Kaarel Virroja: Jõuluturg kuuse ümber

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu jõulukuusk 2011. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu jõulukuusk 2011. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu on linn, kus jõulukuuse ümber on tühjus. Kas sel aastal tehakse jõuluturg kuuse alla? Kindlasti on ka teisi linnu, kus ei tehta jõuluturgu, aga minu silma pole need jäänud. Ehk tuleks linnal korraldada ikkagi ehtne jõuluturg katsetuseks kuuse ümber?

Ma arvan, et see elavdaks linna talvel kas või natukenegi. Haapsalus leidub igal juhul inimesi, kes sooviksid jõuluajal müüa käsitööd (kindaid, salle jms). Turistid ostaksid kindlasti Haapsalu- ja jõuluteemalisi suveniire. Jõuluturg võiks ju Haapsalul olla veel üks traditsioon – lisandväärtus, sest meil on seda sorti traditsioone ikkagi vähevõitu.

2012. aastal oli pisike jõuluturg, kuid minu arvates polnud see kaugeltki piisav. Eeskujuks võiks võtta Tallinna ja Kuressaare, kus on kuuse ümber ehtne jõuluturg. Minu arvates on see rohkem jõuluteemaline, kui olla kultuurimaja ees. Vanalinn on jõuluturule just sellisteks asjadeks õige koht. Kuuse ümber saab korraldada ka muid ettevõtmisi, kuid kahjuks pole ma märganud, et selle võimalusi kasutataks maksimaalselt ära. Soovin vaid seda, et Haapsalu areneks ja muutuks rohkem ilusaks, kui ta on praegu.

Jõuluturu planeerimist ja korraldamist tuleks juba alustada, sest jõulud pole enam kaugel – mida varem seda parem.

Kaarel Virroja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Indrek
9 aastat tagasi

andres-indrek ju pakkus oma nägemuse jõuluturust…-kas ei kõlba teile vä…

jõuluturu poolt
9 aastat tagasi

Haapsalu on siiski liiga väike südamliku ja armsa jõuluturu jaoks. Aeg ajalt näen Rannarootsi parklas turgu – sellist jama küll Haapsalu jõulukuuse all jõuluturuna ette ei kujuta.

liiga väike?
9 aastat tagasi

sa pole ilmselt maailmas eriti ringi käinud.

Ideid
9 aastat tagasi

on linnaelanikel küll, kuid LV sülitab neile tihti kahjuks ülevalt alla. Jõuluturg on aga rahaliselt täiesti teostatav ning tooks linna rohkem pildile talve hakul. Meil on juba olemas tore traditsioon süüdata advendiküünlaid lossihoovis. Miks mitte süvendada jõulutunnet jõuluturuga? Täiesti mõistetamatu, et meil peetakse vene laata, mis iseenesest pole paha ettevõtmine, aga meie oma kultuuriruumi jõuluaega ei peeta millekski. Mõtlemiskoht LV-le. Tänud neile, kes viitsivad/jaksavad selles stagneerunud väikelinnas veel kaasa mõelda.

Indrek
9 aastat tagasi

ja siis veel tahetakse teha nn.Jõuluturg ümber jõulupuu???IRWWWWW

Indrekule
9 aastat tagasi
Reply to  Indrek

Ei tule seesugust jõuluturgu, nagu hr Virroja soovib, sest LV pole ideid. Aga vene turg tuleb ja ilmselt samamoodi nagu sel aastal jaanuari alguses – kell 12 algab ja juba kell pool kolm oli läbi. Täpselt samamoodi nagu vene pulmad…

Mis sa irvitad?
9 aastat tagasi
Reply to  Indrek

Võta kätte ja tee Haapsalu turg korda! Tulista ideid, pane kirja, aga mitte ära irvita siin.

to mis...
9 aastat tagasi

Oled elukauge inimene. Ei ole see asi Haapsalus mitte nii lihtne. Kes sulle annab turu pikemaks ajaks rendile? Linnavalitsus seda küll ei anna.

...
9 aastat tagasi

Haapsalu turuga on nii, et LV ei taha, kas mugavust või ebakompetentsusest tingituna sellega tegelda ja nii ongi läinud kõik omasoodu ning kes on kannataja – loomulikult kohalik rahvas. Mingil ajal pidi toimuma ka ajurünnak turu teemal, aga see oli sedavõrd kehvasti ette valmistatud korraldaja Karilaiu poolt, et too ise ei julenud kohale tulla ja mingeid paika panevaid otsuseid seal et tehtudki. Nii, et vireleme edasi koos hr Karilaiuga, aga erinevalt viimasest käib tema Tallinnas Nõmme turul, meie aga naudime siinse turu tühje lette. Kaua võib hr Karilaid?

Indrek
9 aastat tagasi

see Haapsalu turg on juba piki aastaid p….s…

turuline
9 aastat tagasi

Käisin möödunud laupäeval kohalikul turul ja oh õudust, mis seal ikka toimub. Kas härra Karilaid ka ise nädalavahetusel vähemalt Haapsalut külastab? See turg on küll alla igasugust arvestust, isegi Märjamaal on turg asjalikum, kui siinses väikelinnas. Kas tõesti on Haapsalu allakäigu vanker saanud suurema kiiruse kätte? On ütelus, et ära sülita enne vanasse kaevu, kui uus valmis, aga Haapsalus toimib kõik just seesuguselt.

Indrek
9 aastat tagasi

Haapsalu linna turul oli ka ju nii vägev perspektiiv ja helge tulevik,et asjalikud turumüüjad põgenesid päeva pealt tagasi vaatamata ning neil pidavat arstide kinnitusel siiamaani epilepsia hoog kallale tulema kui Haapsalu linna nime kuulevad…

Indrek
9 aastat tagasi

Jõuluturu värava kohal punutud pärg kirjaga Arbeit macht Frei

Indrek
9 aastat tagasi

Jõuluturul võiks kõlada inglikoori esituses Haapsalu jõululaul-Depressivsed väikelinnad-