Uuringu järgi oli mullu novembris Eestis 4400 arsti ja 7400 õde

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Operatsioon Läänemaa haiglas. Arvo Tarmula

Operatsioon Läänemaa haiglas arvo tarmulaOperatsioon Läänemaa haiglas. Foto: Arvo Tarmula

Tervise Arengu Instituudi tehtud tervishoiutöötajate uuringu järgi töötas 2013. aasta novembris Eestis 4395 arsti ja 7428 õde. Arstide seas oli kõige enam perearste (942), anestesioloogia- ja intensiivraviarste (299) ning günekolooge (296).

Kõige vähem töötas arste torakaalkirurgi, kliinilise mikrobioloogi ja kliinilise immunoloogina – neid oli vastavalt 9, 4, ja 3.

Õdede seas oli kõige enam üldõdesid (3405), pereõdesid (1032) ja anesteesia-intensiivraviõdesid (769).) Kõige vähem oli diabeedi- ja geriaatriaõdesid – vastavalt 9 ja 7 õde.

Arstide keskmine vanus oli ligikaudu 51 aastat, õdedel 45.

11% arstidest ja 4% õdedest töötas rohkem kui ühe tööandja juures. Arstide ja õdede keskmine tööaeg varieerub sõltuvalt arsti või õe vanusest, ametist ning asutuse liigist, kus nad töötavad.

Arstide ja õdede töötundide mediaan oli mullu novembris168 tundi. See tähendab, et pool arstidest või õdedest töötasid antud näitajast ehk 168 tunnist kas rohkem või vähem. Uuringu järgi tegi novembris iga arst keskmiselt 4,1 ja iga õde 5,5 ületundi.

Arstide seas tegid kõige enam ületunde lastekirurgid – keskmiselt 14,1 ületundi ühe arsti kohta. Üks anestesioloogia-intensiivraviarst tegi keskmiselt 11,3, üldkirurg 11,5 ja erakorralise meditsiini arst 8 ületundi. Õdede seas tegid kõige enam ületunde erakorralise meditsiini ja anesteesia-intensiivraviõed – keskmiselt 14,4 ja 8,1 ületundi ühe õe kohta.

Tervishoiutöötajate uuringu raames küsitleti kõik Terviseametis registreeritud tervishoiuteenuse osutajaid, et teada saada töötavate tervishoiutöötajate eriala, amet, lepinguline koormus ja tegelikult töötatud tunnid 2013. aasta novembrikuus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments