Jaanus Karilaid: Haapsalu tulevik kaalukausil

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu aukodanik, 92aastane Heino Noor tsiteeris hiljutises telefonivestluses järjekordselt peast ladina keeles Ovidiust. Ma ei hakanud ilmasõjaaegseid õppekavu arhiivist otsima, sest ajastu vaim on palju muutunud ning tänapäeval ei eelda me Ovidiuse, Homerose ja Aristotelese peast tsiteeringuid. See on muutunud hinnatud nišiteadmiseks, kirjutab Haapsalu volikogu esimees, keskerakondlane Jaanus Karilaid.

Keskerakondlane Jaanus Karilaid kutsub sõtta pankade vastu. Foto: Arvo TarmulaHeino Noor on oma ajastu vaimu ere kehastus, aga minu käest on praeguse ajastu vaimus paljud Haapsalu lapsevanemad ja õpetajad küsinud meie linna tuleviku kohta ja mis rolli kannab selles linnavalitsus tervikuna. Millegipärast on ka dokumendis „Läänemaa üldhariduse arengukava 2012–2018” toodud miinusena esile probleemid hariduskorralduses. Haapsalu haridust puudutava peab ikka reaalsesse ellu sulatama ja probleeme minimeerima.

Tuim käsutäitja või uuendusmeelne analüütik

Milline on hea ametnik? Mis on ametniku roll hea hariduse tagamisel? Poliitikud saavad oma mandaadi rahvalt ja neil on neli aastat aega oma lubadusi ellu viia. Poliitikud teevad valikuid ja võtavad vastutuse. Hea ametnik loob aga mudeleid, analüüsib, jälgib suundumusi, suhtleb avatult ja hoiab hea maine ka asutusesisesel suhtlusel. Miks peab isiklikult sekkuma, et mõni klass saaks soojaveeboileri, miks ei jõua allasutuste eelarveprobleemid õigel ajal linnavalitsusse, miks käivad lapsevanemad minu juures kurtmas ametnike jäiga ja külma suhtlusstiili üle? Need probleemid peavad olema ammu lahendatud. Poliitik ei pea ametnikku taga ajama, vaid tal peab olema laual paks kaust valikuvõimalustega. Kodanikke ei huvita, kuidas valitud oma lubadusi ellu viivad, nad lihtsalt hindavad, kas asjad liiguvad või ei liigu.

Haapsalus asjad pealtnäha liiguvad. Renoveerime ja ehitame. Nii Haapsalu põhikooli kui ka algkooli, lasteaedu ja mänguväljakuid. See kõik on elementaarne, aga kahjuks mitte piisav, et linnana püsima jääda. Haapsalu elanik arv väheneb järjest, me kõik vaatame sellele statistikale abitult peale. Mitte ainult minu juuksed ei pea sellest tõigast püsti tõusma, vaid kõigi valitud saadikute ja ka tähtsamate ametnike vaimne meel peab olema suunatud samuti lahenduste otsimisele. Paljudel ei ole, sest alles hiljuti ütles mulle üks linnaametnik, et Haapsalu peaks hakkama oma infrastruktuuri hoopis lammutama, sest Haapsalu inimeste arv kukub lähima 10 aasta jooksul 6500 peale. Selle asemel et lahendusi otsida, lastakse Toompea võimukliki ideoloogial juurduda. Ametnik ei pea mitte olema tuim käsutäitja, vaid moodne ametnikkond peab olema loominguline ja initsiatiivikas, lähtudes Eesti põhiseaduse põhieesmärkidest.

Milline peaks olema tuleviku kool?

Meie naabrid elavad peost suhu. Taebla gümnaasium suletakse ja uues „supervallas” pole nüüd isegi oma gümnaasiumiastet. Ridala pingutab naba paigast, et ehitada endale uut põhikooli, kuigi kõik haridusökonomistid väidavad, et see on rumalus kuubis, sest Haapsalu kindlustaks ju tulevikus ka oma rõngasvalla vajadused. Milleks raha põletada, kui seda saaks tarvilikumate asjade peale kulutada?

Ridalast kolm korda pisemad Kullamaa ja Lihula võitlevad aga jälle oma gümnaasiumi eest, kuigi töökohti ümbruskonnas jääb järjest vähemaks. Poliitilised vasallid võitlevad oma kitsa riba eest, aga elujõu indeks maapiirkondades järjest kukub. Kogu poliitilist mõtlemist juhib reformierakondlik juhtlause – niikaua kui rahvas suudab elada peost suhu, niikaua on kõik hästi.

Riiklikult kuritegelik, et osa ametkondlikust klassist on selle mõtteviisiga kohanenud. Haridusministeerium avalikustab peatselt meetme, mille abil teeme korda lõpuks ometi oma algkooli ja põhikooli. Just nüüd on vaja teha debatte ja teha valikuid. Kui julged me oleme, täiendamaks oma õppemeetodikaid, kas soovime olla Eesti kõige sotsiaalsem kool, kus koolivägivald pole võimalik? Kui palju suurendame õppemetoodikana seminariõpet? Kas peaksime programmeerimisõppe viima algkooli või suudame eristuda millegi muuga? Tallinna, Helsingi ja New Yorki läinud perekondade tagasitulekuks peab olema siin midagi, mis ületab mitmekordselt Eesti keskmise.

Vaja on ühist hingamist

See kõik eeldab meeskonnatunnetust ja valmisolekut panustada oma parimaid omadusi, see tähendab valmisolekut uuendusteks. Mida vajavad Haapsalu õpetajad, et anda Eesti parimat haridust, mida teha, et nende motivatsioon õpetada lapsi oleks pidevalt maksimaalne? Pole pahurat õpetajat ega kiuslikku õpilast, on vaid koostöö, õppimine ja mõistmine. Selleks ei piisa ainult majakarpide kokkuklopsimisest.

Maksame lasteaiaõpetajale Haapsalus alla 650eurost palka, linnarahakott on pidevas surutises, aga koos võitlusvalmis ametnikega oleks kergem riigikogu hariduspoliitikat sättida ja survestada. Jõuan alguse juurde tagasi – ametnikkond peaks poliitikute lauale tooma pidevalt uusi analüüse ja memosid, mis tõukaks Haapsalut kiiremale arengule ja parimaile lahendustele. Ei piisa mitte ainult poliitilise tasandi visioonidest, vaid vaja on tunda tugeva ametkonna ekspertiisi.

Kui väljaspool Tallinna on elu hääbumisega lepitud, siis tuleb see ausalt välja öelda. Kuigi need poliitikud, kes regionaalpoliitika on suretanud, peaksid ka vastutama. Rahvastiku vähenemise peatamine on meie ühine suurim ülesanne. Toompea vilistab aga rahus edasi. Nende karistamatustunne levib kui must katk keskajal, paljud ametnikud on juba selle meelevallas. Eestlastel, kes sellest nn mõtteviirusest on vabad, tasub ikkagi end kokku võtta ja päästa nii palju kui võimalik.

Kui me näeme ja usume, et lähima kümne aasta jooksul võiks Haapsalu elanike arv tagasi jõuda 12 000 inimeseni, peaks selles suunas ühiselt tegutsema. Uuendused või kohendused hariduses eesmärgiga pakkuda siin parimat elukeskkonda on üks võimalus sajast. Aga kui me end mugavustsoonist lahti ei raputa, siis hääbume; kui võitleme, siis on lootust.

Haridusosakonna juhataja peab parimal moel võitlema enda valdkonna eest, loomulikult koostöös oma aselinnapeaga. Volikogu esimehena ei saa ma olla täidesaatva võimu rakendaja, saan jälgida, suunata ja kontrollida, kuid lõputud vestlused poliittasandil pole siiani tulemit andnud. Mõnikord on teemad ka koalitsioonist kõrgemal. Ametnikul pole tähtajalist töölepingut, poliitikute aeg on valimistega piiratud. Seega ei saa väita, et ametnik oleks nõrgem pool. Stiili üle võib vaielda, aga äratust on vaja.

Jaanus Karilaid, Haapsalu volikogu esimees, Keskerakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
59 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
9 aastat tagasi

Miks muutuvad poliitikud enne valimisi ainult nägijaks? See kuidas toimub enne valimisi halamine ja teiste inimeste nn. poriga loopimine tüütab juba ära. Palun Hr. Karilaid kui võimalik, siis pakkuge mingi konkreetne lahendus nende murede lahendamiseks. Mina näen siinkohal laiemat Eesti probleemi. Kui inimesed hakkasid Soome massiliselt lahkuma ka. Haapsalust ei näinud poliitikud selles probleemi. Nüüd kus Eesti jääb järjepidevalt ilma inimeste maksutest ja rahalistest toetusest ( inimesed jäävad Soome paigale ja viivad pered ka kaasa). Ainus lahendus, (mida olen märganud) selle takistamiseks on järgmised: Haapsalu: Loosung Uuemõisas ühe asutuse aial, Haapsalust – Tallinna sõites ” Haapsalu on Sinu kodu” Tallinn:… Loe rohkem »

....
9 aastat tagasi
Reply to  Valdo

pane see loosung endale lauale ja võta 3 tabletti 🙂 sinu lahendusest saab aru ainult üks inimene. sa ise:)

ummamuudu
9 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Valdo, sa vist oled üle lombi põgenenud eestimaa poeg, keda need loosungid ärritavad nagu härga punane värv. Aga hr. Karilaid ei haletse ennast mitteüks teps.See on tema töö. Ja kindlasti tabasid sa märki…et nüüd kus Eesti jääb järjepidevalt ilma maksudest… Nagu vanasõnagi ütleb, et raha paneb rattad käima…
Aga kui sa oledki seilamas, siis võta vabalt. Selleks, et paremini näha on vaja eemalduda pildist nagu kunstimuuseumis. Aga kui mu klaaskuulike eksis, siis vabanda mind.

Valdo
9 aastat tagasi
Reply to  ummamuudu

Pole Ma Eestimaa tolmu jalgadelt veel pühkinu – paljud kaasmaalased on seda juba teinud. Lihtsalt teeb kurvaks see tõdemus, et Eestis on saanud normatiiviks teiste inimeste süüdistamine ja poriga loopimine meedias.
PS. Punktile Mina olen oma ravimid juba võtnud ja olen saanud ka abi.
Sinul soovitan pöörduda arstile, sest halvatusega kaasnevad suuremad probleemid, lihtsalt tabletid ei aita. Millega muidu seletad suutmatust oma nime avaldada.
Soovin Teile kainet mõistust.

proovi
9 aastat tagasi
Reply to  Valdo

homme arstil ära käia,kui sa juba seal seinte vahel pole ja kogemata arvutile ligi pääsesid,siis jah ei oska aidata………….

sädeleektuli
9 aastat tagasi

järsku peaks ikka avaliku teenistuse seadust lugema

sädeleektulile
9 aastat tagasi
Reply to  sädeleektuli

Järsku..järsku.Mine ikka, kes seda pikka jura jõuab läbi lugeda, veelvähem seedida. Kasuta julgelt oma kodaniku õigusi – võta toru ja helista linnasekretärile- tema teab kõiki vastuseid. Kui ta just puhkusele ei ole juhtumisi läinud.
Hästi kirjutad, aga vähe kirjutad. Igatahes selge on see, et sinust poliitikut ei saa.

mull,mull
9 aastat tagasi

arvan ise et ta juba peab end selleks

Lugenu
9 aastat tagasi

Ega polegi hullu, omaette molutades kasukat puhastada aga tundub, et keegi himustab kangesti rebasenahkset kraed. Ümberläinud “sitaämbrist” on kanalapõrand jälle libe ja valitsuses on püünis-rauad samuti üles pandud. Info pärineb kindlast “allikast”.

lugenule
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Mul hea nali sinu rebasejutu peale. Võibolla see allikas on üks suurte kõrvadega jänku.

Jänes lesib puu all. Tuleb rebane ja küsib:
«Mis teed?»
«Molutan,» vastab Jänes.
Rebane võtab kätte ja sööb jänku ära. Selle peale kostab puu otsast Varese kommentaar:
«Molutada võivad need, kes istuvad kõrgel kohal!»

Lugenu
9 aastat tagasi
Reply to  lugenule

Hea huumor on tervise pant. Moraal: jänesed ei saa naljast aru ja varesed nalja ei mõista. Ilmselt oled jäneseid sööv rebane.

sädeleektuli
9 aastat tagasi

kõigil on õigus puhkusele

Lugenu
9 aastat tagasi
Reply to  sädeleektuli

Loomulikult on kõigil õigus puhata. Tööseaduses selgelt kirjas, mitu päeva puhkus kesta võib ja mitu korda aastas seda õigust kasutada saab, isegi palgata-puhkuse hulk täpselt kirjeldatud. Ja seda tingimusel, et aasta töötundide hulk on korralikult täis-töötatud!

lugenule
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

kas sul on magades ka tööseadus padja all või. Mis seal veel kirjas on?

Lugenu
9 aastat tagasi
Reply to  lugenule

Mina ei tea seadustest suurt midagi, kõike uurin linnasekretäri käest, tema on kõige targem sellel alal.

lugenule
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

siis pole hullu kui “allikas”, kuskohast teadmisi omandada valitsusse maha jäeti. Äkki linnapea luges Fred Jüssi raamatuid, kus ta ütleb. “Seda mina tean küll, mis see tähendab, kui sa teiste meele järgi hakkad elama, see on midagi hirmsat. Siis on vahel vaja omaette molutada. Minna ära ja molutada kuskil mõnusasti… Rebane jääb rebaseks järgmise saja aasta vältel, aga linnad vohavad, metsad kaovad või kasvavad, konnatiigid kuivavad ja rohumaad lämbuvad asfaldi ja betooni alla. Keegi ei tea, kuhu me minna tahame ja, hullem veel, ei tea varsti ka seda, kust me tuleme. Linnapea võttis targa mehe nõu kuulda ja küll ta… Loe rohkem »

Lugenu
9 aastat tagasi

Kehtiv tööseadus reglementeerib tööandja(linna volikogu) kohustuse töötaja(linnapea) tööaja arvestuse-pidamise. Töönadala pikkuseks(täis-töökohaga) on 40 töötundi. Küsiks: kui suure koormusega töötab Haapsalu linnapea? Millal iganes ajakirjanikud infot nõutavad on linnapea puhkusel! Mis Haapsalu tulevikust me räägime? Vaataks kõigepealt, kas valitutel ja nende abilistel tegevust, peale sahkerdamise, ikka on! Isiklikke asju võiks nad vabast ajast ajada.

lugenule
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Aga äkki ajakirjanik, va sinder vedas seanahka ning ütles sellele oma reglemeeritud tööandjale, et lugu jääb ära, sest linnapea puhkusel. Mina olen päevotsa rakkes ning nüüd loen, et linnas kord kohe nii käest ära. Ei tulevik seepärast nüüd küll tulemata jää. Iseasi. mis värvi ta tuleb, must, hall, valge või helge. Aga Küll see Jaanuspoiss miskit välja mõtleb.

to 16.44
9 aastat tagasi
Reply to  Lugenu

Vaatasin, kas LV koduleht kajastab ka, et Sukles puhkusel, aga ohhei, sel ajal ei kajasta keegi mingit eelinfot. Vaat nii, pole linnapead ja ka teised ametnikud puhkavad…

!!
9 aastat tagasi

Ôige ûleskutse ôigel ajal!!Kui rahvastiku arv väheneb,kas on veel neid kuigipalju,kes sellest aru saavad ja ennast maha mûûa ei lase?

ainult
9 aastat tagasi
Reply to  !!

sukles vist

sädeleektuli
9 aastat tagasi

vägev, tahaks seda su silma näha. saatanal pidi ju see olema:)

sädeleektuli
9 aastat tagasi

kibestunud, tige, pahane? tahad midagi , tahad ise:)

sädemeleektulile
9 aastat tagasi
Reply to  sädeleektuli

ah, mis solvunud… (kui sa mind mõtlesid)
mul lihtsalt kolmas silm avanes ja tuli nägemus kuidas volikogu esimees kontrollib juuste tõusu järgi, kas kõik ikka muretsevad piisavalt.

säde
9 aastat tagasi

olen nõus kirjtajaga “linnakodanikule”
artiklis:Haapsalu elanik arv väheneb järjest, me kõik vaatame sellele statistikale abitult peale. Mitte ainult minu juuksed ei pea sellest tõigast püsti tõusma, vaid kõigi valitud saadikute ja ka tähtsamate ametnike vaimne meel peab olema suunatud samuti lahenduste otsimisele.

No, mina küll kahtlen, et volikogu esimehel juuksed sellest püsti tõusevad. Näidata kui väga ma muretsen…
Vaata siis oma valikute kaustast ja paku välja.
artiklis:Volikogu esimehena ei saa ma olla täidesaatva võimu rakendaja, saan jälgida, suunata ja kontrollida.

Pagana hea amet. Ma vaatan kõrgelt ülevalt, elades ise Haapsalust eemal.

linnakodanik
9 aastat tagasi

kas siis ei tohigi muutusi teha? oleks pidanud siis ta vaiki olema? milleks nüüd häid algatusi segada , ühine linn ju!

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  linnakodanik

nõus, see kui hilja keegi midagi alustas ei muuda asja ega Tähe tegemisi ja mittetegemisi olematuks ei tee. Ehk teisisõnu fakt on see,et sellise negatiivse pagasiga inimene nagu pr Täh (kui tema kohta üldse proua öelda saab) haridusjuhi kohal jätakat ei tohi. Ta on ilmselgelt linna hariduselu häbiplekk! Ja huvitav on see,et inimene ise ei suuda endas nii palju väärikust leida,et ise kohalt tagasi astub, ikka loodab,et Sukles ja lv seinad armu annavad. Ja kui ka annavad,siis millised kodanikud teda ja lv-d tõsiselt võtta suudavad. Selge on ju see,et kõik mis räägitud on olnud, asi on lihtsalt selles,et Sukles on… Loe rohkem »

kiur
9 aastat tagasi
Reply to  kodanik

tahaks seda inimlooma näha,kes sellise piruka juurest ise ära läheb,kahtlane kas isegi sina seda suudaks,aga jah maksumaksja raha on kogunenud tema kaukasse päääris ilusti,eks ta oskab seda kantida ka,noh nii igaks juhuks,ei õhuta vaenu,aga fakt

linnakodanikule
9 aastat tagasi
Reply to  linnakodanik

Milline on sinu arust hea algatus? Mina küll Karilaiu sõnadest seda välja ei loe, mis võiks Haapsalut edasi viia või kaalukausse kallutada….