Toomkirikus avati mälestustahvel põgenemisel hukkunud kirikuõpetajatele

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 27

Täna keskpäeval Haapsalu toomkirikus peetud mälestusjumalateenistusel avati mälestustahvel kuuele Eesti kirikuõpetajale, kes 1944. aastal üle Läänemere põgenedes hukkusid.

Tahvlil, millelt eemaldas katte naiskodukaitse esindaja, on kirjas Tartu Pauluse koguduse õpetaja Arnold Jürgensoni, Haapsalu Jaani koguduse õpetaja Konstantin Küti, Rapla koguduse õpetaja Heino Mälki, mitut Saaremaa kogudust teeninud Ernst Puusepa, Tallinna Kaarli koguduse õpetaja Artur Soomre ja Halliste koguduse õpetaja Villem Uuspuu nimi. 

EELK peapiiskopi Andres Põdra sõnul põgenes sõja jalust Läände 72 luteri vaimulikku, lisaks teiste kirikute õpetajaid.

Mälestusteenistusel meenutati kõik neid tuhandeid, kes 1944. aasta sügisel olid sunnitud kodumaa jätma ja Läände põgenema ja mälestati neid sadu inimesi, kes leidsid põgenedes märja haua Läänemeres.

EELK peapiiskop Andres Põder meenutas, et II maailmasõja lõpus lahkus Eestist umbes 70 000 inimest ja põgenemisel hukkunute arvuks on paktud kuni 6000 inimest. 

"Küüditamine rebis eesti rahvalt ühe, põgenemine teise käe," ütles Põder. Ta lisas, et tee Siberisse oli vangistus, kuid siiski õnnestus paljudel sealt tagasi koju tulla. Tee Läände oli küll tee vabadusse, kuid jättis võõrsile läinud raudse eesriide taha koos hingevaluga kaotatud kodumaa pärast.

Peapiiskopi sõnul on pääsenute osa olnud oluline Eesti iseseisvuse taastamisel. 

Fotod Merilin Kaustel-Lehemets

MKL-4 MKL-5 (1) MKL-7 MKL-8 (1) MKL-15 MKL-16 MKL-17 MKL-23 MKL-24 MKL-26 MKL-28 (1) MKL-30 MKL-31 MKL-32 MKL-33 MKL-36 MKL-37 MKL-38

MKL-42 MKL-43 MKL-44 MKL-47 MKL-50 MKL-53 MKL-54

MKL-56 MKL-62 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments