Haapsalu käsitööõpetaja lõi kaasa kudumisraamatu tegemisel

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16

Haapsalu põhikooli käsitööõpetaja Siiri Reimann on üks kolmest laupäeval Haapsalu pitsikeskuses esitletud silmuskudumise raamatu autorist.

Saara kirjastuse välja antud „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad” tutvustab Eesti moodi kudumist. Reimanni sõnul tähendab see, et raamatust on välja jäetud hiljem kirjanduse kaudu kudumismoodi sisse tulnud võtteid.

Raamat on mõeldud kudujaile servast serva. Reimanni sõnul saab seda kasutada õpikuna, sest raamatukaante vahel tutvustatakse kõike alates parem-pahempidi silmusest ja varrastest. „Sealt leiab aga nippe ka Eesti mõistes professionaalne kuduja,” rääkis ta.

Silmuskudumise raamatul on kolm autorit — Reimanni kõrval ka käsitööõpetajad Anu Pink ja Kristi Jõeste. Mõtte algataja, koordinaator ja põhiautor on Anu Pink.

Raamat koosneb kolmest osast — ajalugu, esemed ja tehnoloogia. Ajaloo-osa tutvustab Eesti silmuskudumise traditsioone, esemelises osas on gruppide kaupa ette võetud sokid, kindad, mütsid, sallid, kampsunid. Kasutatud on palju muuseumimaterjali, mis võiks huvi pakkuda etnograafiahuvilistele. Kristi Jõeste on koostanud maakonniti iseloomulike värvide kaardid.

Tehnoloogiaosas on kirjeldatud kudumisvõtteid ja koekirju. Vanadel fotodel näha olevad tehnikad on kõik ka tööproovidena läbi kootud.

Reimanni sõnul oli igal autoril raamatu puhul oma roll. „Mul on muidugi pitsilised asjad ja mütsid,” muigas ta.

Haapsalu käsitööõpetaja kootud on suurem osa 212 tööproovist. Reimanni sõnul on raamatut päris pikalt tehtud – mõttest ilmumiseni kulus paar aastat. „Me lubasime, et raamat ilmub mardilaadaks, aga jätsime täpsustamata, mis aasta mardilaadaks,” ütles Reimann.

„Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad” on triloogia esimene raamat, millele on ilmumas järg, Anu Pingi raamat sukkadest-sokkidest ja Kristi Jõeste oma kinnastest.

Reimann paneb praegu kokku raamatut ühe Haapsalu pitsimeistri koekirjadest. „Kelle omadest, las jäägu praegu saladuseks, kuid raamat peaks ilmuma kevadeks,” ütles ta.

Fotod: Arvo Tarmula

Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (1) Siiri Reimann
Siiri Reimann.
Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (3) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (4) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (5) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (6)
Raamatu koordinaator ja põhiautor on Anu Pink.
Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (11) Siiri Reimann Siiri Reimann. Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (12) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (13) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (14)
Silmuskudumise raamatul on kolm autorit — Siiri Reimanni (vasakul) kõrval ka käsitööõpetajad Anu Pink ja Kristi Jõeste. Mõtte algataja, koordinaator ja põhiautor on Anu Pink (keskel).
Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (15) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (16) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (17) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (18) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (19) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (20) Raamat „Eesti silmuskudumine. Tavad ja tehnikad”  (21)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments