Ilm muutus üleöö sügiseseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2014-09-22 15.04.11Kaart: Riigi Ilmateenistus

Lääne poolt vallutas meid madalrõhuala, mis tõi kaasa ilmamuutuse: läks pilviseks ja vihmaseks ning alates lääne poolt tugevnes tuul merel tormiks. Kõige tuulisem ja kõledam ilm koos vihmahoogudega on teisipäeval – siis jääb ka päevane õhutemperatuuri maksimum vaid 10 kraadi lähedale.

Täna on Eestis on pilves ilm, hooti sajab vihma. Ida-Eestis puhub idakaare tuul 3–8 m/s, Lääne-Eestis pöördub tuul kirdesse ja põhja, puhudes 5–10 m/s. Pärastlõunal tugevneb tuul saartel ja rannikul kiiresti 10–15 m/s, puhanguti 20 m/s. Sooja on 14–17 kraadi.

Teisipäeva (23. septembri) öösel liigub madalrõhkkond Läänemere äärest üle Eesti Peipsi ümbrusse. Meil sajab hooti vihma. Tuul pöördub põhja ja tugevneb 8-15, saartel ja rannikul puhanguti 18-21, Läänemere ääres kuni 23 m/s. Õhutemperatuur langeb hommikuks 5..9°C-ni, vaid Kagu-Eestis on veel sooja kuni 11°C. Päeval eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel tungib külm õhumass jõuliselt Eestisse. Sajuhooge on enam Ida-Eestis, lääne pool harvem ja suurema tõenäosusega tulevad need Eestis siiski vihmana. Puhub jätkuvalt väga tugev loode- ja põhjatuul ja alles õhtul on oodata tuule aeglast nõrgenemist. Õhutemperatuur on 5..10°C ja päeva jooksul pigem langeb.

Kolmapäeval (24. septembril) õhurõhk tõuseb ja tugevneva kõrgrõhuharja tingimustes on öö sajuta. Taevas selgineb ja loodetuul järk-järgult nõrgeneb ning õhutemperatuur langeb hommikuks -1..+5°C-ni, meretuulega rannikul on sooja kuni 9°C. Päeval kõrgrõhuhari eemaldub ja merelt läheneb madalrõhulohk. Mandril on ilm enamasti sajuta. Lääne-Eesti saartel aga suureneb pärastlõunal vähese vihma võimalus, õhtuks jõuab juba tihedam vihmasadu. Tuul pöördub edelasse, õhtuks lõunakaarde ja tugevneb Saaremaal, Hiiumaal ja läänerannikul puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on 9..13°C.

Neljapäeva (25. septembri) öösel tekib Skandinaavia kohale uus madalrõhkkond. Päevaks liigub keeris edasi Botnia lahele ja laieneb Läänemere idakaldale. Öö on enamasti vihmane, üksnes Võru- ja Põlvamaal on saju võimalus väiksem. Päeval on kohatisi sajuhooge. Puhub tugev lõuna- ja kagutuul. Õhutemperatuur on öösel 3..9, saartel kuni 12, päeval 12..15°C.

Reedel (26. septembril) eemaldub madalrõhkkond Botnia lahe põhjatipu suunas ja selle mõju Eestile väheneb. Kohatiste vihmahoogude võimalus on 40-50%. Lõuna- ja kagutuul ööks nõrgeneb, päeval aga tugevneb uuesti. Õhutemperatuur on öösel +7..+12, päeval 13..16°C. Õhtul läheneb Norra rannikul väga äge madalrõhkkond ja selle lohk tungib Skandinaaviasse ning põhjustab Läänemerel edelatuule tugevnemist.

Laupäeval (27. septembril) liigub aktiivne madalrõhulohk ühes vihmasajuga üle Läänemere idaranniku. Pärastlõunal Lääne-Eestist alates saju võimalus väheneb. Tuul puhub öösel lõunast ja edelast, päevaks pöördub loodesse ja on tugev, puhangud tõusevad sisemaal 15, rannikul 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel 8..13, päeval 13..16°C.

Pühapäeval (28. septembril) on tõusva õhurõhu foonil üksikuid vihmahooge. Tuul nõrgeneb tasapisi. Õhutemperatuur on öösel 8..12, päeval 11..15°C.

Esmaspäeval (29. septembril) liigub mööda 70-ndaid laiuse Skandinaavia põhjaalade suunas järjekordne madalrõhkkond. Eestist lõuna pool on aga valdavaks kõrgrõhuala. Kahe rõhuala piirimail on meil kohatiste vihmahoogude ja tugeva läänekaare tuulega ilm. Õhutemperatuur on öösel 5..9, rannikul kuni 13, päeval 12..15°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments