Aasta sotsiaaltöötaja on 7aastase Eriku isklik abistaja Kristi Tammes

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16

Täna kuulutati Läänemaa aasta sotsiaaltöö tegijaks 7aastase ratastoolipoisi Eriku isklik abistaja Kristi Tammes.

Lääne maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Kersti Lõhmus ütles, et aasta sotsiaaltöö tegija nominente oli tänavu kolm.

„Nominendid olid väga tugevad ja väga raske oli teha otsust, leida see üks ja kõige parem,“ lausus Lõhmus. „Aga südame tegi soojaks ja võlus ära ühe väikese poisi kiri ja tema mõtted tema ema silmade läbi.“

Eriku kiri

Tere!

Minu nimi on Erik. Ma olen 7-aastane. Käin Haapsalu Tõrukese Lasteaias Kastani rühmas. See on erivajadustega laste rühm. Ma käin seal, sest ka mina olen teistsugune. Ma ei ole tavaline 7-aastane poiss. Ma ei saa teha paljusid asju, mida tavalised minuvanused lapsed teevad. Ma ei saa ise käia ega rääkida. Ma ei saa isegi hästi neelata. Ma vajan iga päev palju abi, et süüa ja juua, õues käia ja riidesse panna. Minu väike õde ütleb, et mu aju on katki. Ma ei saa ise kirjutada kuigi ma tunnen kõiki tähti ja oskan juba ka lugeda. Seepärast aitab mu emme seda kirja kirjutada.

Tahan teile kirjutada ühest minu väga heast sõbrast. Tema nimi on Kristi. Tema aitabki mind kui emme on tööl. Käime tädi Kristiga koos lasteaias ja kui ma olen haige, on tädi Kristi minuga kodus. Me saime tuttavaks rohkem kui kaks aastat tagasi. Ta meeldis mulle kohe algusest peale väga. Tädi Kristi ei kartnud mind ega seda, et ta ei saaks hakkama. Ta on väga vapper.

Mu väike õde ütleb, et ma räägin salakeelt. See on tõesti salajane keel, millest saavad aru inimesed, kes mind juba kaua tunnevad. Neid inimesi on väga vähe – minu memm, tädi Ann, muidugi ka minu emme ja väike õde. Tädi Kristi tahtis ka minu keelest aru saada ja ta oli järjekindel. Ma tean, et minuga võib olla väga keeruline teha ka kõige lihtsamaid asju, aga tädi Kristi tahtis õppida. Ta tahtis emmet ja mind aidata, et mina saaksin käia lasteaias ja emme tööl. Emme õpetas tädi Kristile kuidas mind lusikaga sööta ja joota, kuidas mind tõsta ja aidata. Tädi Kristi õppis väga kiiresti ja varsti läksimegi koos lasteaeda.

Lasteaias on väga tore. Kahjuks olen ma väga tihti haige ja ei saa sageli lasteaias käia, aga ka siis on mul tädi Kristiga koos tore. Ta teeb mulle hommikul putru ja annab rohtu. Siis me vahetame riided ja läheme õue. Me jalutame linnas ja tädi Kristi viib mind ka alati mänguväljakule kiikuma. Pärast õues käimist sööme me lõunasööki ja siis paneb tädi Kristi mind magama. Ta laulab mulle unelaulu. Ta laulab mulle ka siis kui paneme saapaid jalga. Mõnikord on mul jonnituju, aga laul teeb mul tuju paremaks. Tädi Kristi teab seda. Ta ei ole kunagi mu peale kuri olnud. Vahel ma mõtlen, et kas ta üldse kunagi on kellegi peale pahane olnud, aga vist mitte. Kahjuks kuulab tädi Kristi alati seda, mida emme tal teha on palunud, et päev oleks tegus ja ööuni tuleks õigel ajal. Seepärast ei lase tal mul kunagi magada nii kaua kui ma tahan, et emme saaks öösel tududa. Mulle aga meeldib just päeval magada ja öösel mängida. Emmet ma kiusan öösel ikka, sest nii tore on voodist välja tulla. Ma õppisin seda alles hiljuti ise tegema. Enne kui emme töölt koju tuleb, jõuame Kristiga veel ka süüa. Siis läheb tädi Kristi bussi peale.

Tädi Kristi elab Paliveres ja ta sõidab iga päev bussiga minu juurde ning koju tagasi. Mulle meeldib ka bussiga sõita, kuid nii vara nagu tädi Kristi üles tõusma peab, ma küll ei taha. Siis eelistan ma bussisõidule und. Emme peab olema kell 8 hommikul tööl. Tädi Kristi ei ole veel kunagi hiljaks jäänud, kuigi ta ütleb mulle mõnikord, et tal on ka väga raske tõusta. Ma usun seda küll, sest mul on hommikul täpselt samamoodi.

Emme ütleb, et tädi Kristil on suur süda. See pidi tähendama seda, et ta hoolib teistest inimestest ja ta pühendab palju oma aega sellele, et ka teistel oleks hea. Kristi südames on ruumi nii tema enda lastele kui ka mulle. Tädi Kristil on neli last – Meelike, Marsella, Andreas ja Alar. Ma olen nendega ka sõber. Nad on väga vahvad ja tublid. Tädi Kristi südames on koht ka Jumalale. Ta ikka palvetab mu pärast kui ma olen haige, et ma ruttu terveks saaksin. See on tore, sest haige olla on ikka väga paha.

Järgmisel aastal lähen ma kooli. Ma väga tahan, et tädi Kristi minuga ka sinna koos tuleks.

Emme ütleb ikka, et ta ei tea, mida ta teeks kui tädi Kristit ei oleks. Minul, emmel ja mu väiksel õel on väga hea meel, et tädi Kristi meile abiks on. Ta on meile väga armas. Ma soovin, et kõik ta soovid ja ootused saaksid teoks, sest ta on seda väga väärt.

See oligi kiri minust ja minu sõbrast tädi Kristist.

Aitäh sulel tädi Kristi, et sa teed alati rohkem kui sinult oodatakse, oled alati olemas kui sind on vaja. Oled mulle väga kallis!

Erik

7aastase ratastoolipoisi Eriku isklik abistaja Kristi Tammes on 39aastane nelja lapse ema. Iga päev sõidab ta Paliverest Haapsallu, et Erikut abistada. Kella seitsmese bussiga sõidab ta Haapsallu ning kella poole kuue paiku õhtul on ta tagasi kodus.

Kristi Tammesel on neli last. „Kõige vanem tütar on 17aastane, noorim laps kuuene,“ ütles ta. „15aastane tütar viib pesamuna hommikul lasteaeda ning siis lähevad kolm vanemat last kooli.“

Kristi Tammes ütles, et hooldajatööd õppinuna torkas talle paar aastat tagasi silma üks ajalehekuulutus, kus otsiti ratastoolilapsele abistajat. „Oktoobrist 2012 olen Erikuga tegelenud,“ meenutas Tammes.

Kristi Tammes kinnitas, et tema jaoks pole Eriku hooldamine raske. Raske puudega Erik on tema esimene hooldusalune. „Mul ei olnud hirmu,“ lausus Tammes. „Esialgu kartsin, kui [Eriku] pea kõikus, et ta kael on nõrk, aga siis sain aru, et ta polegi nii nõrguke.“

„Paljudele tundub, et see on emotsionaalselt raske töö, aga mina ei võta seda last sellisena, et ta on hirmus väeti,“ ütles Eriku abistaja. „Ma näen teda teiste silmadega. Ma näen seda, kui palju ta oskab, millega ta hakkama saab. Võib-olla vahest on tõesti teda raske tõsta, aga üldiselt ei ole Eriku eest hoolitsemine minu jaoks raske.“

Erik ei räägi, kuid hooldaja peab temaga ikkagi suhtlema. „Suhtleme nii, et tema jaatus on naeratus või häälitsus ja kui ta ütleb „ei“, siis raputab pead. Ma juba enam-vähem tean, mida ta tahab,“ arutles hooldaja. Tülitsenud nad Erikuga omavahel pole. „Oleme saanud asjad aetud. Vahest ei taha ta hommikul ärgata, aga oleme läbirääkimistega asja joonde saanud,“ naeris Kristi Tammes.

Järgmisel sügisel läheb Erik kooli. Kuidas Kristi Tammese päev siis välja nägema hakkab, seda ta veel ei tea. „Praegu ei oska arvata. Elame üks päev korraga, eks see selgub siis, kui Viigi koolis käima hakkame,“ lausus Eriki isiklik abiline.

Oma praeguse tööga on Kristi Tammes rahul. Palk võiks suurem olla? „Palk võiks suurem olla jah, aga praegu kõik toimib,“ nentis Tammes. Eriku hooldamise eest maksab talle palka Haapsalu linn.

Aselinnapea Kaja Rootare lubas, et aasta sotsiaaltöötegija preemia laekub Tammese arvele palgapäeval.

Eriku ema Liis Niinemets tõdes, et puudega inimeste abiliste töötasu on Eestis probleemiks. „Selliseid inimesi on üldse vähe ja tasu nende töö eest kehvakene,“ ütles Liis Niinemets. „Töö sisu on tegelikult on väga sügav ning iga inimene sellele tööle ei sobi.“

Eriku ema ütles, et Erik ja Kristi klapivad algusest peale väga hästi. „Oluline on see, et võtad asju rahulikult. Ta [Erik] võib sind iga päev millegagi üllatada. Sa pead selleks valmis olema, oskama rahulikult tegutseda. Hästi kindlameelne, järjekindel pead olema. Iga asi võtab meeletult kaua aega, püsivust peab olema,“ arutles ema.

„Väga vähe on inimesi, kelle hoolde ma saan tema [Eriku] usaldada ning Kristi on üks nendest parimatest variantidest,“ tunnustas Eriku ema Liis Niinemets oma poja isiklikku abilist.

Läänemaal kuulutati sotsiaaltöö tegijat välja üheksandat korda.

Aasta sotsiaaltöö tegijad Läänemaal

  • 2006 Leili Mutso (esitas Taebla vallavalitsus)
  • 2007 Kaja Rootare (esitas Haapsalu linnavalitsus)
  • 2008 Mati Jürman (esitas Lihula vallavalitsus)
  • 2009 Aino Suurpalu(esitas Taebla vallavalitsus)
  • 2010 Maret Lõhmus (esitas Kullamaa vallavalitsus)
  • 2011 Kersti Liiv (esitas Risti vallavalitsus)
  • 2012 Eve Lemsalu (esitas Haapsalu linnavalitsus)
  • 2013 Mariel Kõrgemägi (esitas Taebla vallavalitsus)
  • 2014 Kristi Tammes (esitas Haapsalu linnavalitsus)

Fotod: Urmas Lauri

Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 006 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 008 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 010 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 016 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 017 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 021 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 029 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 031 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 036 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 039 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 052 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 055 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 064 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 065 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 068 Aasta sotsiaaltöötaja Kristi Tammes 079

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hilja
9 aastat tagasi

Kavatsen ka annetada Erikule raha.Olen pensionäär ja pens väike aga kui kõik annetaks 5 euri oleks see kokku suur summa.Teeme koos heateo ja annetame igaüks niipalju kui kellelgi võimalus on Erikule.H.

Tiit Moor
9 aastat tagasi

See on väga liigutav lugu ja informatsiooniks, et Haapsalu Lionsi klubi naised koguvad just selle sama poisi jaoks annetusi. Erikul on vaja haiguste ennetamiseks ja ravimiseks seadet, mis on abiks röga väljaköhimisel. Erikut saab aidata, kui teete kande MTÜ LC Haapsalu Valge Daam
AS SEB Pank, arveldusarve 10220085291015
Selgitus: annetus Erikule

potsataja
9 aastat tagasi

Suured õnnitlused Kristile ! Kristi on tõesti väga suure südamega, soe ja armas inimene. Tänud ka neile inimestele, kes oskasid ta tunnustamiseks üles seada ja neile, kes oskavad selliseid inimesi hinnata. Väga hea uudis, mis muudab ka sombuse päeva päikeseliseks. Aitäh, Kristi, et oled just selline nagu sa oled !

a
9 aastat tagasi

Loen artiklit ja tekkis tunne kui palju tühiseid artikleid olen varem päevajooksul lugenud ja kui vajalik ja mõtlemapanev lugu see on …..

rae
9 aastat tagasi

Palju õnne Kristile! Aitäh Erikule ja Eriku emale, kes oskavad Kristit hinnata- Eriku kiri oli nii südantsoojendav.