Ilm läheb külmemaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm  2014-10-20 14.19.19Kaart: Riigi Ilmateenistus

Täna on vihmane sügisilm, kuid järgnevatel päevadel on oodata ka külmakraade.

Tänane ilm meenutab soojusega lõppevat sügist, kuigi ilm on vihmane ja lootus päikest näha on väike. Teisipäeval pöörab ilm palge talve poole. Põhjuseks on Barentsi mere kohal jõudu koguv kõrgrõhuala, mille külma õhumassi kaasas kandev lõunaserv laieneb üle Soome ka Eestisse. "Ilm läheb kuivemaks ja külmemaks," ütles ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern.

Täna on pilves ilm. Aeg-ajalt sajab vihma. Tuul pöördub järk-järgult läänekaarest kirdesse, puhudes 3–9 m/s, õhtul põhjarannikul puhanguti kuni 13 m/s. Õhutemperatuur on 8–12 kraadi.

Teisipäeva (21. oktoobri) öösel eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel sajab Eestis veel hoovihma. Tuul pöördub kirdesse ja tugevneb puhanguti 12, põhjarannikul 15 m/s. Õhutemperatuur langeb hommikuks 0..+6°C-ni. Päevaks tugevneb arktilistel aladel kõrgrõhkkond ja laieneb Eestini. Ilm on enamasti sajuta, vaid rannikule võib lahtede kohalt lühiajaline sajuhoog jõuda. Kirde- ja idatuule puhangud ulatuvad rannikul kuni 16 m/s. Õhutemperatuur on 2..7°C.

Kolmapäeval (22. oktoobril) katab Eestit kõrgrõhkkonna lõunapoolne serv. Puhub tugev ida- ja kagutuul, puhanguid on sisemaal 12-13 m/s, saartel ja rannikul 15-17 m/s. Tuult tõstab väike osatsüklon, mis liigub üle Taani väinade Poola poole. Selle sajud Eestini ei ulatu ja meie ilm on vähese ja vahelduva pilvisusega ning olulise sajuta. Õhutemperatuur langeb öösel -1..-5°C-ni, vaid saartel jääb plusspoolele, päeval on -1..+3°C.

Neljapäev (23. oktoober) ja reede (24. oktoober) on kõrgrõhkkonna servas sajuta ja vaiksema ilmaga. Kirdevoolus lisandub külmemat õhku ja temperatuur on öösiti -2..-8°C, pole välistatud, et kohati langeb veel paar-kolm kraadi madalamale, päeval tõuseb -2..+2°C-ni, saartel võib kraad-paar enam olla.

Laupäeval (25. oktoobril) püsib Eesti veel kõrgrõhkkonna servas ja ilm on sajuta. Skandinaaviasse laieneb aga Norra merelt madalrõhkkond Skandinaaviasse ning tõstab Eesti rannikuvetes kagutuule tugevaks. Õhutemperatuur on öösel -1..-7, saarte rannikul kuni +2°C, päeval -1..+4°C.

Pühapäeval (26. oktoobril) laieneb madalrõhkkond Läänemerele. Eesti lääneossa jõuavad sajupilved. Sadu algab lume ja lörtsina ning läheb siis saartel üle vihmaks. Puhub tugev kagu- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, saartel kuni +2, päeval +1..+6°C.

Esmaspäeval (27. oktoobril) tekib Skandinaavia kohal uus osatsüklon ja selle serva mööda kandub soojem ja niiskem õhumass üle Läänemere idakalda. Sajab lörtsi ja vihma. Puhub tugev lõuna- ja edelatuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+3, saartel kuni +2, päeval +1..+6°C.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments