Kaitseliit tähistas Türil oma 96. aastapäeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11

Kaitseliidu 96. aastapäevale pühendatud kontsert-vastuvõtt toimus Türi kultuurikeskuses, kuhu oli kutsutud tublimad kaitseliitlased, naiskodukaitsjad ja noorte kotkaste ning kodutütarde juhid.

Aastapäevapeol esines kõnedega Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili ja riigikogu liige – riigikaitsekomisjoni aseesimees, Kaitseliidu vanematekogu liige, Harju maleva tegevliige, kapten Aivar Riisalu.

„Mind rõõmustab kõige rohkem Kaitseliidu juures see kui ma vaatan neid inimesi, kes oma vabast tahtest tulevad Kaitseliitu, tulevad riiki kaitsma. Mind rõõmustab see kui ma näen, kui suur on Eesti rahva kaitsetahe, ja eriti seda just kaitseliitlaste, naiskodukaitsjate ja ka meie noorte kotkaste-kodutütarde osas,“ rääkis brigaadikindral Meelis Kiili.

Muusikalist külakosti pakkus Kaitseliidu ühendorkester dirigent Mati Põdra juhtimisel ja spetsiaalselt selleks ürituseks kokku pandud Kaitseliidu koor. Mõlema muusikakollektiivi moosekandid on vabatahtlikud kõikjalt Eestist. Kaitseliidu koori ridades oli 85 lauljat, nende hulgas ka Läänemaa ainuke meeskoor, Lihula meeskoor. Koori dirigeeris Pille Saatmäe.

Eeskava koosnes üksnes eesti autorite loomingust, esinesid mitmed solistid. Õhtu üllatusesinejana astus üles Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili, kes laulis duetti Greete Oolbergiga. Nad esitasid laulu „Majakene mere ääres“, ehk „Kui on meri hülgehall“.

Parimaid kaitseliitlasi autasustati Kaitseliidu kõrgeima teenetemärgiga, Valgeristi teenetemärgiga. Kaks tunnustust jagus ka Lääne maleva liikmetele.

Valgeristi teeneteristi II klassi pälvis Vladimir Padama Haapsalust ja Valgeristi teeneteristi III klassi Avo Träder Hiiumaalt.

Peale kontsert-vastuvõttu jätkus õhtu Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili vastuvõtuga Türi kuluutikeskuse kohvikus seltskondliku koosviibimisega.

Kontsert-vastuvõtule oli kutsutud Kaitseliidu Lääne maleva ja Naiskodukaitse Lääne ringkonna 20 liiget Läänemaalt ja Hiiumaalt. Kõik kutsutud täitsid oma aukohust üritusel osaleda.

Käesoleva aasta kolme kvartaliga on Kaitseliidu liikmeskond kasvanud 600 liikme võrra, hõlmates 14 738 tublit Eestimaa meest ja naist.

Koos Naiskodukaitse, Noorte Kotkaste ja Kodutütardega kuulub Kaitseliidu perre 23 225 liiget.

I Maailmasõja lõpuga 11 . novembril 1918 lõppes ka Saksa okupatsioon Eestis, veel samal päeval moodustati noore riigi kaitseks relvastatud kodanike liit, Eesti Kaitse Liit. Sõjaministrile allutatud EKLi ülemaks sai kindralmajor Ernst Põdder, juhatuse esimeheks aga Johan Pitka.

Kaitseliit on Eesti vanim ja suurim jõustruktuur.

Heiki Magnus, Kaitseliidu Lääne maleva tegevliige

Fotod: Heiki Magnus

Kaitseliidu aastapäev (1)
Kaitseliidu 96. aastapäevale pühendatud kontsert-vastuvõtt toimus Türi kultuurikeskuses, kuhu oli kutsutud ka tublimad kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad Läänemaalt. Kaja Mander, Virge Võsu, Helvija Kajalainen, Ave Larionova ja Mare Laide.
Kaitseliidu aastapäev (2)
Meelis Kiili ja Arnold Juhans.
Kaitseliidu aastapäev (3)
Ave Larionova, Virge Võsu ja Helvija Kajalainen.
Kaitseliidu aastapäev (4)
„Mind rõõmustab kõige rohkem Kaitseliidu juures see kui ma vaatan neid inimesi, kes oma vabast tahtest tulevad Kaitseliitu, tulevad riiki kaitsma. Mind rõõmustab see kui ma näen, kui suur on Eesti rahva kaitsetahe, ja eriti seda just kaitseliitlaste, naiskodukaitsjate ja ka meie noorte kotkaste-kodutütarde osas,“ rääkis brigaadikindral Meelis Kiili.
Kaitseliidu aastapäev (5)
Kaitseliidu 96. aastapäeva kontserdil esinesid mitmed solistid, kaks on hetkel laval, lisaks nendele veel mitmed. Muusikalist külakosti pakkus Kaitseliidu ühendorkester dirigent Mati Põdra juhtimisel ja spetsiaalselt selleks ürituseks kokku pandud Kaitseliidu koor. Õhtu üllatusesinejana astus üles Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili, kes laulis duetti Greete Oolbergiga. Nad esitasid laulu „Kui on meri hülgehall“.
Kaitseliidu aastapäev (6)
Meelis Kiili, Arnold Juhans ja Aivar Riisalu.
Kaitseliidu aastapäev (7)
Kaitseliidu 96. aastapäevale pühendatud kontsertaktusel esines kõnedega Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.
Kaitseliidu aastapäev (9)
Valgeristi teeneteristi III klassi pälvis Avo Träder Hiiumaalt.
Kaitseliidu aastapäev (10)
Valgeristi teeneteristi II klassi pälvis Vladimir Padama Haapsalust.
Kaitseliidu aastapäev (11)
Hinnaline kingitus Läänemaa naiste käes. Kaja Mander, Virge Võsu, Ave Larionova ja Mare Laide.
Kaitseliidu aastapäev (12)

Kaitseliidu 96. aastapäevale pühendatud kontsert-vastuvõtt toimus Türi kultuurikeskuses, kuhu oli kutsutud ka tublimad kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad Läänemaalt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments