Idatuuled viisid merevee

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Viimastel päevadel on Haapsalu Tagalahest vesi sama hästi kui haihtunud – veepeegli asemel haarab silm promenaadilt mudaseid saari ja saarekesi.

Ilmateenistuse vaatlusandmeil oli pühapäeva südaööst Haapsalu sadamas veetase 46 cm alla Kroonlinna nulli ja püsis nii ka esmaspäeval.

Veetase pole madal mitte üksnes Haapsalu Tagalahes, vaid kogu Eesti rannikul. Dirhamis oli madalaim veetase, -48 cm, ööl vastu esmaspäeva ja esmaspäeva pärastlõunaks oli see -39 sentimeetrit.

Virtsus oli 16. novembri hilisõhtul veetase -52 cm ja pühapäeva südaööl -50 cm.

Ivo Saaremäe riigi ilmateenistusest ütles, et madala veetaseme põhjuseks on pikemat aega puhunud idatuuled, mis on vee Rootsi ja Taani väinade poole puhunud.

„Vahel ajab tuul vee Rootsi kandis hunnikusse ja siis tuleb see tuulesuuna muutudes kiiresti tagasi,” lisas Saaremäe. Kui aga vesi on läbi Taani väinade puhutud, kulgeb veetaseme tõus aeglasemalt.

„Õhurõhk on kõrge ja see pressib samuti vett madalamaks,” nimetas Saaremäe ka teise merevee taset mõjutava teguri.
Madal veetase pole haruldus, kuid sagedamini kohtab madalat merevett kevade poole. Praamiliiklust pole madal veetase sel korral häirinud.

Fotod: Arvo Tarmula

Madal mereveetase tagalahel arvo tarmula (1) Madal mereveetase tagalahel arvo tarmula (2)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pook
9 aastat tagasi

Pole sealt idapoolt kunagi head tuuled puhunud. Küll on sealt puhunud sõjatuuled, küll prussakad ja täid, mis maha võtsid me päid.

läänlane
9 aastat tagasi

Nüüd on hea põhja puhastada.

Kusti
9 aastat tagasi

Kohalik taliriisi istandus.

mnjah
9 aastat tagasi

Mina arvan,et Täht on süüdi selles jamas

Noh
9 aastat tagasi

kevadel võib riisi maha külvata.

Jass
9 aastat tagasi

Väga omapärane tagalaht siis meil, vahet pole milline tuul puhub 🙂
https://online.le.ee/2014/10/07/pohjatuul-puhus-mere-madalaks/