Läänemaal nähti haruldast habekakku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

IMG_8943 | Canon40D@200mm | 1320s | f4.0 | ISO500 |Habekakk. "Strix nebulosa 5" Inglismaal Dudley loomaaias. Foto: Paul Reynolds – Creative Commons Attribution 2.0 / Wikimedia Commons

Möödunud nädalavahetusel nähti ja pildistati Põhja-Läänemaal Eestis väga haruldast habekakku, teatas ornitoloog Tarvo Valker.

"Maakonna jaoks on tegu väga erakordse leiuga – varemalt on Läänemaal habekaku esinemine tõestatud vaid ühel korral ning sellest vaatlusest on möödas ligi pool sajandit," selgitas Valker.

Habekakud on levinud Põhja-Soome ja Lääne-Siberi taigavööndi metsades. Eestis on habekakk väga vähearvukas pesitseja, kes esineb eeskätt Ida-ja Lääne-Virumaa metsades.

"Hilissügisel võtavad kakud ette veidi ulatuslikumaid liikumisi ning ka Läänemaal kohatud isend on suure tõenäosusega just mõni kaugemalt ilmunud rändaja," rääkis Tarvo Valker.

See uhke kakuline on oma ohustatuse tõttu kantud I kaitsekategooriasse ning tema täpsed leiukohad on looduskaitselistel eesmärkidel salastatud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
linnumees
9 aastat tagasi

meie kõige pisem kakuline – värbkakk

...
9 aastat tagasi

Kunagi nägin sügisel imeväikest lindu,kel öökullipea.Tahaks väga ta nime teada.