Juhtkiri: Suurem on parem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

LE 25Kohaliku omavalitsuse võimekuse indeksi järgi on Läänemaa võimekaim omavalitsus Lääne-Nigula vald. Senine parim, Haapsalu, on pingereas aastaga langenud 12 kohta. Lääne-Nigula seevastu on oma eellaste Taebla, Oru ja Risti positsiooni parandanud rohkem kui 100 kohta, sest nimetatud omavalitsused paiknesid 2012. aastal 105.–163. kohal.

Iseenesest ei tähenda see, et Haapsaluga oleks midagi lahti. Kui vaadata punkte, mille järgi pingerida moodustub, on Haapsalu 2012. aastaga võrreldes kaotanud 3,3 punkti. Ka ei tähenda koht pingereas, et Haapsalus või kus iganes Läänemaal oleks tükk maad halvem elada kui Lääne-Nigula vallas. Saadud punktisumma näitab pigem potentsiaali kui tegelikku elukvaliteeti. Potentsiaali olemasolu iseenesest elukvaliteeti ei loo, kvaliteedi tekkeks tuleb see realiseerida, ja seda peabki Lääne-Nigula hakkama tegema. Kui ühendvald välja arvata, jäi Läänemaal kahe aasta piires võimekus enam-vähem samaks, kõikudes paar-kolm punkti siia-sinna, siis olid ka mõned, kes tegid läbi pisut suurema tõusu. Selle järgi on oma potentsiaali mõnevõrra parandanud Martna, Nõva, Ridala, Hanila ja Vormsi vald.

Üldiselt aga näitab võimekuse indeks selgesti, et suurem on parem: kõik ühinenud omavalitsused on pingereas oma positsiooni parandanud. Meil joonistuvad võimekuse indeksi järgi kriitilise piirkonnana selgesti välja Põhja- ja Lõuna-Läänemaa, mida ootab lähiaastail ees tõenäoliselt haldusreform, kui ei taheta just tões ja vaimus ääremaastuda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
+++
9 aastat tagasi

Valitud pealkiri on hea-suurem kool on parem,jah!-kui gûmnaasium jääb!

?
9 aastat tagasi

matusemaitse tuleb suhu….

?
9 aastat tagasi

Kas meil on riik peas,või pea riigis?

topsi
9 aastat tagasi

Kolm jalga me laual all,oleme pooleldi upakal.Ja see mis on ,,kõne all,, ,peaks asuma kõrgemal.

topsi
9 aastat tagasi

Me vallavanemaks on nüid Mikk
no on tema alles sikk,
heina niitis vana maha,
koolile pani jala taha…

topsi
9 aastat tagasi

Sauna taga tiigi ääres mängis miku manniga ,püüdsid väikseid konnapoegi uhiuue teflonpanniga…

...
9 aastat tagasi

Reinuvader ütles,teeme suurest mitu,rebides terviku tükikesteks,ja saamegi rohkem!

suuremast
9 aastat tagasi

saab väiksem gümnaasiumi kinni pannes