Haapsalu raamatukogus oli täna külalislaenutajate päev „Vaata, kes laenutab!“

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 15

Täna vahetusid Läänemaa keskraamatukogu kojulaenutusletis teenindajad iga tunni tagant.

Külalislaenutajaid on Haapsalu raamatukogu üleriigiliste raamatukogupäevade aegu kaasanud juba neli-viis korda. „Varasematel aastatel reklaamisime külalislaenutajaid kui tuntud Haapsalu inimesi, aga see ehmatas kutsutavad ära, nüüd saime Lasteraamatukogust parema mõtte: „Vaata, kes laenutab!“,“ lausus raamatukogu juhataja Ilme Sepp.

Iga külalislaenutaja sai raamatukoguhoidjate Taimi Heina ja Hilje Liivi käe all kiirkursuse „Aselinnapea Liina Põld avastas, et raamatutes on mingid müstilised salakoodid,“ ütles Ilme Sepp. Raamatukogus tuleb soovitud raamat paljude hulgast kiiresti üles leida, selle tõttu paigutataksegi raamatud koodide järgi riiulitesse.

Endine eesti keele ja kirjanduse õpetaja Helve Lumeste on sage raamatukogukülastaja. „Käin natuke tööl ka veel, kuid koolivaheajal on aega lugeda,“ ütles Liisu Arrolt korraga viis raamatut laenutanud õpetaja Lumeste. „Mulle meeldib lugeda.“

Helve Lumeste hoiab end luulega ning Eesti uudiskirjandusega kursis. „Mul on alati mitu raamatut korraga lahti,“ ütles Lumeste. „Ja alati võtan midagi ka ajaviiteks.“

Õpetaja Lumeste jälgib ka raamatute edetabeleid. „Mõne võtan, mõnda ei võta. Käin ringi, vaatan loen raamatututvustusi,“ lausus Lumeste.

Haapsalu raamatukoguga on Helve Lumeste rahul. „Väga toredad inimesed, valik on hea, ning kui tahad midagi sellist, mida siin pakkuda ei ole, otsivad või pärapõrgust välja.“

Raamatukogud on üle maailma ühtses süsteemis. „Olgu see Washingtonis või Sydneys, sellest tehakse koopia või saadetakse digiraamat,“ lisas Ilme Sepp.

Keraamik Liisu Arro laenutajana oma igapäevatööga võrreldes täiesti uudses keskkonnas. „Nii puhas! Mul on ateljees nii tolmune,“ nentis Arro.

Laenutajatund keraamik Arrole meeldis. „Mulle meeldib inimestega suhelda, ei olnud mingit probleemi,“ ütles Liisu Arro. „Kõik olid täna väga kiired, asjalikud. Neil oli kohe selge, mis raamatut nad lugeda tahavad. Ma ei saanudki midagi soovitada,“ naeris keraamik Arro.

Soovitanud oleks Liisu Arro talle hinge jäänud Viivi Luige „Varjuteatrit“. „Muidu loen vana kooli kirjanikke, klassikuid, „Kundera [tšehhi-prantsuse kirjanik Milan Kundera], Hesse [saksa proosakirjanik, luuletaja, esseist ja kriitik Hermann Karl Hesse],“ loetles Arro.

„Tund aega on liialt lühike aeg,“ võttis Arro õppetunni kokku. „Tegelikult tahaks kõiki riiuleid lapata, midagi sirvima ja lugema jääda. Lauataga istumine on kõrvaline nüanss kogu ruumi ja sisu kõrval, mis siin raamatukogus pakkuda on.“

Liisu Arro sõnul laenutab ta ise raamatuid harva. „Loen väga aeglaselt ja siis tekivad süümekad, et kui olen kuus korda laenutusaega pikendanud ja ikka loen. Teised võib-olla tahaksid ka sedasama lugeda,“ lausus Arro.

Läänemaa keskraamatukogus on praegu 3500 lugejat. „Arv väheneb, aga linnaelanike arv väheneb kiiremini, seega suhtarv meil paraneb,“ ütles Ilme Sepp. Pooled neist on alalised lugejad, neid, kes raamatukogu kord aastas külastavad on umbes paarsada.

Riik annab raamatukogule raamatute ostmiseks 1,63 eurot elaniku kohta, poole summast lisab Haapsalu linn. 1. jaanuari seisuga oli Haapsalus 10 831 elanikku.

Rahvaraamatukogud on omavalitsuste ülalpidamisel. Omavalitsus peab raamatukogule andma ruumid ja ka raha kirjanduse ostmiseks.

Uute raamatute tellimise kohta rääkis Sepp, et nad on püüdnud arvestada sellega, milliseid trükiseid on paikkkonnale vaja, „Oleme vaadanud, mida kutsehariduskeskuse ja kolledžis õpetatakse, meie käsitööhuvilised, neile pöörame tähelepanu.

Raamatukogu juhataja sõnul näevad külalislaenutajad, kuidas raamatukogu töö näeb välja seespoolt. „Leti tagant paistab see ju teistmoodi kui laenutaja poolt,“ arutles Ilme Sepp.

„Ta saab teada, et olemas selline portaal kui lugeja.ee, mille kaudu pääseb meie lugeja ID-kaardiga oma kontole ligi,“ selgitas Sepp. Lugeja saab koduarvutis ise oma laenatud raamatute lugemistähtaega pikendada, oma andmeid näiteks telefoninumbrit või e-posti aadressi muuta, teha reserveeringuid raamatuile, mis on parasjagu kellelegi teisele laenutatud. „Internetiportaali kaudu saab tellida ka raamatut, mida meie kogus pole. Me saame talle selle raamatu mujalt tellida,“ selgitas Ilme Sepp.

Juba teist aastat on üleriigiliste raamatukogupäevade deviisiks „Kohtume raamatukogus“.
„Raamatukogu on hea kohtumispaik, siin on hubane, sõbralik õhkkond, et tutvust sobitada raamatuga, inimeste ja mõtetega,“ ütles Ilme Sepp.

Külalislaenutajad

Külalislaenutajatena tegutsesid täna Läänemaa keskraamatuskogus eri ametitel ja valdkondades tegutsevad Haapsalu inimesed: muuseumijuht Anton Pärn, Haapsalu aselinnapea Liina Põld, keraamik Liisu Arro, Lääne Elu ajakirjanik Urmas Lauri ja Läänemaa Rajaleidja keskuse juht Tiina Kütt.

Fotod: Urmas Lauri

Raamatukogu 016 Raamatukogu 015 Raamatukogu 019 Raamatukogu 031 Raamatukogu 033 Raamatukogu 034 Raamatukogu 037 Raamatukogu 038 Raamatukogu 052 Raamatukogu 054 Raamatukogu 056 Raamatukogu 058 Raamatukogu 059 Raamatukogu 064 Raamatukogu 068

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Sr+Fernando
9 aastat tagasi

Laenu pakkumine kõik
Vajad laenu? Kas sa oled võlgades ja vaja laenu kustutada oma võlad ?? Vajad laenu mingil põhjusel? Kui jah, siis muretse enam oma abi on lõpuks siin. Oleme erasektori laenu andmise firma pakub laenud eraisikutele ja ettevõtetele madala ja taskukohane intressimäär 2% võtke meiega täna kell (wemacompany@gmail.com) nende odavad laenud täna. Laenuvõtjad huvitatud peaksid meiega täna meie e-posti aadress (wemacompany@gmail.com) ja nautida meie finantsteenuseid.