Kirikukalender ja kuuseis nihutasid Haapsalu kultuurisündmusi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Viskirännak (20) (1024x576)Kui tänavu korraldas Viskiklubi Haapsalu viskirännaku märtsis, siis tuleval aastal peetakse Šoti päevi, nagu mujalgi maailmas, Robert Burnsi sünniaastapäeva paiku jaanuari lõpus. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu linna järgmise aasta suurimad kultuurisündmused on paigas. Kirikukalender ja kuuseis on järgmise aasta suursündmuste ajakava mõne puhul soodsamale, mõne puhul täbaramale ajale nihutanud.

Vene laat toimub tuleval aastal nagu ikka enne Vene jõule, 3. jaanuaril, tänavu oli laat päev hiljem.

Šoti päevad toimusid tänavu märtsi algul, kuid tuleval aastal on need nihutatud jaanuari lõppu. Nii nagu mujal maailmas, tähistatakse kuulsaima šoti poeedi Robert Burnsi sünniaastapäeva justnimelt 25. jaanuaril ning Šoti päevad nihkuvad sellele ajale ka Haapsalus.

Kui tänavu oli Valge Daami aeg augusti algul, siis tuleval aastal nihutab kuu seis selle augusti lõppu. Paraku on selleks ajaks Soomes juba kool alanud ning ka eestlased on uut kooliaastat alustamas.

JAANUAR

  • 3. jaanuar – Vene laat – Haapsalu vanalinn. Talvine kuurort ei ole uinunud! Särtsu annab talvises Haapsalus Vene laat, kus on nii kauplejaid kui ka esinejaid.
  • 23. jaanuar – Läänemaa taidlejate päev „Vähegi viitsijad 22“ – Haapsalu kultuurikeskus. Vähegi viitsijate päev on tänuõhtu taidluskollektiividele. Antakse üle kultuuripreemiad „ Kultuuritegija 2014“ ja „ Kultuuripärl 2014“.Selle aasta teemaks on „ TV staarid“
  • 24.–25. jaanuar – Šoti pidu Haapsalus. Šoti kultuuri tutvustav sündmus.

VEEBRUAR

  • 21. veebruar – Pere talvepäev – Rannarootsi muuseum. Päev täis sportlikke võistlusi, meisterdamise töötubasid, muusikalist meelelahutust ja üllatusi.

APRILL

  • 10.–12. aprill – Kooliteatrite gümnaasiumiastme riigifestival – Haapsalu kultuurikeskus
  • 11. aprill – Puupaatide tõrvamise talgupäev – Rannarootsi muuseum
  • 23.–26. aprill – Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival – Haapsalu kultuurikeskus. Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival on kevadeti Eesti mudapealinna Haapsalu vallutav kolmepäevane õudus- ja fantaasiafilmide maraton. HÕFFi programmis kohtab viimaste aastate parimaid õõva- ja fantaasiafilme, unustatud klassikat, trash- ning kultus-, friigi- ja ekstreemkino. Rahvusvaheliste filmikülaliste ning tervet Haapsalut haarava ärevusega on HÕFF muutunud teravaid kinoelamusi otsivate filmifännide kevadhooaja tippsündmuseks.
  • 25. aprill – Jääräime teemapäev – Rannarootsi muuseum

MAI

  • 15. mai – Muinasjutukonverents „Muinasjutuvägi“ – Haapsalu kultuurikeskus. Selle aastane muinasjutukonverents on pühendatud Ernst Enno loomingule ja tema 140. sünniaastapäeva tähistamisele.
  • 16. mai – Muuseumiöö „Öös on muusikat“ – erinevad muuseumid
  • 23. mai – Tuulehaugi teemapäev – Rannarootsi muuseum
  • 24. mai – Lillepäev Haapsalus. Aiandid ja lillekasvatajad üle Eesti müüvad lilletaimi, istikuid ja ampleid eesmärgiga aidata linnakodanikel ja ettevõtjatel haljasalad, koduaiad ning rõdud kauniks kujundada.
  • 25. mai – 2. juuni Mainädal Haapsalus. Haapsalu laste ja noorte erinevate ettevõtmiste tegus nädal.
  • 30. mai – Evald Okas 100 – Evald Okase muuseum. Tuntud ja tunnustatud kunstniku juubelinäituse avamine: joonistused, graafika, maal, objektid. Kuraator M. Levin, kujundaja Ü. Koppel
  • 30. mai – 28. juuni Haapsalu Graafilise Disaini Festival 2015 – Haapsalu kultuurikeskus. Iga-aastane festival keskendub autori loomekäekirjale graafilises disainis. Eksponeeritakse 100 parimat kultuuriplakatit ja valitakse 10 parimat plakatikujundajat. Festivali avapäeval toimub avatud seminar.
  • 30. mai – Läänemaa tantsupidi „Aja jälg“ – Haapsalu piiskopilinnus

JUUNI

  • 5.–7. juuni – Itaalia veinipidu Haapsalus. Itaalia kultuuri- ja veinipäevadel maitstakse ning hinnatakse Itaalia veine, toimub koduveinikonkursi finaal ning tuju loovad erinevad muusikud ja lauljad.
  • 13. juuni – Eesti eelkooliealiste tantsupidu – Haapsalu piiskopilinnus. Tantsupeo peaeesmärk on rahvatantsu ja rahvakultuuri populariseerimine eelkooliealiste laste seas.Läbi rahvatantsu on lastel võimalus tutvuda pärimuskultuuriga. See hõlmab endas traditsioone,riietust, liikumist, muusikat ja pille.
  • 13.-14. juuni – Cyrillus Kreegi muusikapäevad (Nargenfestival 2015) – Haapsalu toomkirik. Nargenfestival on 2006. aastast olnud üks meeldejääv meretagune ja mereäärne suvepidu, mis peab oluliseks Eesti muusika, sealhulgas Cyrillus Kreegi pärandi esiletoomist.

