnädala raames toimub 25. novembril kell 11 Haapsalu sotsiaalmajas eakate ohutuspäev „Kaitse eite, aita taati!“.

Lääne maavalitsuse kultuurinõuniku Kristi Erkmanni sõnul on maanteeamet ja päästeamet korraldanud varemgi vanematele inimestele mõeldud infoüritusi, kuid nii suuremahulist eakatele suunatud ohutuspäeva pole Läänemaal varem olnud.

„Ohutusüritusel on kohal politsei, päästeamet, maanteeamet, naabrivalve ja häirekeskus,“ ütles Erkmann.

Ohutuspäeva mõte sündis Lääne maavalitsuse juures tegutsevas Europe Directi teabekeskuses. Keskus korraldab igal kuul koostöös Haapsalu rahvaülikooliga loenguid.

Mõeldes novembrile, mis on pime ja kõle aeg, otsustati pöörata tähelepanu just ohutuse küsimustele. Erkmanni sõnul on eakate teadlikkuse tõstmine väga oluline.

Ühiskonnas pööratakse palju tähelepanu laste informeerimisele, mis on kahtlemata õige, aga samas ei tohiks ära unustada ka vanemaid inimesi.

Huvi ohutuspäeva vastu on olnud oodatust suurem. „Sain eile õhtul (kolmapäeval – toim.) kirja, kus Nõva vallast tunti huvi, kui paljud võivad sinna [ohutuspäevale] tulla,“ lausus Erkmann.

Ta ütles, et korraldajate lootused pensionärides huvi tekitada olid tagasihoidlikumad. „Arvasime, et on hästi kui suudame sellest Haapsalu eakatele rääkida,“ lisas Erkmann.

Ta pakkus, et ohutuspäev võiks toimuda aastas vähemalt korra ning miks mitte teha seda edaspidi ka väljaspool Haapsalut.

Üritus koosneb erinevatest töötubadest. Maanteeamet räägib ohutusest liikluses. Näiteks sellest, millele peaksid tähelepanu pöörama jalakäijad, jalgratturid ja ka eakamad autojuhid.

Erkmanni sõnul tuleb kindlasti juttu ka helkuritest. „Politsei räägib turvalisusest natuke teises võtmes ehk siis mustlaste teemad ja libakõned, millega petetakse vanainimestelt [raha] välja,“ lausus Erkmann.

Kuna politsei struktuuris on viimasel ajal olnud palju muudatusi ja uuendusi, tuleb juttu ka sellest, mis on uut politseis endas.

Vanurid elavad sageli ahjuküttega majades, kus tuleohutusele tuleb pöörata erilist tähelepanu. Päästeamet võtab üritusele kaasa korstnapühkija ja ahjumeistri Anti Nööri, kelle käest saab kuulda seda, kuidas kütta, lõõre puhastada jms.

Üks varasem Nööri loeng, mille Europe Directi teabekeskus korraldas, osutus Erkmanni sõnul väga populaarseks. Päästeameti esindajad räägivad eakatele ka sellest, kui vajalikud on suitsuandurid

„Tihtilugu on probleem selles, et kui inimesed helistavad 112, panevad nad toru ära, kui kuulevad sõna häirekeskus, sest nad tahtsid helistada ju tuletõrjesse. Sellise nimega kohta pole aga enam olemas,“ ütles Erkmann.

Selleks, et eakad  teaksid, kuidas teha hädaabikõnesid ja kes nende kõnele vastab, on kohal häirekeskuse inimesed.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments