Gert Virroja: Tants ümber Tähe

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tants ja tagaajamine haridusosakonna juhataja ümber on kestnud vähemalt sama kaua, kui Mari-Epp Täht on seda ametit Haapsalu linnas pidanud, kirjutab endine Haapsalu volikogu liige Gert Virroja (pildil).

Gert VirrojaTeema on iseenesest väga vana: teadetest linna haridusjuhi kummalisest suhtlus- ning tööstiilist oma alluvate ning kolleegidega, hirmutamis- ning ähvardustaktikast ja muudest Nõukogude ametnikukultuuri lahutamatusse arsenali kuuluvaist võtetest on avalikult ja poolavalikult räägitud juba 2009. aastast, ent teema pole „rahunenud” kunagi. See peaks olema viimane piisk sellesse tüdimuseni täidetud karikasse. Juba pelgalt ametinimetus „haridusosakonna juhataja”, mille „juhitavas” „osakonnas” on peale juhi palgal veel üks inimene, kõlab pehmelt öeldes pentsikult ning peaks midagi signaliseerima. Millega see osakond tegeleb ja mida see juhataja lõppude lõpuks siis juhatab? Hariduslikku taandarengut? Ehk oleks viimane aeg muuseas üle vaadata kogu linnavalitsuse haldusvõimekus?

Mõnele linnakodanikule jääb ehk vägisi mulje, et Tähte üritatakse iga hinna eest oma tööpostilt lahti kangutada, sillutamaks teed „oma jopele”. Selle väite asjus puuduvad mul usaldusväärsed andmed, kuid peab tunnistama – tõesti raske, kuid mitte võimatu on leida siia inimest, kes tooks Haapsalu haridusellu seni defitsiitset värsket mõtlemist ning uuenduslikke ideid, olgu ta siis „oma” või kellegi teise „jope”. Kui kellelgi on mõni selline „oma jope”, siis oleks ju kena, kui sellest ka linnavalitsust teavitataks. Selline kodanikualgatuse korras haridusjuhi otsimine on meie ühiskonnas veel ilmselt utoopiline, aga peab tunnistama tõsiasja, et vahel on ka Facebookist ja Twitterist abi, kui linnavalitsus konventsionaalseid teid pidi hakkama ei saa. Eks näita seegi, et meil on veel paljuski arenguruumi.

Linnavolikogu endise liikmena, kes poole aasta jooksul temale osaks saanud ametiajast seisis silmitsi linna koolide ühendamise epopöaga, võin üheselt kinnitada, et proua Tähega on suhteliselt võimatu pidada visioonidebatte. Selles olen Jaanus Karilaiuga täiesti nõus. Tegemist pole aga enam üksikjuhtumitega, nagu telefoniõigus ning psühhoterror lasteaednikele, millele viitab Karilaid, vaid süsteemiga, paraku jätkusuutmatu, missioonitundetu ning õela süsteemiga, mis on saanud siiani eksisteerida üksnes linnapea Urmas Suklese põikpäisuse ning soovimatuse tõttu kuulata nii oma erakonna- kui ka koalitsioonikaaslasi.

Sukles oli teadlik Tähe nõrkusest eelmisel valitsemisperioodil ning on sellest vägagi teadlik ka praegu. Probleemidest proua Tähega on Suklest informeerinud nii tema erakonnakaaslased kui ka koalitsioonikaaslased. Korduvalt ning põhjalikult! Mis võluvägi ja kinnisideed on siis härra linnapead siiani takistanud võtta vastu üks riigimehelik otsus ning reformida Haapsalu haridusjuhtimist? Ilmselt inimlik mugavus, kuid kas selline mugavus ongi ühe lugupeetud linnapea visiitkaart? Olen täiesti nõus, et Tähte oli mugav tanki panna koolide ühendamisprotsessi „ebamugavate formaalsuste” elluviimisel. Tähe suurepärased isikuomadused kuiva ning robotliku ametnikutöö elluviimisel tulid ehk kasuks ära siis, kuid linna hariduselu tulevikkusuunatud juhtimine peaks olema kõike muud kui kuiv paberimäärimine.

Linna hariduselu juhtimine peab olema missioonitundlik, pikaaegne, tasakaalustatud, läbimõeldud ning paljusid osapooli kaasahaarav protsess, mille pidev takerdumine personaalküsimustesse on ääretult kahetsusväärne ning juba üsna piinlik. Kui mitu aastat taandarengut linna hariduselus võtab ühe osavõtmatu ametniku palkamine? Kui mitu aastat on Urmas Suklesel olnud aega see taandareng peatada ning mitu aastat on tal veel, et see muutuks arenguks? Üsna „ühte väravasse” oleks kõigis linna haridusfopaades süüdistada Mari-Epp Tähte. Vana ning hea tähelepanek ütleb, et kala hakkab mädanema peast. Seetõttu oleks Urmas Suklesel ja tema meeskonnal paslik vaadata esmalt peeglisse.

Gert Virroja, Haapsalu volikogu liige 2012–2013

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to?
9 aastat tagasi

Kes on meie?

Indrek
9 aastat tagasi

Kas Haapsalu LV on seotud kuidagi Vabamüürlastega?Rotary klubi kaudu?

