Vormsi volikogu umbusaldas revisjonikomisjoni esimeest Maalehe artikli pärast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ml-004Viimane piisk karikas – Maalehes ilmunud artikkel. Repro: Urmas Lauri

Esmaspäeval avaldas Vormsi volikogu umbusaldust revisjonikomisjoni esimehele Anu Strengile, misjärel teatas oma tagasiastumisest ka komisjoni aseesimees Toivo Hokkonen, nii et komisjoni jäi vaid endine vallavanem Urmas Pau.

Pärast volikogu istungit otsustas ehitus-majanduskomisjonist lahkuda volikogu liige Henry Timusk, lahkumist kaalub arhitekt ja kirikuõpetaja Ants Rajando. Strengi umbusaldamise poolt oli viis volinikku, vastu kolm ja üks volinik, Arvo Allik puudus istungilt.

Umbusalduse andsid sisse volikogu esimees Ivo Sarapuu ja liikmed Ove Koska, Urmas Pau, Andres Koch ning Sven Rammal.

„Umbusalduse algatamise on tinginud Anu Strengi avalikud (ajakirjanduse vahendusel) pahatahtlikud ning laimavad väljaütlemised volikogu liikmete ning Vormsi vallavalitsuse aadressil,” seisab avalduses. „Anu Streng on eespool toodule tuginedes kaotanud meie hinnangul usalduse töötada revisjonikomisjoni liikmena ja juhtida volikogu revisjonikomisjoni tööd.”

„Viimane piisk oli Maalehe artikkel,” ütles Ivo Sarapuu eile Lääne Elule.

Vormsis on võim pealinna meeste käes

Sarapuu viitas septembri alguses ilmunud loole „Jõukad pealinna mehed teavad ise, kuidas maamehi valitseda”. Peeter Ernits kirjutab selles, et pealinna mehed on Vormsis võimu üle võtnud ja kohalikud on saare tuleviku pärast mures. Peeter Ernits on teiste seas küsitlenud ka Anu Strengi, kes ütleb, et kahe mehe kätte on koondumas suur osa Vormsi maast, et valla tegevuskavas on võimuliidu igale mehele oma projekt ja et kõik valla palgalised ametikohad on jagatud võimuliidu saadikute naistele. Kogukond on Strengi hinnangul lõhki, kohalikel on hirm, et kohalik elu sureb võõraste võimu all välja.

Streng ütles Lääne Elule, et sellist artiklit oli Vormsile vaja, kuigi selles oli ebatäpsust ja vääritimõistmist ning tema rõhuasetused olnuks teistsugused.

„See artikkel oli hea põhjus mulle umbusaldust avaldada,” ütles Streng. Tema meelest on põhjus hoopis selles, et revisjonikomisjon teeb tööd ja see ei meeldi volikogu enamusele. „Möödalaskmised on suured ja neist ei saa rääkimata jätta,” ütles Streng. Ta nägi umbusaldamise üht põhjust asjaolus, et revisjonikomisjonil on ees valla sõlmitud lepingute ülevaatamine ja arvamuse kujundamine, kas need on sõlmitud valla huvides.

„Enamikul volikogu võimuliidu liikmeil on vallaga lepingud, nad teevad vallale tööd,” ütles Streng.

Streng lisas, et paljud volikokku jõudvad dokumendid on halvasti vormistatud ega ole seadusega kooskõlas. Ta tõi näiteks valla aastaaruande: kuigi see ei vastanud nõuetele, kinnitas volikogu selle, sest aruandega hilinemine jätaks vallast halva mulje. Põhimäärust muudetakse ühe lugemisega. Hoitakse personali, kellele ei ole töö jõukohane.

Tegeldakse pseudoprobleemidega, kohalikele tähtsad asjad on teisejärgulised. Kõik on suunatud välisele muljele ja edule.

Streng on volikogule ebamugav liige

„Mugav otsus volikogule,” ütles volikogu liige, kultuuri- ja noorsookomisjoni esimees Henry Timusk. „Anu Streng on inimene, kes teeb volikogus kõige rohkem tööd.”

Timuski sõnul on enamik volikogu liikmeid, sh Urmas Pau tunnistanud, et varem ei ole revisjonikomisjonis nii põhjalikku tööd tehtud.

Ka Timusk meenutas valla majandusaasta aruannet, mis vastas väga vähestele nõuetele ja millele andis komisjon hävitava hinnangu, aga ometi leidis volikogu, et pigem hoida Vormsi head kuvandit kui lihvida aruanne informatiivseks ja seadusega kooskõlas dokumendiks.

„Strengi ind pole vaibunud,” ütles Timusk. „On naeruväärne tuua Maalehe artikkel usalduse kadumise põhjuseks. Lõviosas oli artikkel õige ja valgustav, mõni pisiviga ei ole põhjus revisjonikomisjoni esimehe tagandamiseks.”

Timusk lisas, et astus tagasi ehitus-majanduskomisjonist, sest ei näe sellel enam mõtet. Samast komisjonist kaalub välja astuda ka kirikuõpetaja ja arhitekt Ants Rajando, kes oli üks, keda Maaleht tsiteeris.

Rajado sõnul ajendas teda komisjonist lahkumist kaaluma asjaolu, et ta soovitas volikogu liikmeil Strengi mitte umbusaldada. Rajando ise volikogusse ei kuulu.

