Kaja Rootare: Habras eakus

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare pöördumine eakate päeva puhul.

„Meie peame edasi rühkima või oleme me järgmisel hetkel teovõimetuks kuulutatud ja mõni sädelev noor inimene teeb meie eest otsuseid, öeldes meile, mida süüa ja kui palju aiatöid meil on lubatud teha. Ei-ei. Vanadus ei ole nõrkade jaoks…“

Marcia Willett. „Ootus“ Chadwicki perekonna kroonika I osa.

Pühapäeval käisime õnnitlemas 100 aastaseks saavat prouat. Auhinna vääriline saavutus. Proua on suutnud säilitada oma elukeskkonna, abistajate kiuste või abistajatest hoolimata. Ta elab oma elu, teeb oma otsuseid ja korraldab oma äranägemise järgi igapäevaelu.

Jah, juba viimased paarkümmend aastat oleks tal olnud võimalus elada mõnes hooldekodus, hooldatult, toidetult, valvatult.

Inimese enesemääramiseõigus, elada oma kodus.

Sotsiaaltöötajate ja ka teiste aitajate igapäevane küsimus, kas lahendame läbi aitamise oma hirme ja ka kogukonna ootusi „tehke midagi“, „pange ta kuhugi“, „aga kui midagi juhtub?“ või aktsepteerime inimese valikuid ja toetame neid. Eakus ei tähenda teovõimetust või oma soovide tahtmiste puudumist.

Vanadusest on erinevaid käsitlusi. Vana ei ole enam võimeline suuremateks pingutusteks, kuulumine kindlasse ea- või põlvkonnaklassi, positsiooni järgi, teistest vanem olemine, töövõimelisuse järgi, aastatega väljenduv iga, rollide muutumine vananedes jne.

Aga vananemist võib käsitleda ka kui ainukordset elujärku oma arengu ülesannete ja kriisidega.

Inimese sh eaka heaolu on seotud nii piisava sissetuleku, hea tervise, heade elutingimuste kui ka optimistliku ellusuhtumise, probleemide vaba pereelu ja personaalsete omaduste ja oskustega toime tulla.

Toimetulekut mõjutavad nii eelarvamused, negatiivne suhtumine ja seda sageli ka professionaalsete aitajate poolt kui ka üksindus.

Toetavad kindlad kohustused, harjumuspärased tegevused, oma majapidamine, kuulumine ja seotus ümbritsevaga, pere- ja sõprusring, huvitegevus, osalemine ühiskonna elus jne.

Edukalt vananevad inimesed, kes jätkavad oma harjumusi, eelistusi, elustiili ja suhteid ka üleminekul keskeast vanadusse.

Vanadus ei pea olema radikaalne katkestus minevikuga. Muutused toimuvad vähehaaval ja mõnikord märkamatult.

Ettevalmistus vananemiseks algab noores eas.

Jõudu meile selleks lugupeetud keskealised ja edu, head tuju ja rõõmsat meelt armsad eakad!

Kaja Rootare, Haapsalu aselinnapea

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments