Maaleht: Mitu murekooli jääb eurotoetuseta

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ML Vatla 001Maaleht, 20. november 2014. Repro: Urmas Lauri

Eesti kõige avaram ehk Vatla põhikool, kuid ka kõige kitsam ehk Tallinna Juudi kool peavad omal jõul hakkama saama sellega, et üks neist on lastele liiga väike, teine aga liiga suur, kirjutab Alo Lõhmus Maalehes.

Juba järgmisel aastal läheb hariduse valdkonnas lahti suur rahajagamine. Eurofondidest avaneb 241 miljoni euro suurune programm, mis on mõeldud koolimajade aja nõuetele vastavaks ehitamiseks. Ent kas saabuvast rahalaevast võiks abi olla ka äärmuslikes ruumioludes vaevlevatel õppeasutustel?

Pikema ülevaaate teeb Lõhmus Hanila valla Vatla koolist. Statistiliselt leidub Vatla põhikoolis ühe õpilase kohta 141,8 ruutmeetrit põrandapinda. Sellega juhitakse haridusministeeriumis peetavat edetabelit omavalitsuste tavaüldhariduskoolide pinnakasutuse kohta.

Vatla koolis käib praegu 12 last. „Kui me võrdleme õpilaskoha maksumust, siis võrreldes teistega  on Vatla kooliu pidada ikk akallis,“ tunnistab Hanila vallavanem Arno Peksar. Väiksel Hanila vallal on kolm kooli: Lisaks Vatla põhikoolile ka Kõmsi lasteaed-algkool ja Virtsu kool. Koole niisama lihtsalt kinni panna ei saa. „Muidu võiks kõik 1500 vallaelanikku bussi peale panna ja Tallinna viia,“ lausus Peksar.

Euroraha saamist Hanila valla koolide kordategemiseks ei pea Peksar tõenäoliseks. „Võime oletada, et Läänemaal saavad euroraha Haapsalu põhikool ning Taebla kool,“ lausub vallavanem. Vatla kool ja Hanila vald peavad aga nähtavasti ise hakkama saama.  

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments