Läänemaa naised koovad Ukrainale sokke

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Naiskodukaitsjad ja Haapsalu käsitööselts avaldavad oma aktsiooniga moraalset toetust Ukrainale, mille idaosa vaevab sõjaline konflikt Venemaa toetatud separatistidega.

Naiskodukaitse Lääne ringkonna instruktori Anu Aljaste-Sitsi sõnul sündis mõte kududa ukrainlaste toetuseks sokke septembris, kui naiskodukaitse pidas Järvamaal Koigi mõisas oma 87. aastapäeva. „Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili kutsus üles Ukraina toetuseks sokke kuduma,” ütles Aljaste-Sits. Soov midagi teha oli naiskodukaitsjatel tegelikult olemas juba varem. Alates 2010. aastast on nad kudunud sokke ja kindaid välismissioonil osalevaile Eesti sõduritele. Kuna Afganistani missioon on läbi saanud, otsiti uut võimalust kedagi aidata. Ukraina toetuseks korraldatud kampaania kestab 10. detsembrini.

Sokke koovad naiskodukaitse jaoskonnad üle kogu Eesti, nende seas ka Lääne ringkonnas asuvad Haapsalu, Risti, Lõuna-Läänemaa ja Hiiumaa jaoskond. Haapsalu jaoskond on ettevõtmises kampa löönud Haapsalu käsitööseltsiga. Sokkide kudumiseks kogunetakse igal teisipäeval Haapsalu pitsikeskusesse. Aljaste-Sitsi sõnul on koos käidud juba kolmel teisipäeval. Osalejate arv varieerub, kuid keskmiselt on käsitööseltsist kohal 20 naist ning naiskodukaitsest 5. Vanemad prouad alustavad juba pärastlõunal, nooremad, kes käivad tööl, tulevad kuduma pärast kella 17. On olnud ka lahkeid annetajaid, kes on varem kootut naiskodukaitsjaile toonud. „Keegi tõi staapi viis paari sokke ja kindaid,” kirjeldas Aljaste-Sits.

„Eks see ole rohkem emotsionaalne toetus Ukrainale,” lausus Aljaste-Sits. Kudujad arvasid, et poliitilisi kõnesid Ukraina teemal pole neil mõtet pidada. „Meie töö peaks enda eest ise rääkima,” ütles Haapsalu käsitööseltsi liige Aime Edasi. „Ega see ilus ole,” lisas Aljaste-Sits Ukrainas toimuva kohta.

Aljaste-Sitsil on see ettevõtmine ka võimalus õppida. Varem oli ta kudumisega kokku puutunud üksnes kooliaja käsitöötundides. „Silmade loomine on keerukas. Siin tehakse väga hästi,” kiitis ta Haapsalu käsitööseltsi naisi. Natalia Särje sõnul, kes liitus Haapsalu käsitööseltsiga viie aasta eest, õpib vajaliku tehnika kiiresti ära. Aljaste-Sitsile on kudumisel toeks Edasi, kes on enda sõnul teinud käsitööd terve elu. Sokimustrites, mida naised kudusid, võis näha näiteks sinist, musta, valget ja kollast – värve, mis on Eesti ja Ukraina lipul. „Sinine värv on mõlemal,” ütles Edasi.

Lõngad ja muu vajamineva soetavad kudujad ise. „Oleme kutsunud üles neid, kes ise kududa ei oska, et nad võivad lõngadega toetada,” lisas Aljaste-Sits. Mitu paari sokke kokku kootakse, on tema sõnul praegu veel raske öelda. „Ega seda enne tea, kui 10. detsember on käes,” lausus Aljaste-Sits. Teisipäevase seisuga on naiskodukaitsjad ja käsitööseltsi liikmed kudunud Ukrainale juba 11 paari sokke.

Edasi sõnul on sokid kogenud kudujal kõige lihtsamad ja seetõttu ka kõige vähem pinget pakkuvad asjad. Põnevaks peab proua just ootust selle ees, kuidas käsitöö valmis saades välja näeb. Kuna sokke on igas paaris kaks, pole teist sokki kududes enam üllatusmomenti. „Tahan näha, mis tuleb. Kui teen ühe ära, siis teise teen vahel tahtejõuga,” ütles Edasi.

Ukraina konflikt

Ukraina on rahutuste käes vaevelnud juba peaaegu aasta. Mullu novembris puhkesid riigis protestid selle vastu, et tollane Ukraina president Viktor Janukovõtš loobus Euroopa Liiduga assotsiatsioonilepingu allkirjastamisest. Need protestid, mis said tuntuks Euromaidani nime all, viisid lõpuks selleni, et Janukovõtš kukutati tänavu veebruaris võimult, misjärel ta põgenes eksiili Venemaale, kus on siiani.

Vastuseks sellele annekteeris Venemaa Ukraina koosseissu kuuluva Krimmi poolsaare. Krimmi annekteerimise järel puhkes kevadel Ida-Ukrainas Donetski ja Luganski oblastis relvastatud konflikt, kus Venemaa toetatud separatistid üritavad Kiievi keskvõimust lahku lüüa. Septembris sõlmitud vaherahust hoolimata kestab vastasseis Ukraina vägede ja separatistide vahel siiani.

Fotod: Arvo Tarmula

Sokikudumine (1) Sokikudumine (2) Sokikudumine (3) Sokikudumine (4) Sokikudumine (5) Sokikudumine (6) Sokikudumine (7)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kahju
9 aastat tagasi

et sa, alar, nii mõtled.

alar
9 aastat tagasi

Lollid eided ukraina on kümneid kordi rikkam kui Eesti

Savu
9 aastat tagasi

Väga lünklik kronoloogia.Kas Eestis vähe inimesi kes abi vajavad?Aitame jälle Kreekat Egiptust Ukrainat jne. oma inimeste peale s…..