Streng ütles, et jääb nüüd volikogu liikmeks. Ta on veel ka kultuuri- ja noorsookomisjoni liige.

Revisjonikomisjoni uus esimees selgub järgmisel volikogul, ütles Ivo Sarapuu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ma siin ikka mõtlen, et
9 aastat tagasi

„kõrvaltvaatajal“ on omamoodi õigus. Eks ole tähelepanu juhitud ja ettepanekuid tehtud, aga kaua Sa ikka pead vastu seina taod. See, millest kirjutas kurikuulus Maalehe lugu, on ammuilma olnud avalik saladus. Miks ei olnud arengut varem? Eks igal asjal on aeg. Täna on see aeg käes, kus osa kogukonnast tunneb, et on tarvis panustada. Tagasi „mandrimehe“ kommentaari juurede tulles, Vormsil on, mida hoida ja väärtustada. Kahjuks on tänane käsitlus arengust globaliseerivalt ühtlustav, mis ei käi kokku omanäolise väikesaare taastärkava kultuuriga. „Jaanile“ ja „to Henryle“, hästi panete!

Jaan
9 aastat tagasi

Poisid, ärge pedetsege seal väikese saare peal!

kõrvaltvaataja
9 aastat tagasi

Olen käinud, viibinud, on tore olnud. Arengut on viimasel ajal selgelt näha. Aga nüüd – mis olid need takistused varem, kui veel ei olnud “pealinnamehi”, et kohalik vaim ja võim ei võinud saart arendada, fondide raha saare arengut silmas pidades kasutada, kogukonda tugevdada ja ühte liita? Millele kulus aeg ja aur? Ja kultuuri-, seltsi- või külaelu edendamist ei keela keegi, selleks ei pea olema vallavalitsuses või nö. juhtkonnas. Mis on see mille osas on hirm? Kellel on hirm ja mille suhtes? Selge see, et ebakohtadele tuleb tähelepanu juhtida ning neid püüda kõrvaldada. Aga kas ei oleks võimalik neid asju arutamise… Loe rohkem »

väike
9 aastat tagasi

saar, aga alati palju kismat miskipärast, samas palju seal käinud.Hetkel tundub, et kuidagi liigub seal asi ja elu käima taaskord käima läinud, väga kena saar iseenesest, alati meeldiv minna sinna, ehk kuidagi suudate kuidagi kokkuleppida

to Henry
9 aastat tagasi

…nõus , et Anu Streng teeb volikogus kõige rohkem tööd, kuna volikogu ruumid asuvad II korrusel ja kulutatud dzaulide hulk kohale jõudmiseks kõige suurem.

Ma+siin+mõtlen,+et
9 aastat tagasi

Mandrimees vaatab ikka asja mandrimehe pilguga, eks kuidas sa muudmoodi saadki. Mul on tuliselt hea meel, et mandrimees peab kultuuri ja traditsioone hoidmisvääriliseks. Ja just seda me tahamegi! Mandrimehel on õigus, et värske vereta sureb saar välja. Samuti sureb saare oma nägu, kultuur ja traditsioonid ilma kohaliketa välja. Tänane suhtumine just seda viimast kahjuks soosibki ja sellest kogu kära, veel on inimesi, kes leiavad, et on, mida päästa!

Mandrimees
9 aastat tagasi

Saar sureks ilma värske vereta välja. Eks tulevik on ikka turistide ja puhkajate päralt. Pigem arendage saart, tekitage suvilakrunte, looge saarele turvaline kuvand(täis peaga kohalikud liiklejad teedelt minema), hoida kultuuri ja traditsioone, arenege. Isegi kui selleks on vaja linnamehi kes selle ellu viivad. Muidu sureb see saar välja…

Ma siin mõtlen, et
9 aastat tagasi

Kohalik tundub olevat asjadega „kursis“, aga kurss viib rappa. „Kohalikule“ tuleks kasuks lasta hetkeks lahti pettekujutelmadest, tõsta pea liivast ning vaadata, kuidas seesinane liivgi tema jalge alt maha müüakse. Kohalik, Sul ei ole varsti enam kohta, kus olla kohalik. „Mis“ on tõele lähemal, aga eks vanarahvas ütleb ju, et parem hilja kui mitte kunagi!

Kohalik
9 aastat tagasi

Anu Streng – saare ühe suurema hotelli omanik, praegu otsib lisatulu võimalusi. Tütar abikaasaga said valla abiga kuni 300 ha põllumaad rendile. Henry Timusk – kunstnik, ei tööta, tõestab ” kultuurikava” vajadust…20000 eest. Toivo Hokkonen – Ei ole arusaadav, mida ta teeb volikogus – igal esimesel võimalusel lahkub ametist. Ants Rajando – arhitekt ja kirikuõpetaja …”on läbinud kohtuprotsessi,kus sunniti osalema ca 80 õigustatud subjekti Vormsi saarelt ja algatas selle Vormsi isamaalasest Volikogu esinaine Elle Puurman koos vallavanema V.Mägiga ja Ants Rajando koos perekonna liikmetega Toomas Puurmani ja Maris Puurmaniga ja Kristina Rajandoga eesmärgiga lihtsalt võtta ära maa õigustatud subjektidelt “.… Loe rohkem »

oi-oi
9 aastat tagasi

lõpp hea…kõik hea