Lihulas saab tutvuda Rootsi tippkrimikirjandusega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula raamatukogus on teisipäevast avatud näitus “Rootsi krimikuningriik”, mis tutvustab Rootsi krimikirjandust.
Lihula raamatukogu juhataja Tiina Ulmi sõnul on tegemist atraktiivse väljapanekuga. Näitus koosneb üheksast pannoost, mis tutvustavad Rootsi nüüdisaegsete krimikirjanike elu ja loomingut. Muu hulgas on eksponeeritud kaart kirjanike elukohtadega.

“Näitus on seda huvitavam, et Põhjamaade, sealhulgas Rootsi krimikirjandus teeb praegu kogu maailmas võidukäiku,” ütles Ulm.

Näitus tutvustab Rootsi krimikirjanikke nagu Henning Mankell (Kurt Wallanderi lood), Camilla Läckberg, Lars Kepler (komissar Joona Linna lood), millenniumi triloogia looja Stieg Larsson (“Lohetätoveeringuga tüdruk” jt), Liza Marklund (“Pommuudis” jt) jt.

Rootsi krimikirjandus sai alguse 120 aasta eest, kui ilmus “Stockholmi detektiiv”, mille autor kasutas pseudonüümi Prins Pierre.

Rootsi krimikirjanduse kuldajastu saabus 1950. aastatel, kui krimikirjanikke tegutses väga palju, kuigi mitte nii palju kui nüüdisajal. Nüüdisaja Rootsi politseiromaan täis ühiskonnakriitikat ja suhteliselt tavalisi inimesi, kes püüavad üha enam murenevas ühiskonnas toime tulla, sündis 1960. aastatel.

“Rootsi krimikuningriigi” on koostanud Rootsi instituut. Tegemist on rändnäitusega. Lihulasse jääb see 9. novembrini. Lihulasse saabus näitus Adaverest, järgmisena rändab see Pärnusse.

rootsi krimikuningriik2 rootsi krimikuningriik rootsi kriuumikuningriik2

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments