Näitleja ja teatrimehe Paul Pinna sünnist möödub tänavu 130 aastat

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Näitleja Paul Pinna 130. sünniaastapäeva  tähistatakse sellel reedel Haapsalus mitme sündmusega.

Kell 16 avatakse kultuurikeskuse ees Pinnale pühendatud mälestuspink ja kell 16.30 toimub kultuurikeskuse kohvikus Peeter Kaljumäe tasuta kontsert "Meenutades Paul Pinnat".

Kell 19 saab  raamatupoes Haapsalu Raamat nautida rändteatri Vaba Vanker lavastust "Hundihüüdja", mille lavastajaks on Marion Undusk ja kus astuvad üles näitlejad Maili Metssalu ja Madis Mäeorg . Pileti hinnaks on  7 ja 10 € ning need on müügil tund enne algust kohapeal.

Näitleja Paul Pinna sündis 3.oktoobril 1884. Tema ja näitleja Theodor Altermann olid Estonia teatri asutajaliikmed.

Estonia seltsist välja kasvanud Estonia asutati 1906. aaasta sügisel. 1906 on oluline aasta Paul Pinna elus. Ta oli sõlminud 8kuuse töölepingu Liibavi (Läti Liepaja) linnateatriga, mis pidi jõustuma septembrist.

Enne seda aga otsustas ta tulla koos näitlejate Netty Adleri ja Frit Weidemanniga Haapsallu, et esineda siin kirevate kavadega. Peatuti võõrastemajas Salong (Salon) ning enamus esinemisi toimusidki Salongis, kus oli võrdlemisi suur saal ja korralik lava.

1906. aastal oli Haapsalus mitmeid põlenguid ja tuli sai 11. augustil saatuslikuks ka võõrastemajale Salong, mis põles maani maha.

See tulekahju sai aga oluliseks sündmuseks Paul Pinna elus. Liibavi linnateatriga sõlmitud lepingu originaal jäi tulle ning Pinna otsustas jääda Eestisse ning pühenduda kutselise Estonia teatri rajamisele.

16.septembril 1906 toimuski Estonia teatri avamine Mait Metsanurga näidendiga „Päikese tõusul“.

Paul Pinna suri 29.märtsil 1949. Samal aastal alustas Tallinnas Rataskaevu tänava klubis tegevust näitering.

Austusest armastatud näitleja vastu võeti kollektiivile Paul Pinna nimi. Hea taseme ja meisterlike saavutuste eest näitekunsti alal omistati näiteringile 1962. aastal rahvateatri nimetus. Käesoleval aastal möödub Paul Pinna nimelise rahvateatri asutamisest 65 aastat.

See teater oli tuntud ja armastatud kogu Eestis ning sealt on saanud tuult tiibadesse mitmed kutselised näitlejad. Aastaid on teatri juures tegutsenud praegugi heas vormis olev Leida Rammo.

Gennadi Vihman, Paul Pinna nimelise rahvateatri endine näitleja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Galerii: Haapsalu kultuurikeskuse ees avati Paul Pinna pink | Lääne Elu
9 aastat tagasi

[…] Paul Pinna 130. sünniaastapäeval paigaldasid Paul Pinna nimelise rahvateatri endised näitlejad Haapsalu kultuurikeskuse juurde […]