JUULI

  • 1.–5. juuli – Haapsalu Vanamuusikafestival – Haapsalu toomkirik. Nii kutselisi muusikuid kui publikut viiakse lähemale varajase muusika ajastule läbi kõrgetasemeliste ettekannete.
  • 4. juuli – Muuseumi ajalookonverents – Haapsalu. Juba 22. korda toimuv muuseumi ajalookonverents, mis toob kokku kuulajaid ja uudistajaid meilt ja mujalt.
  • 10.-12. juuli – American Beauty Car Show – Haapsalu piiskopilinnus. Baltimaade suurim ameerika autode näitus, kokkutulek ja kiirendusvõistlus.
  • 18.-19. juuli – Joogafestival Haapsalus. Joogafestivalil esinevad Eesti parimad joogaõpetajad ning erikülalised välismaalt. Ära saab proovida kümmekond joogastiili klassikalisematest modernsemateni ning kuulata loenguid ja osaleda töötubades. Hommikuti ja õhtuti saab osa kontsertidest ja mantrate ühislaulmisest. Festivali pealava ja tervisliku elustiili laat on Haapsalu Piiskopilinnusehoovis, loengud ja töötoad kõrval asuvas kultuurikeskuses ja helilisemad tegevused kirikus.

AUGUST

  • 6.- 8. august – Lõõtsa- ja akordionifestival „Rannalõõts“ – Haapsalu. Akordioni- ja lõõtspillifestival „Rannalõõts“ on ellu kutsutud selleks, et elavdada Haapsalus ja Läänemaal akordioni ja lõõtspillimängu
  • 31. juuli – 2. august – Bluusifestival “Augustibluus“ – Haapsalu piiskopilinnus. Festival Augustibluus muudab Haapsalu linna kaheks ööpäevaks bluusmuusika sõbra jaoks suisa paradiisiks. Festivali põhikontserdid toimuvad kahel õhtul iidse piiskopilinnuse õuel, päevasesse programmi mahuvad aga õpitoad ning traditsiooniline akustiline kontsert Haapsalu vanas raudteejaamas ning varajaste hommikutundideni toimub bluusijämm kultuurikeskusesse loodavas ööklubis. Alates 1993. aastast on festivali lavadel üles astunud artiste ja ansambleid ligi kolmekümnest riigist, nende hulgas mitmeid bluusimaailma suurkujusid ning kogu kodumaiste muusikute paremik. Kakskümmend aastat heatasemelist muusikasündmust on toonud igal aastal kokku publikut lisaks Eestile ka teistest Baltimaadest, aga ka Skandinaaviast, Venemaalt ja kaugemaltki.
  • 28. – 30. august – Valge Daami Aeg Haapsalus. Valge Daami aeg on juba kolmel aastakümnel olnud Haapsalu suve üks tähtsamaid sündmusi. Augusti täiskuule kõige lähemal oleval nädalalõpul muutub Haapsalu vanalinn sumisevaks laadaplatsiks, kirev kultuuriprogramm kestab hommikust õhtuni ning pimeduse saabudes mängitakse piiskopilinnuses Valge Daami vabaõhuetendusi.
  • 30. august – Haapsalu Pitsipäev. Erinevate pitside kohtumispaik. Töötoad, materjalide ja käsitöövahendite müük. Kudumisvõistlus. Ühiskudumine.

SEPTEMBER

  • 11.-13. september – X Nostalgiapäevad – SEE Teater, Haapsalu. Nostalgiapäevadel on kaks eesmärki: endisaegsete sõidukite (liikuvvahendite) omanike kokkutulek ning läbi näituste, kultuuri- ja filmiprogrammide jms meenutada endisi aegu.
  • 16.-20. september – XIII Matsalu Loodusfilmide Festival – Lihula ja Haapsalu. Festivali eesmärk on tutvustada ning tunnustada uusi loodusfilme ja nende tegijaid, soodustada loodusfilmide levikut. Traditsiooniliselt moodustavad ühe osa festivalist loodusfotonäitused.

2015. aasta kultuurisündmused Haapsalus 10. novembri 2014 seisuga, kavas võib muutuda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Neander
9 aastat tagasi

ojaa, see on muidugi linnavalitsuse saavutus.

masendavale
9 aastat tagasi

eelkooliealiste laste tantsupidu pole siinkandis küll varem olnud…

masendav
9 aastat tagasi

mitte ühtegi uut üritust