Uuring: Võlgu elamine muutub Läänemaal järjest loomulikumaks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lindorff volauuringMaakondade paremusjärjestus. Kaart: Lindorff Eesti

Kõige enam võlgnikke elab Harjumaal, järgnevad Ida-Virumaal ja Tartus. Kõige vähem võlgnikke elab Hiiumaal. Läänemaa on võlgnike pingereas üheksandal kohal, selgub Lindorff Eesti uuri gust.

Lindorff Eesti uuringute juht Inga Piiroja leiab, et iga-aastane uuring võlgnevuse trendidest aitab võimaluse teadlikumaks lähenemiseks ning valida ettevõttel parimad kanalid makseraskustes isikutega suhtlemiseks. Trend näitab, et võlgu elamine muutub järjest loomulikumaks.

"Meie soov on seda trendi muuta ja toetada inimesi püüdlusi võlast vabanemisel," kirjutas Piiroja.

Võlgniku profiil Läänemaal

Keskmine Läänemaa võlalõksus olev isik on Lindorffi andmetel 42aastane, tal on umbes kaks võlgnevust kokku 1180 euro eest.

Läänemaal elab 1,9 % Eestimaa võlgnikest. Kõige tüüpilisem Läänemaal elav makseraskustes isik on 42aastane, kellel on võlas peaaegu 2 (y1,9) arve. Keskmine võlasumma koos tasumise kohustuse rikkumisega seotud kuludega (viivis, krediidiintress, leppetrahvid jms) on 630 eurot, mis teeb võlgnevusi ühe isiku kohta 1180 eurot.

Läänemaa keskmine võlasumma on Eestimaa keskmisest võlasummast vaid 10 euro võrra väiksem ja jääb summa suurust arvestades maakondade lõikes 4ndale kohale. Võla keskmine summa ühe inimese kohta võib erineda maakonniti pea kaks korda. Kui Harjumaal on võla keskmine summa 800 eurot, siis Võrumaal pea poole väiksem ehk 460 eurot.

62 % võlgnikest on Läänemaal mehed ja 38 % võlgnikest on naised. Mehi on küll võlgnike seas enam, aga mehed on naistest 4 aastat nooremad. Alla 25aastaseid inimesi on Läänemaal 7 %, mis on maakondade lõikes alla Eesti keskmise (9% eesti keskmine). Noorem võlgnik hakkab silma ka keskmisest suurema võlasummaga.

Läänemaal on tuhande inimese kohta 50 võlgnikku, mis on üle Eesti keskmise ja viib Läänemaa maakondade paremusjärjestuses 9ndale kohale.

Kõige enam tasumisega kimpus olevaid isikuid on Valgamaal (64 võlgnikku 1000 Valgamaa elaniku kohta) ja kõige vähem Hiiumaal (28 võlgnikku 1000 Hiiumaa elaniku kohta)

Võlgniku profiil Eestimaal

Keskmine võlalõksus olev isik on Lindorffi andmetel 41aastane, tal on kaks võlgnevust ning võlgnevusi on 1200 Euro eest.

Kõige tüüpilisem makseraskustes isik on 41-aastane, kellel on võlas kuni 2 arvet. Kuna inimesed on kimpus vanemate võlgade tasumisega, siis küündib keskmine võlasumma koos tasumise kohustuse rikkumisega seotud kuludega (viivis, krediidiintress, leppetrahvid jms) juba 640 Euroni, mis teeb võlgnevusi ühe isiku kohta üle 1200 euro.

Võlgade keskmine summa ühe inimese kohta võib erineda maakonniti pea kaks korda. Kui Harjumaal on võla keskmine summa 800 eurot, siis Võrumaal pea poole väiksem ehk 460 eurot.

Maakondade lõikes on raskusi vanemate (võlgnevus 4 aastat ja vanem) arvete tasumisega Ida-Virumaa, Jõgevamaa ja Põlvamaa elanikel. 60 % võlgnikest on mehed ja 40 % võlgnikest on naised.

Mehed on naistest 3 aastat nooremad. Naised armastavad tellida tooteid kataloogist, mehed jäävad peamiselt võlgu teleteenuste ja kommunaalteenuste eest. Kataloogikaupade eest tasumisega on raskusi Harjumaal, Hiiumaal ja Pärnumaal.

Kõige enam võlgnikke elab Harjumaal (35%). 14% võlgnikest elab Ida-Virumaal ja 10% Tartus. Kõige vähem võlgnikke elab Hiiumaal (0,4%).

Peamised võlalõksu jäämise põhjuseid on töökaotus, palga vähendamine ja haigestus. Paljud võlad tekivad ka isikute hooletusest, sh ka aadressi, telefoninumbri uuendamine.

Umbes seitsmel protsendil Eestimaa võlgnikest on elukoht teadmata.

Suurteks probleemideks võib pidada veel oma vältimist, seaduse tõlgendamist oma huvidest lähtuvalt ning soovi ennast emotsiooniostudega hellitada olukorras, kus puuduvad selleks piisavad finantsvahendid. Samuti suhtuvad inimesed oma kohustusse väiksema kohusetundega, võlgu jäämine muutub järjest loomulikumaks.

Lindorff Eesti: Lindorff on Eesti turul 17 aastat tegutsenud krediidihaldusettevõte, kelle üheks tegevusalaks on maksetähtaja ületanud arvete menetlemine.

Lindorffi menetleb Eesti suurimate eraisikust kliendibaasidega ettevõtete maksetähtaja ületanud arveid. Lindorffi peamisteks koostööparteriteks on telekommunikatsioonivaldkonnas, avalikus sektoris, finants- ja kommunaalsektoris tegutsevad ettevõtted.

Inga Piiroja, Lindorff Eesti uuringute juht

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati.A.
9 aastat tagasi

Nii mõnelgi on võlg tekkinud teatud sorti ettevõtete süü läbi, kus harrastatakse laest võetud teenuste otsa kruvimist. Selliseid ettevõtteid on ridamisi ja osa neist on üsnagi tuntuks saanud läbi meedia. Üks omaette frukt on Tele2, kes müüs üle kümne aasta tagasi teadlikult maha terve partii vigase softiga telefone Nokia-3310, mis oma vigase süsteemiga tekitas kasutajatele suuri lisa-arveid nii seeria sõnumite kui kõnedega, kuid keegi ei vaevunud isegi põhjuseid uurima ja selgitama ning faktide asemel esitati taas vaid väljavõte, mis ise-enesest aga ei ole veel tõestusmaterjal. Isegi väljavõttelt oli näha, et puht füüsilises mõttes ei oleks kuidagi võimalik olnud nii pisikeste… Loe rohkem »

ulme
9 aastat tagasi
Reply to  Mati.A.

päris uskumatu lugu….ja mis lõpplahendus oli

palve
9 aastat tagasi

Kas keegi Läänemaal annaks ehk tööd Ants Maripuule, et tal oleks võimalik oma laste emadele võlad ära tasuda.

kana
9 aastat tagasi
Reply to  palve

eks tulgu mulle sulaseks,mingi raha ikka saab

Võlgnik
9 aastat tagasi

Tean omast käest, kuidas on võimalik auku kukkuda. Haigestusin ootamatult ja tekkisid makseraskused. Oli olemas ka reservid, mis kulusid 8 kuuga nulli. Võtsin ühendust võlausaldajaga ja lubati, et kõik saab korda. Ühel hetkel suleti arve ja nii pandi lumepall veerema. Tänaseid kohtutäitureid lihtsalt ei huvita, kuidas inimesed hakkama saavad.

Maali
9 aastat tagasi

Madalad palgad ja võlgu elamine on millegi tagajärg ikka. Äkki keegi selgitab mis on põhjused. Põhjustega tuleb ikka tegeleda sõbrad mitte tagajärgedega.

hmm
9 aastat tagasi
Reply to  Maali

Lapsevanemate survel liiga kergekäeline läbisaamine koolides, väärtuskasvatuse puudumine kodus, alkoholiprobleemid.

jah
9 aastat tagasi

on palju inimesi,kes ei saa aru,mida see laen talle tegelikult tähendab.Seda kasutavad enda huvides laenufirmad.Aga tegelikult peaks keegi neid inimesi kaitsma.Lõpuks on sellised inimesed tänaval ja kõik tundub seaduslik.

Naine
9 aastat tagasi

Kõike ei saa väikeste palkade süüks ka ajada. Olen aastate jooksul tegutsenud nii laenuhalduri kui võlanõustajana ja võin öelda, et enamus laenuvõtjatest on lihtsalt rumalad. Prioriteedid on paigast ära ja siis on kõik, alates Ansipist ja lõpetades laenuandjatega, süüdi.

kodanik
9 aastat tagasi
Reply to  Naine

Ei usu,et seda saaks öelda nii,et enamus….milles väljendub sinu jaoks inimese rumalus?

to olemas
9 aastat tagasi

selliseid ulmeslisi protsente nagu küsivad meil kiirlaenukontori ei ole üldse soomes lubatud …seal ikkagi riik hoiab asjal silma peal,meil pole kellegi asi.

olemas
9 aastat tagasi

Kas siis Soomes või Rootsis ei ole võlglaseid? Kummaline on kõike ainult sissetulekute kaela ajada. Palju on ka neid inimesi, kes lihtsalt ei maksa. Elab küll normaales korteris, sõidab autoga ja paneb pidu ,aga võlga ei suuda maksta. Ka paljud üürivõlglased on sarnase profiiliga.

mnjah
9 aastat tagasi
Reply to  olemas

Paraku sissetulekute põhjal on kõige häälekam tõestus.

mnjah
9 aastat tagasi

Meie palgaandmete juures on see tõesti normaalne, hinnad jätkavad oma teed ning ei saa meil keegi allahindlust selle tõttu,et alampalgaline on. Tööandjad kurdavad sellegi pärast,et viie aasta pärast töötajale 650 eurot kätte jääks,nii et lootustki pole,et asjad paremuse poole läheks.

ohjah
9 aastat tagasi

Loomulikkus või tahe pole olulised, kui inimesel puudub mistahes võimalus sissetulekute puudusel või vähesuse tõttu. Kui Eesti sissetulekud kataks elamise põhivajadused siis poleks ka need numbrid siin kümnendikkugi sellest, mis nad hetkel on.