Haapsalu raamatukogus näeb kaasaegseid aumärke

Malle-Liisa Raigla

malleliisa@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 24

Täna avati Haapsalu raamatukogus kaks näitust „Eesti aumärgid, Eesti Vabariigi kodanikele antud kodumaiseid tunnustusi, 1988-2014“ ja „Haapsalu Vabadussõja mälestussammas vanadel fotodel“.

Aumärkide näitusel  on kajastatud Eesti kaesaegsed kaitsejõudude aumärgid. Nende suurima kollektsionääri Mart Puusepa sõnul on märke huvitav koguda, kuid sahtlipõhja ei ole mõtet seda teha, vaid tuleks siiski ka näitustel eksponeerida.

Puusepa kogus on umbes 2000 märki, millest kümnendik on esitatud siinsel näitusel.

Samuti võib tema kogusid näha Kaitse liidu peastaabis ja Männiku lasketiirus.

Huvi sõjanduse vastu sai Puusepp pärast sõda, kui tema kodukülas elav vana meremees jutustas talle sõjalugusid.

Esimese aumärgi oma kollektsiooni sai Puusepp naabrimehelt kui ta polnud veel kümnenegi. Viimasel oli Stalini pildiga medal Teises maailmasõjas osalemise eest. Kuna mees sellest midagi ei pidanud ja Puusepp seda pidevalt vaatamas käis, andis naabrimees selle Puusepale.

Oma kogust kõige erilisemat aumärki Puusepp välja tuua ei osanud.

"Igal aumärgil on oma ajalugu,” ütles ta, kuid lisas, et kunstiliselt üks huvitavamaid on Rootsi mõõga orden, mida on eestlastele antud mõned üksikud ning millest üks on ka tema kogus.

Lisaks Puusepale koostasid näituse osaühingud Miniplast, Herald, ARS Vasetööd ja  Märgikoda.

Teisel näitusel, mis raamatukogus avati, on fotod Haapsalu Vabadussõja mälestussambast.

Näitused Lääne Maakonna Keskraamatukogus jäävad avatuks 13. detsembrini.

Fotod: Arvo Tarmula

Aumärkide näitus arvo tarmula (1) Aumärkide näitus arvo tarmula (2) Aumärkide näitus arvo tarmula (3) Aumärkide näitus arvo tarmula (4) Aumärkide näitus arvo tarmula (5) Aumärkide näitus arvo tarmula (6) Aumärkide näitus arvo tarmula (7) Aumärkide näitus arvo tarmula (8) Aumärkide näitus arvo tarmula (9) Aumärkide näitus arvo tarmula (10) Aumärkide näitus arvo tarmula (11) Aumärkide näitus arvo tarmula (12) Aumärkide näitus arvo tarmula (13) Aumärkide näitus arvo tarmula (14) Aumärkide näitus arvo tarmula (15) Aumärkide näitus arvo tarmula (16) Aumärkide näitus arvo tarmula (17) Aumärkide näitus arvo tarmula (18) Aumärkide näitus arvo tarmula (19) Aumärkide näitus arvo tarmula (20) Aumärkide näitus arvo tarmula (21) Aumärkide näitus arvo tarmula (22) Aumärkide näitus arvo tarmula (23) Aumärkide näitus arvo tarmula (24)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments