Tiidus: raamatukogude roll raamatuinimeste kasvatamisel on hindamatu

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Urve Tiidus (1)Urve Tiidus Põgari palvemajas peetud vabariigi valitsuse väljasõiduistungil. Foto: Urmas Lauri

Kuni oktoobri lõpuni kestavad Eestis raamatukogupäevad, kutsudes tutvuma raamatukogudes toimuvaga. Kultuuriminister Urve Tiiduse sõnul on raamatukogudes kesksel kohal raamatukoguhoidjad, kes on pühendunud lugemisharjumuse kujundamisele. Järgmisel aastal ootab kultuuriministeeriumi eelarvest palka saavaid raamatukogutöötajaid keskmisest kõrgem palgatõus.

„Hoolimata sellest, et raamatukogundus kogu maailmas on info- ja kommunikatsioonitehnoloogiate väga kiire arengu tõttu oma rollivalikutel teelahkmel, on siiski jätkuvalt vajalik lugemisharjumuste kujundamine, lugemist soosiva atmosfääri loomine,“ on kultuuriminister Tiidus veendunud.

„Raamatukogud on ja jäävad kaalukaks mõjuteguriks ühiskonnas, et inimestel oleksid võrdsed võimalused kirjasõnale juurde päästa. Hoolimata IT võidukäigust, tehnika odavnemisest, tasuta wifi levikust – ikka ja alati vajame inimesi, kes soovitavad, nõustavad, aitavad valikuid teha ehk juhatavad meid inimtarkuse keerulistel teeradadel,“ ütles kultuuriminister.

Kultuuriminister Urve Tiiduse hinnangul on asjatundlikud ja abivalmid raamatukoguhoidjad võtmefiguurideks, et lastest ja noortest kasvaksid raamatuinimesed. „Pole just kerge ülesanne lapsed ja noored, eriti aga teismelised tänapäeval raamatukokku ja lugema meelitada,“ märkis Tiidus. Ta lisas, et raamatukoguhoidja järjepidev koolitamine ja töötasu vajab kindlasti toetust. „Kõrgharidust nõudval ametikohal peaks olema spetsialisti palk. Maakonna keskraamatukogudes riigi ülesandeid täitvate töötajate töötasufond kasvab järgmisest aastast 4,5 %, kultuurivaldkonna palgatõus oli järgmise aasta eelarvekõnelustel üks eelisvaldkondi,“ meenutas minister.

Täna kohtus minister Tiidus ka ülemaailmse raamatukogusid ja raamatukogude organisatsioone ühendava organisatsiooni IFLA presidendi Sinikka Sipiläga, kes on Eestis tutvumas meie raamatukogude ja raamatukogupoliitikaga.

Eestis on kokku ligi 1000 raamatukogu, neist suurema osa moodustavad rahvaraamatukogud ja kooliraamatukogud, mida on Eestis kokku vastavalt 556 ja 372. 2013. aastal tehti Eesti rahvaraamatukogudest 11,2 miljonit laenutust.

Oktoobrikuu lõpuni kestavad Eestis 25. üleriigilised raamatukogupäevad. Selle aja jooksul toimub raamatukogudes rohkelt üritusi, kohtumisi ja kokkusaamisi, et tutvustada laiemalt kaasaegse raamatukogu võimalusi ja kutsuda inimesi kodukoha raamatukokku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments