Haapsalu postimaja laienduse suurim probleem on parkimiskohad

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 8

Saareväljade ja Reio Engmanni ühine kinnisvarafirma SRS Kaubandus tahab ehitada Haapsalu postkontori kaks korda mahukamaks.

Haapsalu linnavalitsuse korraldusega on algatatud Nurme tn 2 krundi detailplaneering, mille eesmärk on krundi ehitusõiguse määramine olemasoleva ärihoone laiendamiseks. Detailplaneeringu esimene eskiis on paberil ning Haapsalu linnaarhitekti Anu Joosti eestvedamisel toimus kolmapäeval selle avalik arutelu. Põhiteemaks kujunes parkimiskohtade arv ning piirkonna liikluskorraldus.

„Tegelik probleem on sellel piirkonnal parkimiskohad ja liikluskorraldus,“ ütles arutelul osalenud Ilvi Lepasepp.

Haeskas tegutseva Argepo OÜ arhitekt Reet Aedviir selgitas, et omanikel on soov rajada postimaja taha haljasalale ja parkimisplatsile mahukas juurdeehitus, kuhu saavad ruumid kauplused ja teenindusasutused. Esialgse eskiisi põhjal on postimaja laiendamise korral sinna vaja 33-34 parkimiskohta.

„Meie arvutasime ka, tuli 55,“ ütles naaberkinnistul asuva tarbijate ühistu juht Raimond Lunev. Aedviir jäi endale kindlaks, et parkimiskohti on vaja Lunevi pakutust paarikümne võrra vähem.

Kuid ka 34 parkimiskoha mahutamiseks tuleb arhitektil nuputada, kuidas ja kuhu neid paigutada. „Olen püüdnud mahutada, kuid mõned parkimiskohad on ikka veel puudu,“ nentis Aedviir ning lisas, et võimalusi puuduvate parkimiskohtade rajamiseks on mitmeid.

Eskiisi arutelul sellest, millega seal kauplema hakatakse, kui suur hoone tuleb ning millal see valmis saab, ei räägitud. „Sisust ei ole veel mõtet rääkida,“ ütles Siim Saareväli.

„Tootmist peab arendama, kaubandust on liialt palju,“ ütles Raimond Lunev.

„Kui me ehitame, siis võidaksid sellest kõik,“ ütles Siim Saareväli. „Inimestel on tööd, areneb ettevõtlus, klientidel suureneb valik, kuhu poodi minna ning lõppkokkuvõttes väheneb Haapsalust väljaränne. See on meie risk, kas inimesed tulevad.“

„Selge on see, et kui see krunt jääb selliseks, nagu ta täna on, pole ka see linnaruumi arukas kasutus,“ ütles Anu Joost. „Üldplaneeriongu kohaselt on kogu seda ala võimalik teha kaheksakorruselinsena.“

Anu Joost ütles, et avalik arutelu oli esimene katse postimajaga seonduvad probleemid ära lahendada. „Saame uuesti kokku, kui planeeringut on täpsustatud ning kui meil on midagi arutada. Siis saab igaüks öelda, mida asjast arvab,“ lausus Joost.

SRS Kaubandus tegeleb kinnisvarainvesteeringutega. Haapsallu registreeritud ettevõtte juhatuses on Ott, Siim ja Sulev Saareväli ning Reio Engman.

Saareväljade ettevõte ostis Eesti Postilt Haapsalu postimaja märtsis 2010. Postiteenuse pakkumist jätkati samas hoones senisest väiksemal pinnal, hoone teisel korrusel arendatakse büroopindu.

Aadressil Nurme 2 on postkontor tegutsenud 1998. aasta juunist, aastatel 1963-1997 oli seal Haapsalu I Lastepäevakodu.

Fotod: Urmas Lauri

Postimaja laienduse arutelu (2) Postimaja laienduse arutelu 015 Postimaja laienduse arutelu 017 Postimaja laienduse arutelu 019 Postimaja laienduse arutelu 020 Postimaja laienduse arutelu 021 Postimaja laienduse arutelu 025 Postimaja laienduse arutelu 026

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Postimaja detailplaneeringuga minnakse uuele ringile | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] eskiislahenduse koostanud Argepo OÜ arhitekt Reet Aedviir selgitas, et esimesel arutelul tutvustatud lahendusega võrreldes on praeguses lahenduses ehitusala piir krundi piirist nihutatud nelja meetri […]

Toivo Tomingas: Tahaks lennata, aga mitte eriti kõrgelt | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Samuti on igati asjakohane arvata, et parkimisvõimalused peabki rajama tulevase hoone alla. Osundan LE-s väljatoodud alapealkirjale, kuid sõnastaksin selle nii: "Kui see krunt ehitatakse täis […]

Raimond Lunev: Mis võib juhtuda parkimisega Haapsalu linnas? | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] ka Lääne Elu artiklit Postimaja laienduse detailplaneeringu esikiisi esimeselt […]

kamuu?
9 aastat tagasi

täislollus

kas mitte
9 aastat tagasi

pole suurim probleem Härra Lunev

absurd!
9 aastat tagasi

„Inimestel on tööd, areneb ettevõtlus, klientidel suureneb valik, kuhu poodi minna ning lõppkokkuvõttes väheneb Haapsalust väljaränne. See on meie risk, kas inimesed tulevad.“

Kui see vähendab väljarannet, siis ma annaks Siimule Nobeli preemia.

ei
9 aastat tagasi

komentaari