Hanno Pevkur: Eesti piirivalve peab käima ajaga kaasas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kui Venemaa agressioon Ukrainas muutis rahvusvahelisest julgeolekusituatsiooni, siis meie kagupiiril toimunud intsident on pannud ka meid ümber hindama oma tegevusi. Üha enam mõistame, et iseolemise tagamiseks tuleb kasutada kõikehõlmavaid lahendusi ning saame aru, et siseturvalisus on kaitsevõime ja välispoliitika kõrval kriitilise tähtsusega ning veelgi täpsemalt öeldes saavad kõik aru sellest, et piirivalvel on oluline roll eestlaste turvatunde tagamisel, kirjutab siseminister Hanno Pevkur (pildil).

Hanno Pevkur (2)Olles täna nii sisejulgeoleku kui Eesti välispiiri turvalisuse eest vastutav minister, on kurb tõdeda, et meie idapiiri seis ei ole selline, nagu see peaks olema. Seetõttu otsustasin juba kevadel ametisse asudes, et pean saama täpse ülevaate piiril toimuvast ja ühe esimese tegevusena käisin üle vaatamas meie kagupiiri, et otsustada kuidas piiriturvalisuse parandamisega edasi liikuda.

Nähes, et piir vajab hädasti investeeringuid nii kontrolljoone puhastamiseks, läbitavuse parandamiseks kui piirivalvurite varustuse parandamiseks, eraldasimegi esimese sammuna juba kevad-suvel 200 000 eurot nii laud-teede rajamiseks kui muudeks sellega seoses vajalikeks töödeks soistele aladele idapiiril. Sellele järgnes erakorraline otsus valitsuse tasemel suunata piiriturvalisuse tõstmiseks kiiresti üle 2 miljoni euro.

Selle eest on juba soetatud või soetamisel täiendavad tehnilise valve seadmed, piirivalvuritele öövaatlusseadmed ja korralik isikukaitsevarustus – kuulivestid, teleskoopnuiad, vihmaülikonnad, kaitseprillid jms. Juba lähinädalatel saavad kõik idapiiri valvavad piirivalvurid endale uued kaasaegsed Walther relvad. Ja mis vast kõige olulisem – leppisime eelmisel nädalal Riigimetsa Majandamise Keskusega kokku piirijoone puhastamises võsast ning vajadusel ka raietööde tegemises.

Aga lisaks piirivalvurite varustusele ja piirijoone puhastamisele oleme tegemas idapiiril ka kahte suurt kinnisvarainvesteeringut, millest Narva piiripunkti ehitus on juba töös ja Piusa kordoni, mis on kagupiiri suurim kordon, ümberehituses järgmisel aastal leppis valitsus kokku eelmisel nädalal. Nende kahe kinnisvaraobjekti kogumaksumus on ligi 15 miljonit eurot. Järgmise aasta eelarve kokkupanemisel tegime veel viimasel tunnil lisatäienduse ja leidsime võimaluse eraldada tehnilise valve võimekuse tõstmiseks täiendavalt ligi miljon eurot.

Ja lõpetuseks ei tasu unustada ka piirivalvurite 1. jaanuarist planeeritud palgatõusu. Juba täna võib öelda, et see saab olema rohkem kui kaks korda kõrgem kui riigieelarvest planeeritud üldine palgatõusuprotsent.

Ehk kokkuvõtvalt – olen piiriturvalisuse võtnud üheks oma suurimaks südameasjaks ja sihitanud nii investeeringud kui palgatõusu selleks, et märkimisväärselt suurendada Eesti piiri turvalisust ja seeläbi ka riigi julgeolekut. Seda kõike ikka selleks, et Eesti oleks kõigile siin elavatele inimestele turvaline kodu.

Hanno Pevkur, siseminister (Reformierakond)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
9 aastat tagasi

Hakake krt! ükskord tööle ja võtke mingisugunegi vastutus!

vat
9 aastat tagasi

ätt,sina saad sellest aru,mina saan sellest aru ja ilmselt saavad sellest aru paljud eestimaalased. aga vat huvitaval kombel raiuvad meie riigiisad juba mitmendat-setmendat aastat, et eesti piir on kui raudkalju ja eraldi piirivalvet polegi vaja…

ätt.
9 aastat tagasi

Liiguvad sosinad,et idapiiri tarbeks saadud eurorahad ligi 90 miljonit on lihtsalt tuuri pandud.Kas on üldse vaja piiri kaitsta kui siinpool on varsti ainult riigivargad.Kohver ei puutu üldse asjasse,anti auk piiril kust härra läbi lipsas ja võet i teiselpool kinni.Kersna demonstreeris juba aastaid tagasi meie piiri nõrkust ja taheti vangi panna st.aastatega on piirivalvest saanud politsei,juhtkonna palk on suurenenud aga tühjagi et mitte öelda sittagi pole muutunud !