Linnavalitsus korraldab loomade varjupaiga teemal ümarlaua

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

loomade varjupaik

Haapsalu loomade varjupaik. Foto: Arvo Tarmula.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman lubas reedel volikogus, et kutsub veel sel aastal ümarlauale kokku kõik loomade varjupaiga pärast muretsevad huvirühmad, et arutada, kuidas parandada tööd kodutute loomadega.

Vikman selgitas, et omavalitsuse ülesanne ei ole loomade varjupaika pidada. Omavalitsuse kohustus on korraldada hulkuvate loomade püüdmine ja hoidmine, neile omaniku või uue kodu leidmine; ravimine ja vajadusel looma hukkamine või korjuse käitlemine. Seadus kohustab omavalitsust hulkuvat looma hoidma 14 päeva.

Siiani on linnavalitsus ostnud seda teenust varjupaiga pidajalt, MTÜlt Haapsalu Loomaabi ja maksnud aastas 3700–4700 eurot.

Loomade varjupaiga seisukorda hindas Vikman hiljutise külaskäigu järel heaks. Varjupaigas polnud ühtki koera, ainult kassid, kellele ongi raskem leida uut kodu.

Tihtipeale ei tule ka omanik oma koerale või kassile järele, sest siis ta peab maksma püüdmise, hoidmise ja vahel ka ravimise kulu. Varjupaiga hinnakirja järgi maksab looma püüdmine 30–120 eurot. Koera hoidmine maksab Haapsalu varjupaigas 8–11 eurot ööpäevast, kassil 3-5 eurot.

Kui veel mõni aasta tagasi ei olnud huvilisi, kes tahaksid loomade varjupaika pidada, siis nüüd on olukord muutunud, ütles Vikman. Loomade varjupaigas saab osutada ka mitmesuguseid muid teenuseid, sh pidada loomahotelli.

Paaril viimasel aastal ei ole linnavalitsus korraldanud hanget, et leida ettevõte või ühendus, kes osutab linnavalitsusele hulkuvate loomade püüdmise, hoidmise jms teenust. On vaid leping varjupaiga pidajaga. Et nüüd on huvilisi varjupaika pidada juurde tulnud, otsustas linnavalitsus sellise teenuse hankimiseks konkursi teha. Otsustavaks saab hind ühe looma kohta, ütles Vikman.

Linnavolikogu liige Merle Mäesalu esitas Vikmanile järelpärimise, sest vabatahtlikud loomasõbrad on aastaid nurisenud Paralepas Tulbi tänaval tegutseva loomade varjupaiga üle. Muret teeb, et varjupaik ei reageeri väljakutsetele püüda kinni hulkuv loom, et loomadele ei otsita aktiivselt uut omanikku või hoiukodu, et varjupaiga kodulehel  www.haapsaluloom.ee ja Facebooki lehel ei ole kiiret infot, et pole karantiiniruumi jne.

Ümarlaua kokkukutsumine oli samuti Mäesalu ettepanek.

„See on hea mõte, et huvilised saaksid kokku,” ütles Vikman.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments