Galerii: Bülli mälestussammas ühendab eestlasi ja armeenlasi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 20

Armeenia haridusminister Armen Ashotyan ja Haapsalu linnapea Urmas Sukles eemaldasid täna pärastlõunal Promenaadil katte mälestusmärgilt Haapsalust pärit misjonärile Hedwig Büllile.

Haapsalus sündinud, kuid suurema osa oma elust armeenia rahvale pühendanud Hedwig Büll päästis Lähis-Idas misjonitööd tehes tuhandeid armeenia orbe Türgis toimunud armeenlaste genotsiidi ajal. Selle eest teenis ta armeenlastelt hüüdnime „Emake Büll“.

Armen Ashtoyan tuletas meelde, et türklaste genotsiidist armeenlaste vastu, mille käigus tapeti 1,5 miljonit inimest, möödub tuleval aastal 100 aastat. „See polnud kuritegu armeenlaste, vaid kõigi tsiviliseeritud inimeste vastu,” ütles haridusminister.

„Meil on hea meel teada, et 1000 kilomeetri kaugusel, väikeses Eesti väikeses linnas on inimesed, kes peavad tähtsaks mälestust oma kaasmaalsest, kes sai tuntuks sellega, et tegi head,” ütles Ashtoyan.

Hedwig Bülli mälestus on promenaadil jäädvustatud Armeeniast kohale toodud ristikivi ehk hatškariga. Hatskar on ristikujutisega kivist mälestusmärk või steel, millesse on ristisümbolile lisaks tahutud sisse näiteks rosette, botaanilisi ja lintjaid läbipõimuvaid motiive.

Urmas Sukles lootis, et mälestusmärgist promenaadil saab koht, kus eestlased jalutavad ja mõtlevad ning mis on armeenlastele põhjuseks siia tulla.

Fotod: Arvo Tarmula

Armeenia sammas (arvo tarmula) (2) Armeenia sammas (arvo tarmula) (4) Armeenia sammas (arvo tarmula) (5) Armeenia sammas (arvo tarmula) (7) Armeenia sammas (arvo tarmula) (8) Armeenia sammas (arvo tarmula) (9) Armeenia sammas (arvo tarmula) (10) Armeenia sammas (arvo tarmula) (11) Armeenia sammas (arvo tarmula) (12) Armeenia sammas (arvo tarmula) (13) Armeenia sammas (arvo tarmula) (14) Armeenia sammas (arvo tarmula) (15) Armeenia sammas (arvo tarmula) (17) Armeenia sammas (arvo tarmula) (18) Armeenia sammas (arvo tarmula) (19) Armeenia sammas (arvo tarmula) (20) Armeenia sammas (arvo tarmula) (21) Armeenia sammas (arvo tarmula) (22) Armeenia sammas (arvo tarmula) (24) Armeenia sammas (arvo tarmula) (25)

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments