Karud rüüstavad Piirsalus mesipuid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

KarudHaruldane nelja pojaga karupere mullu augustis Noarootsis Vanaküla külas. Foto: Valeri Štšerbatõh

Piirsalu kandis lõhuvad karud mespuid, jahimehed karusid maha lasta ei saa, sest selles piirkonnas pole jahibuba.

Palivere-Piirsalu jahiseltsi juhatuse liikme Elvo Leppmaa sõnul soovib karu saada mesilaste vastseid, kes on suureks valguallikaks ja ega karu ka meest ära ei ütle.

“Kui karu on mesipuude rüüstamise kombe kätte saanud, siis ta ei jäta seda,” ütles Leppmaa.

Tema sõnul ei ole vahet, kas mesilased on juba talvekorterisse pandud või mitte. Karu ajab ikka küüned taha, kisub mesipuu pilbasteks, lükkab kummuli ja peksab.

Karu mesipuude lõhkumise vastu on vähe võimalusi.

“Vitsaga karu ära ei aja,” ütles Leppmaa.

Tema sõnul saavad mesilaste pidajad mesipuude kaitseks kasutada ainult elektrikarjuseid. Situatsiooni saab parandada ainult mahalaskmine, olukorda leevendaks ka külma tulek ja karude talveunne minemine.

Praeguseks on kaks või kolm karu rüüstanud Piirsalus nelja majapidamise mesipuid, ühes suisa kuut mesipuud. Kõik kohad asuvad üksteisest 3-4 kilomeetri kaugusel.

“See pere on läinud, mille taru karu ära lõhub,” ütles Leppmaa.

Tema sõnul on nende piirkonnas loendatud umbes kümmekond karu, mida on ühe piirkonna jaoks palju.

“Loendusandmed kadusid ära ja meie ei saanud karuluba,” ütles Leppmaa.

Tema sõnul on nad probleemist keskkonnaametiga rääkinud ja ootavad vastust.

Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare osakonna juhataja Kaja Lotmani sõnul ei antud piirkonnale karulaskmise luba, sest laskelubade väljaandmise ajal ei olnud karu seal kandis rüüstanud. Praegu on keskkonnaamet karude rüüsteretkedest teadlik ja protsess on käima lükatud. Nad on sellest teavitanud jahindusnõukogu ja annavad esmaspäeval oma otsusest keskkonnaametile teada.

“Iseasi on, kas nad nii kiiresti jõuavad karu kätte saada, sest seal lähedal on päris pikalt luba olnud, kuid ei ole karu kätte saadud,” ütles Lotman.

Karujaht lõpeb oktoobri lõpus, pärast seda enam karudele jahti pidada ei tohi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
palve
9 aastat tagasi

palun ärge tehke kohe inimesi maha. Ei ole vaja hakata kurjalt ütlema isiklikke asju inimestele, keda tegelikult ei tuntagi. Mõlemal poolel õigus. Mesinikust kahju ja karu ka poleks mõtet kohe laskma hakata kui ta ainult oma loodusest antud missiooni püüab ellu viia. Ehk siis süüa ja ellu jääda. Päris nii ka ei saa, et põder näksib männikasve- laseme aga 500 põtra maha Läänemaal. Paari mesipuud hävib- püssid välja. Ma tahaks küll, et leitaks muid variante- ka siin artiklis on öeldud, et tasub proovida elektrikarjust. Miks selliseid lahendusi enne ei kaaluta? Saagem aru, praktiliselt pooles Euroopas on kõik metsloomad maha tapetud,… Loe rohkem »

to juhan
9 aastat tagasi

jussike on linnamees, tõenäoliselt õllesabas hetkel

Juhan
9 aastat tagasi

Jahimehed tahavad ainult loomi tappa, kuid paljud ei soovi arvestada loomadega, kes hangivad omale süüa.
Mõne mesipuu rüüstamise pärast ei tohiks keskkonnaamet kergekäeliselt väljastada jahimeestele karude laskmise luba.
Siin maa peal on kõikidel õigus elada, nii inimestel kui loomadel.

Eks
9 aastat tagasi
Reply to  Juhan

sul ole ka õigus,aga varsti ongi vaja kaitse alla võtta inimene kes veel maal elab ja koguni mõnd looma-lindu-mesilast üritab pidada,nii vähe on neid alles jäänud.

Põllumees
9 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Kulla Juhan, sa oled ilmselt TUHAJUHAN, et sellist juttu ajad, sest ka mesilastel on õigus siin maa peal elada ja kas Sina hakkad mesinikele seda karude tekitatud kahju hüvitama. Tegelikult arvan, et Sinusuguste taskust ei pudise sentigi, aga läkutada ja vaenu maainimeste vastu oskad õhutada küll.