Haapsalu taksojuhid Gennadi Simulask ja Aivar Sarapuu pälvisid kodanikujulguse aumärgi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Justiitsminister Andres Anvelt andis täna üle kodanikujulguse aumärgid, millega tunnustatakse vapraid inimesi, kes on tabanud kurjategija, aidanud sellele oma julge tegutsemisega kaasa, hoidnud ära kuriteo või aidanud selle ohvrit. Läänemaalt sai aumärgi taksojuhid Gennadi Simulask ja Aivar Sarapuu.

2014. aastal tunnustati kodanikujulguse aumärgiga Boris Timofeevit, Villi Martinsoni, Aivar Sarapuud, Gennadi Simulaski, Gunnar Tilki, Tõnis Lõhmust, Maksim Bugajenkot, Joel Veskilti, Maiko Heinsalut ja Aleksandr Jevdokimovit.

„Inimesi, kes julgevad enda elu või tervisega riskida, et aidata kedagi teist, ei ole just liiga palju. Seda enam väärivad sellised teod esiletõstmist ja tunnustamist, et innustada ka teisi kuritegu või abi vajavat inimest märgates mitte silma kinni pigistama. Sellel aastal on märgi saanute hulgas mitu inimest, kes astusid vapralt vastu relvastatud kurjategijale ning kelle abi võis ära hoida teise inimese raskelt viga saamise või veelgi hullema,“ ütles Andres Anvelt aumärgi saanutele.

Kolm märgi saajat aitasid röövi ohvriks langenuid, ühel juhul neist oli tegemist relvastatud rööviga. Kaks meest aitasid koos peatada noarünnaku ning üks kaitses naist, keda rünnati lihahaamriga. Üks märgi saajatest aitas kinni pidada tugevas joobes veokijuhi, millega hoidis tõenäoliselt ära raske liiklusõnnetuse, kaks meest hoidsid ära kelmuse ja üks aitas politseil kinni pidada varga.

Kodanikujulguse aumärke, millega riik väärtustab kodanike julgust kuritegude ärahoidmisel ja kuriteoohvrite abistamisel, annab justiitsminister välja 2004. aastast. Aumärkide komisjoni juhib kriminaalpoliitika asekantsler Kristel Siitam-Nyiri, sinna kuuluvad peaprokurör Lavly Perling, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ning kuriteoennetuse nõukogu liikmed, Tartu Ülikooli kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja kriminoloogia professor Jüri Saar.

Aivar Sarapuu ja Gennadi Simulask

Julge  taksojuht Aivar Sarapuu (1)19. augustil sõidutas taksojuht Aivar Sarapuu (pildil) Haapsalus panka ühe eaka, talle nägupidi tuttava naisterahva, kellega oli kaasas noorem mees, keda kogenud taksojuht polnud varem linnas märganud. Naine oli ilmselgelt endast väljas ja noormees käitus kahtlaselt. Kui Aivar oli kliendid kohale viinud, rääkis ta juhtunust telefonitsi oma politseiuurijast abikaasale. Koos sõitsid nad panka, kus naine ootas järjekorras, et raha välja võtta. Naisega vestelnud uurija sai kohe aru, et vanur võib olla langenud pettuse ohvriks. Kelm aga oli selleks ajaks panga juurest lahkunud.

Veidi hiljem tuli Aivarile uus väljakutse, kliendiks osutus varem nähtud võõras noormees. Kui klient oli taksost lahkunud, kirjeldas Aivar meest kriminaalpolitseinikele ja palus ka teistel teda nägevatel taksojuhtidel politseid teavitada.

Gennadi Simulask Bianka mikovitšSamal päeval tundiski taksojuht Gennadi Simulask (pildil) ühe kliendina ära Aivari kirjeldusele vastanud mehe. Gennadi sõitis takso helistanud meestest algul mööda ja andis samal ajal politseile toimuvast teada. Seejärel sõitis ta tagasi klientide juurde, võttis nad peale ja sõitis meelega aeglaselt, et politseinikud jõuaksid talle järele. Peagi saabunud korrakaitsjad pidasidki kahtlusalused kinni. Kelmusi toime pannud noormehed on vahistatud.

Fotod: Urmas Lauri ja Bianca Mikovitš

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
vanamees
9 aastat tagasi

!!!!!