Swedbank: pere juurdekasv paneb riskide peale mõtlema

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Swedbanki meeleavaldus (31)Lapse sünd paneb enim oma elu kindlustama, selgus Swedbanki poolt läbiviidud elukindlustuse uuringust. Oma elu kindlustanud inimeste seas mainiti otsuse mõjutajatena veel ka vastutust lähedaste ees ja laenukohustusi, kirjutas Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask.

Võrreldes 2012. aastal läbiviidud samalaadse uuringuga on pere juurdekasvu tähtsus elukindlustuse sõlmijate seas märgatavalt kasvanud, tõustes kolme enimmainitud põhjuse seas kolmandalt kohalt esimeseks 88% protsendiga. Kohustusi lähedaste ees nimetas 78% vastanutest ning 71% laenukohustusi.

Swedbanki investeerimise ja kindlustuste osakonna juhi Katre Uibomäe sõnul näitab pere ees vastutuse tähtsustamine muutust inimeste arusaamises elukindlustuse olemusest ja vajalikkusest. „Oma laenukohustuste kõrval mõtlevad inimesed üha enam oma lähedaste turvatunde tagamisele. Täna on juba 70% uutest elukindlustuse lepingutest sõlmitud lähedaste kaitseks ning vaid 30% on seotud laenukohustustega,“ märkis Uibomäe.

Samas selgus uuringust, et elukindlustuseta vastajad leiavad sarnaselt varasematele aastatele, et kohustused panga ees on peamine tegur, mis neid üldse motiveeriks oma elu kindlustama. Selliselt vastas 61% elukindlustust mitteomavatest vastajatest. Pere osatähtsus oli nende vastajate seas alles kolmandal kohal, seda hindas oluliseks 43% vastanutest.

Võrreldes 2012. aasta uuringuga on elukindlustuseta vastajate seas vähenenud nende hulk, kes pole oma elu kindlustamisele üldse mõelnud, ning märgatavalt ehk 19 protsendilt 7 protsendile kahanenud nende inimeste osakaal, kes ei näe elukindlustusel üldse mõtet. „Üldist huvi kasvu iseloomustab ka asjaolu, et 2014. aasta 7 kuu jooksul on Eesti turul sõlmitud 19% enam elukindlustuse lepinguid, kui aasta varasemal perioodil,„ lisas Uibomäe.

Uuringust tuli välja ka kindlustanute ja mittekindlustanute hinnangute erinevus elukindlustusele. Ehkki mõlemasse gruppi kuuluvad vastajad leidsid, et elukindlustus on turvatunnet pakkuv ning et eluasemelaenu võtjad peaksid oma elu kindlustama, erinevad arvamused elukindlustuse hinna, hüvitiste väljamaksmise osas.

Elukindlustuse sõlminud vastajad hindasid elukindlustuse hinda odavamaks ning sõlmimist lihtsamaks võrreldes kaheaastataguse uuringuga. Samas on elukindlustust mitteomavate inimeste seas kasvanud arvamus, et elukindlustus on kallis ning et seltsid ei maksa korrektselt kahjuhüvitisi. „Uuring näitab selgelt, et inimesed, kellel puudub reaalne kokkupuude elukindlustusega, kalduvad nägema selles kellegi teise, mitte nende endi ja lähedaste hüvesid ning omavad teadmatuse tõttu ka rohkem eelarvamusi hinna kalliduse või hüvitiste maksmise suhtes,“ nentis Uibomäe.

Elukindlustusuuringu viis läbi Swedbank selle aasta juulis ja selles osales 804 vastajat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Samu
9 aastat tagasi

Selle panga reklaam lükkab ümber isegi loodusseadused a la: tunne lapsest rõõmu ta ei ole sinu pensionifond.Aastatuhandeid on lapsed oma vanemaid üleval pidanud ja nüüd ütleb tark pank et see ei ole nii.Sellega nad muideks ei piirdu nad soovitavad lapsele juba noorelt õppelaenu võtta et ta harjuks laenude tagasi maksmisega tulevas elus…..IRW.Ja nüüd see pank ütleb et peab kindlustama ennast st. maksta neile.Siis see pank veel ennustab/paneb paika kui hästi sul minema hakkab jne.AGA,kui sa ise tahad sellest pangast midagi saada näiteks vahetada katkine 10 eurone/osta Rootsi krooni siis mine p… või Tallinna.