Tarvo Valker: Silma kaitseala laiendamine on väga tähtis

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tarvo Valker. Foto: Arvo Tarmula

Tarvo ValkerSilma looduskaitseala laiendamine on linnukaitseliselt väga vajalik, sest tegu on rahvusvahelise tähtsusega linnualaga. Linnujaht ei avalda oma negatiivset mõju mitte niivõrd kütitud lindude arvu, kuivõrd laskmisega kaasneva häirimise tõttu. Kuna peamised veelindude peatuspaigad on jahipiirkonnast mõne kilomeetri kaugusel, häirib linnujaht kümneid tuhandeid rändel peatuvaid veelinde. See mõju avaldub ka paljudele liikidele, kes on globaalselt ohustatud ega kuulu üldse jahilindude hulka.

Veesõidukite liikumise reguleerimine on väga tarvilik. Praegune kaitse-eeskirja eelnõu ei piira veeturismi arendamist Haapsalu ümbruses, kuid väldib kaitsealal peatuvate linnukogumite häirimist. Kuna Silma looduskaitseala veekogud on väga väikesed, piisab rände- ja pesitsusperioodil juba üsna väikesest külastuskoormusest, et see olulist negatiivset mõju avaldaks.

Tarvo Valker, Läänemaa linnuklubi juhatuse esimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Alar
9 aastat tagasi

Mind selline ümmargune ja umbisikuline jutt paraku ei veena. Tähtis on ta praegusel juhul üsna väiksele kildkonnale. Kardan, et peab tooma rohkem põhjendusi.

urgitsen
9 aastat tagasi

minuteada linnujaht lubatud alles septembri keskpaigast kui enamus hakkab juba mineama sättima, mis kuradi segamisest siin jahutakse

Jass
9 aastat tagasi
Reply to  urgitsen

Seal on kirjas “rändel peatuvaid veelinde”.
Loe ja ära urgitse! Ja miks ei või laieneda puutumatu elukeskond, kas peab siis ilmtingimata igal pool midagi arendama?

to urgitsen
9 aastat tagasi
Reply to  urgitsen

isegi su enda jutt ju viitab, miks sel ajal jahipidamine olulise mõjuga on. septembri keskpaigas ongi lindude rände tippaeg ja siis nad just koonduvadki suurte salkadena randadele. edasi võid juba ise mõelda

Jass
9 aastat tagasi

Olen kaitseala laiendamise poolt!

Miks, miks
9 aastat tagasi

Seda kaitseala ju sellepärast laiendataksegi, et kohalikud linnuturiste ei segaks.

raha ei haise
9 aastat tagasi

“Kuna Silma looduskaitseala veekogud on väga väikesed, piisab rände- ja pesitsusperioodil juba üsna väikesest külastuskoormusest, et see olulist negatiivset mõju avaldaks”
No ja mida Sa siis tassid sinna turiste? Või tahab liiga palju teisi ka tulla sinna mängumaale?