Indrekule
9 aastat tagasi
Reply to  Indrek

sina Indrek ära enam peale võta

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  Indrekule

no aga see mis toimub,see võib jooma ajada küll 😀

Indrekule
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

võib võib, aga päris lolliks ei maksa end ka juua

Lähedane
9 aastat tagasi

Mind absoluutselt ei huvita see teie hariduselu seal. Mind huvitab see, et nüüd lõpetate selle ühe, minu jaoks kalli, inimese mõnitamise! Arvate tõesti, et teie logisev süsteem on ühe inimese kätetöö?? Minge ja arenege! Ja ajage oma asja mitte ühe inimese aadressil terrorit tehes, vaid ametlikult! Aga samas….milleks raisata kallist haridust, sest ilmselgelt puudub suurel osal Haapsalu inimestel haritus…

Haha
9 aastat tagasi
Reply to  Lähedane

Issand kui nunnu, et tuled oma “lähedast” siia kaitsma. Kui ennastsalgavalt rüütellik käitumine! Aga vot ütle oma puugist lähedasele edasi, et pool linna ei taha teda seal näha! Et ta ajab Haapsalu inimese iiveldama. Ja terrorit tegi sinu kallis “lähedane” ehk et “kuidas koer külale!”. Ja haritusest räägiks Sinuga omavahel, kallis “lähedane”.

?
9 aastat tagasi
Reply to  Lähedane

ja see sinu kallis inimene on muidugi harituse näide või? sellisel juhul ei tea suur osa Haapsalu elanikest tõesti mis haritus on. Sa võta parem oma kallis lähedane ja kao siit linnast. Ei ole meile seda sinu lähedast vaja ja erandlikult sinust meie hoolime oma linna hariduselust. Pealegi kui uuele nõunikule meie suhtumine ei meeldi,siis võiks ta siit ise omal vabal tahtel minema astuda. See,et keegi kloun linnavalitsus teda kümne küünega tooil aitab hoida ei tähenda veel seda,et meie suhtumine temasse muutuma peaks.

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  ?

Oskad sina ehk öelda, mis Haapsalu hariduses muutuma peaks? Millist muutust SINA ootad? Konkreetselt koolide ja lasteaedadega seotult. Kas õpetajaid on vaja välja vahetada? Kas õppekavasid on vaja muuta? Mis on Haapsalu hariduses hetkel halvasti?

Mädamülgas Haapsalu
9 aastat tagasi

Uskumatu kari tõuke on Haapsalus kirjatükke üllitama lastud. Eesotsas selle lehe-soperdise peatoimetajaga, kes ühele isikule suunatud terrorit kaasa õhutada aitab. Aga milleks teiesuguse pööbliga vaielda…küllap saate selle kõik kunagi ringiga tagasi….iseenda või oma lähedaste nahal….

Mädamülkale
9 aastat tagasi

Kohe näha, et orav on ka pähkleid krabistama hakanud. Kui oled tark, siis ütle mis valesti ja ära aja mula. Vaata ka sina peeglisse, kui muidu aru ei saa..

Lugenu
9 aastat tagasi
jõhker
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

jama ikka küll.. sõidetakse linnarahvast üle , nagu alati.

lugeja
9 aastat tagasi

Mind huvitab väga, mida teie kõik siis Haapsalu hariduselus muudaksite? Mis on siin praegusel hetkel nii nõukaaegne? Õpetajad?

mart
9 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Täpsemalt ei saakski kirjutada…pole ammu midagi nii head lugenud.

mart
9 aastat tagasi
Reply to  mart

Aga hea lugeja, anan minna..Kes sul keelab muuta? Mina tean, et on vaja muuta mõtlemist seal Posti tänava lossis.

lugeja to mart
9 aastat tagasi
Reply to  mart

Kas Sa ei lugenud mu kommentaari? Ma tahtsin teada mida TEIE, kõik need haukujad, muuta soovite Haapsalu hariduselus!!! Ja KÜSISIN, kas koolid või õpetajad on nõukaaegsed! Mina ei hakka siin hariduselus midagi muutma, olen rahul sellega, et lapsed saavad olematu raha eest käia erinevates huviringides (samal ajal kui Tallinnas ja selle ümbruses ei saa vanemad oma lapsi mitmetesse trennidesse isegi selle naeruväärse lastetoetuse eest panna), lasteaiaõpetajad on toredad ja ei leia mina ka siinsetes koolides mitte kui midagi katastroofilist.

Lugenu
9 aastat tagasi

Vat see on alles “täht”, kes kogu linna hariduselu enda ümber tiirlema pani. Kas taoline “sära” on ilma abilisteta võimalik? Tühja ta on, keegi pidi ju pidevalt pesema ja puhastama, kuna teine pidevalt “si*a” sees püherdas.

kodanik
9 aastat tagasi

Tõesti väga hea artikkel!!!! Ja kas ametikohtade ümbernimetamine iseenesest on lahendus probleemile. Kes siis ikkagi Tähe otsuste ja tegemiste taga on,kas Täht ise või tema ametikoht? Määrame Tähe nõunikuks ning Täht on seepeale kui ilmutust näinud,mis temast parema inimese teeb? See et Sukles peab saama seda,mida tema tahab, see on kõigile teada….tahaks aga teada,kas keegi veel linnas suudab midagi otsustada.

elanik
9 aastat tagasi

Olen kah sellega nõus, et Sukles võiks juba ükskord vaadata peeglisse. Kui tal peeglit ei ole, siis linnakodanikud jõuavad veel Jõuluvanale sellest kirjutada ja ehk too talle selle ka toob. Peeglike, peeglike seina peal, kes on kõige……

Arne Veske
9 aastat tagasi
Reply to  elanik

Hea artikkel! Ootan põnevusega tänast üritust.