Homme tuleb tubli sahmakas lund ja lörtsi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ilm 2014-11-20 16.36.39Kaart: Riigi Ilmateenistus

Reedel on lootust esimesele tõeliselt talvisele ilmale, kui öösel lõunapoolt alguse saav lumesadu pea üle kogu Eesti levib.

Ilmateenistuse prognoosi järgi kandub homme kõrgrõhkkonna serva niiskust ning see toob saju. Pärast keskööd hakkab alates Eesti lõuna- ja edelaservast lund, saartel ka lörtsi sadama.

Reedel (21. novembril) kandub kõrgrõhkkonna serva niiskust ning toob saju. Peale keskööd alates Eesti lõuna- ja edelaservast hakkab lund, saartel ka lörtsi sadama. Esialgu on sadu nõrk, hommikul muutub tihedamaks ja laieneb edasi põhja- ja kirde suunas, sajab põhiliselt lund ja lörtsi, rannikualadel ka vihma. Keskpäeval on sadusid juba suuremal osal Eestist, vaid Peipsi äärde ja Ida-Virumaale ei tarvitse veel tihedad pilved jõuda. Õhtuks on saju tõenäosus juba kõikjal suur ning tihedama sajuga Eesti läänepoolses osas võib maha tulla 3-5 cm paksune lumekiht. On jäidet! Puhub idakaare tuul 3-7 m/s. Õhutemperatuur on öösel -2..-8°C, saartel -3..+2°C, päeval mandril 0..-4, saartel -1..+2°C.

Laupäevaks (22. novembriks) tekib Läänemerele väike madalrõhkkond ja selle servas sajab Eestis öösel lund ja lörtsi, saartel ka vihma, seejuures tihedam on sadu Eesti idapoolses osas. Puhub lõunakaare tuul 2-7 m/s. Õhutemperatuur on -4..+1, saartel kuni +3°C. Päeval madalrõhkkond hääbub ja sadusid on hõredamalt ja need on enamasti nõrgad. Jäiteoht püsib! Lõunakaare tuul on nõrk. Õhutemperatuur on -1..+3°C.

Pühapäeval (23. novembril) õhurõhk tõuseb ja kõrgrõhkkonna mõju tugevneb. Öösel võib kohati veidi sadada, päeva jooksul taevas selgineb ja saju võimalus on väiksem. Libeduseoht aga püsib. Puhub nõrk lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0..-5, saarte rannikul üle 0°C, päeval -1..+4°C.

Esmaspäeval (24. novembril) läheneb Skandinaaviast madalrõhkkond ja laieneb päeva jooksul üle Läänemere. Pärastlõunal jõuab lörtsisadu Loode-Eestisse. Lõunakaare tuul tugevneb. Õhutemperatuur on öösel mandril 0..-4, selgema taeva all langeb alla -5°C, saartel jääb 0..+3°C piiresse, päeval on -2..+3, Saaremaal ja Hiiumaal tõuseb +5°C-ni.

Teisipäeval (25. novembril) suundub madalrõhkkond Soome ja selle lohk liigub Eesti kohale. Toob lund ja lörtsi, Lääne-Eestisse ka vihma. Tuul puhub öösel lõunast ja kagust ning on võrdlemisi tugev, päeval pöördub läänekaarde. Õhutemperatuur on öösel -3..+2, saartel kuni +5, päeval -1..+4°C, saartel võib paar-kolm kraadi enam olla.

Kolmapäeval (26. novembril) ulatub madalrõhkkonna serv veel Eestini. Kohati sajab lörtsi ja vihma, õhtupoolikul lund. Tuul pöördub läänekaarest põhjakaarde. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -1..+3°C, saarte rannikul +5°C ümber.

Neljapäeval (27. novembril) tugevneb kõrgrõhkkond ja saju võimalus on väiksem. Puhub mõõdukas idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0..-6, päeval -3..+2°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Piltuudis: Esimene lumi | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] alguse saav lumesadu pea üle kogu Eesti levib, kirjutas Lääne Elu eile. Nii nagu ilmateenistus lubas, nii ka […]