Kohvikuomanik kahtlustab konkurente ebaausas mängus

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

müüriääre
müüriääre
müüriääre

Müüriääre kohvik Haapsalus. Foto: Arvo Tarmula

Rein Vatkule ja tema abikaasale Marget Vatkule kuulub Läänemaal kõige enam tööjõumakse maksnud toitlustusettevõte Suvekohvik OÜ. See varustab renditööjõuga nii Vatkudele kuuluvat Müüriääre kohvikut kui ka Haapsalu kuursaali, mida on nad aastaid Haapsalu linnalt rentinud. Suvekohvik tasus augustis-septembris tööjõumakse 39 561 euro eest. Sellega eristub see ettevõte selgelt teistest kohvikutest-restoranidest, kel jäid samas ajavahemikus tööjõu pealt makstud summad märksa väiksemaks.

Vatku näeb tasutud maksude summas kajastuva erinevuse põhjust selles, et paljud Haapsalu toitlustusasutused ei deklareeri oma tööjõumakse ausalt. Teiste suuremate söögikohtade omanikud, kellega Lääne Elu rääkis, kinnitavad, et nende asutustes mustalt ei maksta.

Vatku sõnul jookseb Haapsalu toitlustusettevõtete maksusummadest läbi anomaalia. Suvekohvik maksis tööjõumakse üle 30 000 euro enam kui peaaegu kõik teised toitlustusettevõtted. Peale Suvekohviku ületas 10 000 euro piiri üksnes Ehe ja Ehtne OÜ, kellele kuulub Talumehe kõrts. Vatku sõnul toob ebaõiglane maksude deklareerimine kahju kogu piirkonnale. „See oleks üks pääsetee Läänemaale. Kui maksutulu laekub, ei ole vaja ju eelarvet kärpida. Nii lihtne see ongi,” lausus Vatku.

Müüriääre kohvikus ja Kuursaalis leidis Vatku sõnul suvekuudel tööd kuni 50 inimest, kes mitte kõik ei töötanud täiskoormusega.

Teised Haapsalu peatänava äärsete kohvikute ja restoranide omanikud, kellega Lääne Elu rääkis, kinnitasid, et nende asutustes makstakse palka ausalt. „Sellised asjad tulevad paratamatult välja,” selgitas restorani Kärme Küülik omanik Jaanus Kalm, miks pole mõtet ümbrikupalga maksmisega riskida.

Kärmes Küülikus töötab Kalmu sõnul 4 inimest. Augusti-septembri eest tasus ettevõte Acrofit OÜ all tegutsev restoran tööjõumakse 4494 eurot. Talumehe kõrtsi omaniku Raul Sasi sõnul töötab tema kõrtsis kümmekond inimest. „Mina maksan täiesti ametlikult palka vastavalt töötundidele,” ütles Sas. Ehe ja Ehtne OÜ, kes majandab Talumehe kõrtsi, tasus tööjõumakse viimase kahe kuu eest 11 236 eurot.

Restorani ja majutusasutuse Soffa omanik Harry Ots ütles Lääne Elule, et ka tema ettevõte maksab makse ausalt. „Praegu on maksupettus välistatud. Mulle meeldib väga, et on olemas tööregister,” ütles Ots.

Augustis-septembris maksis Harriin OÜ, kellele Soffa kuulub, tööjõumakse 5656 eurot. Soffas töötas suvisel tipphooajal 14 inimest, septembrist alanud talvehooajal on töötajaid 4. Suvehooajaks vajaliku lisatööjõu võtab Ots tööle tähtajalise lepinguga. „Igas kohas teevad omanikud ise tööd. Muidu ei ole sellel mõtet,” lausus Ots väikelinnas söögikoha pidamise kohta.

Pizza Grande OÜ, kellel on kokku kolm restorani – üks Haapsalus, teine Uuemõisas ja kolmas Tallinnas – tasus tööjõumakse kahe kuu eest 213 eurot. Mulluse majandusaasta aruande järgi renditi 2013. aastal OÜ Tootem Mixi käest kogu vajalik kaader. Seda, kas ettevõte leiab tööjõu ka tänavu sama koostööpartneri kaudu, ei õnnestunud Lääne Elul teada saada, sest Pizza Grande omanik Tõnu Sibrits ütles, et viibib välismaal ja tal pole võimalik rääkida enne kui novembris.

Ettevõtte W Kolmgrupp OÜ omanik Marek Kukk (Africa pubi) ütles, et tema ettevõttes makstakse makse korrektselt. „Meil ei ole midagi salata või varjata.” W Kolmgrupp tasus tööjõumakse kahe kuu eest 1377 eurot. Kukk ei välista, et seda praktikat mõnes teises toidukohas siiski esineb. „Elu on teenindusvaldkonnas väljaspool Tallinna, Tartut, Pärnut keeruline. Imestamapanevat ei tohiks siin olla ei tööandjaile ega riigile,” ütles Kukk.

Kukk ütles, et Africa pubis töötas augustis-septembris täiskohaga 5 inimest. Suuremate ürituste ja reserveeringute puhul on kasutatud ka renditööjõudu. Africa ööklubi selle ettevõte all ei tegutse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ohkajale
9 aastat tagasi

Krt. tule maapeale.Oletame et sul firmas töötab inimene ja ta teenib firmale mingi tööga 830 ja see oli kogu kuu käive siis esimese asjana maksad sa selle pealt riigile km20% ja sul jääb järgi 664 millest võid talle palka maksta.Pole mõtet teispidi arvutusi näidata ja rääkida et Eestis väiksed maksud nagu väidab endine RM Ligi.

ohjah Ohkajale
9 aastat tagasi

Käibemaks palgale? Puht lolliks läinud?

Näiteks
9 aastat tagasi

eelmisel suvel maksis söögikoht AED nö ümbrikupalka… Sellest võiks järeldada, et sama toimub söögikohtades: Viigi kohvik, City Cafe ja Hugo. See ei pruugi nii olla, aga paratamatult loogika nii ütleb. Minu meelest aga need ettevõtted/söögikohad, kes tahavad Haapsalus jätkusuutlikud olla, ei saa endale sellist luksust lubada. See rikub mainet ja sellisesse ettevõttesse ei taha keegi enam tööle minna ega ka siisama sisse astuda. Väike koht- kõik tuleb välja.

Ohkajale
9 aastat tagasi

Kui oled ettevõtja saad aru et tegelikult tuleb sellele arvutusele ka käibemaks otsa panna.

ohjah
9 aastat tagasi

Ei tule – 496 riigile, tuleb 330

Töötaja palk ja maksud Rahade jaotus
Brutopalk 619,41 € 100,0%
Töötuskindlustus (töötaja) (2%) 12,39 € 2,0%
Kogumispension (2%) 12,39 € 2,0%
Tulumaks (21%) 94,63 € 15,3%
Netosumma (kätte) 500,00 € 80,7%
Tööandja kulud ja maksud
Kogukulu tööandjale 830,01 € 100,0%
Brutopalk 619,41 € 74,6%
Sotsiaalmaks (33%) 204,41 € 24,6%
Töötuskindlustus (tööandja) (1%) 6,19 € 0,7%
Rahade jaotus
Kogukulu tööandjale 830,01 € 100,0%
Töötajale (netosumma kätte) 500,00 € 60,2%
Maksuametile (kõik maksud) 330,01 € 39,8%

to Peeter
9 aastat tagasi

Et 500 välja maksta tuleb riigile 496 maksta

primitivistid kurikataega põllul mitte ettevõtlus
9 aastat tagasi

Kohvikuid on nüüd liiga palju meie linna kohta. Konkurentsipõhine lähenemine aga ajab teineteisel kõri kallale ja ei ole toimivaks osutunud. Aga liberaalist vatku pähe see muidugi ei mahu, koolis pole ka õpetataud kuidas toimida. Võeti EXELI tabel piiblina ette ja siis läks juba madinaks. Ilmselt oleks mõistlik koostoimele asuda ja tsunftikultuuri väljaarendamisele asuda, aga ei, mõistus ei küüni ikka isegi 100 aasta tagusele tasemelegi EXELI tabel on ees. Nüüd aga hakkab maksuamet haapsalu kohvikukultuuri edendama ja teeb seda omal moel kohvikuomanike enda asemel.

ja
9 aastat tagasi

Soffa ja maksab ausalt palkasid ja makse?! Koguaeg on tööjõud mustalt tööl. Ja kui siis kõik raha sealt firmast ausalt kätte saada, siis on maailma ime sündinud. Paljud läksid sealt suvel mustalt tööl olnutest nuttes ilma rahata ära ja härra Ots isiklikult veel tundis uhkust selle üle, et kedagi alandada sai. Nüüd ise istub oma kokku keeratud aita otsas, pole töötajaid. Koristaja teeb köögis süüa nagu linna pealt kuulda on. Edu igaljuhul!

To ja
9 aastat tagasi
Reply to  ja

Ai ai ai , kadedus kadedus. Kuule äkki postitad oma nime ka siia ja siis tõestad seda faktiliselt. Linna pealt olla kuulda… no juba see näitab sinu taset. Anonüümsus on üks tore asi kas pole, muidu võib äkki juhtuda et pead ka vastutama mida suust välja ajad. Töötajate registrist oled kuulnud ? Vaevalt küll.

Balvenie
9 aastat tagasi

see 1931. aasta uudiselehe artikkel on ikka parim, tegi terveks päevaks tuju heaks—-Selgub, et konkurents oli Läänemaal mitte tundmatu sõna juba 83 aastat tagasi! Võimas värk!…

Vana lugu...
9 aastat tagasi

Konkurents ergutab Uudisleht, 1931 Öiste lõbustuste eest kannavad Haapsalus hoolt kaks konkureerivat lokaali: Kuursaal ja “Peterburg”. Mõlemad maksavad linnale õige suuri makse ja sellepärast püütakse kõigi võimalikkude ja võimatute abinõudega suvekülalisi meelitada enda võrku. Üheks niisuguseks abinõuks on muidugi kabaree, mida siin korraldatakse laupäeviti ja pühapäeviti. Tellis “Peterburgi” peremees kord Tallinnast välja tantsijannasid igasuguseid, sai sellest teada Kuursaali mees ja olid temalgi samal õhtul balletiinimesed kohal. Järgmisel laupäeval tahtis Kuursaal üllatada ja tellis välja görlid. Asja hoiti suures saladuses, et vastane sellest ei saaks teada. Korraga, ole lahke – “Peterburgis” samal õhtul ka görlid! Kuursaal tõi kõva trumbi välja sellega,… Loe rohkem »