Kobakäpast ehitaja pettis tellijat

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

Lehekuulutuse peale head remonditöölist saada on õnneasi. Tellijad võiksid küsida ehitajalt tehtud tööde loetelu või soovituskirju. Kuulutuse peale end pakkuma tulnud ehitajad on enda jutu järgi kõik kogenud töömehed, aga kui kaup koos, võib musterehitaja osutuda käpardiks. Nõnda väidab äsjasele kogemusele tuginedes haapsallanna Anne, kes otsis lehe kaudu vannitoa remontijat.

„Sain hulga kõnesid, kõik kiitsid ennast,” sõnas Anne.

Esimene töömees, kellega naine käed lõi, küsis vannitoa kordategemise eest 1500 eurot, aga tööle ta ei jõudnudki. Naine võttis nimekirjast järgmise ja sai noore sümpaatse olekuga mehe. Temaga töörahast juttu ei olnud – lepiti kokku, et rahast räägitakse, kui töö on tehtud.

Pime ehitaja

Korteriperenaine ostis materjali, nii nagu noormees ütles. Tundus imelik, et mees lasi osta poole rohkem seinaplaate, kui vaja läks. Ei mõõtnud midagi üle, vaid pakkus huupi. Lasi osta rullitäie plaadialust võrku, millest kulus ära kümnendik. Peaaegu terve rull seisab nüüd keldris.

Asi läks aina imelikumaks. Ehitaja ei teadnud, kuidas laeplaadid kokku käivad. Vannitoakapi ukse pani tagurpidi ette. Seinaplaatide vuugid olid igaüks ise laiusega, kohati oli vahe sentimeeter, kohati polnud üldse vahet.

Annele tundus, et mees ei näe hästi, aga prille ta ei kandnud. Kauplus andis eksikombel välja kaht värvi plaadid, osa olid hallid, osa beežid. Mees ladus need seina ja kui naine sellele tähelepanu juhtis, kohmas, et võib-olla tõesti läks viltu, ei pannud tähele.

Nõnda kulges see töö üle kivide ja kändude, kuni ühel päeval teatas mees keset tööpäeva, et plaadilõikur läks katki.

Mees teatas, et tal ei ole raha uue masina ostuks. Et töö ikka edasi läheks, andis Anne talle lõikuri ostuks 300 eurot. Mees lubas Tallinnas kähku ära käia ja tuttava kaudu uue lõikuri osta, aga toob seda siiamaani. Paar päeva hiljem saatis mees Annele meili: ta on murdnud jalaluu ja on Tallinnas haiglas, aga ta naine tuleb ülejäänud rahale järele. Anne vastas, et pigem on ehitaja talle võlgu, aga ehitaja naisega räägib ta heameelega. Sellele kirjale vastust ei ole. 

Anne leiab, et ta pole mehele midagi võlgu. Mees sai 17 töötunni eest hea tasu – ligi 18 eurot tunnist.

„Kui ta peaks tulema, ütlen talle ära,” ütles Anne. Ta leiab, et pole mehele midagi võlgu.

Soovituskiri või tunnistus

Äsja Haapsallu kolinud inimesena ei oska naine kuskilt abi otsida. Vannituba on ligadi-logadi laiali. Teisi end pakkunud töömehi ta ei usalda.

„Mujal maailmas on soovituskirjad. Siin tullakse ja räägitakse endast igasugu lugusid, ennast tutvustatakse vaid eesnime pidi,” kõneles Anne. „Jumal tänatud, minu töömees lasi ise jalga, ma ei pea talle halvasti ütlema.”

Anne ei ole mitte ainus, kes on käpardist ehitusmehe peale sattunud. Tema allkorruse naaber sai lehekuulutuse kaudu samasuguse soss-sepa ja temalgi on töö pooleli. Käis Anne käest küsimas, kas saaks tema ehitusmeest hiljem endale tööle.

„Peaks propageerima, et töömehed kannaksid kaasas soovituskirju või lõputunnistust,” sõnas naine. „Praegu astub mees sisse, ütleb oma eesnime ja kogu lugu.

Taustakontroll

Ehitajat lehekuulutuse kaudu otsides ja talle tihtipeale ka n-ö mustalt makstes jääb alati risk sattuda petise, joodiku või soss-sepa peale. Üksiküritaja tausta on raske kontrollida, liiati kui on teada vaid eesnimi.

Helistasin paari Lääne Elus avaldatud kuulutuse peale. End Meeliseks nimetanud mees pakkus, et vannitoaremondi tööraha on 1000–1300 eurot, tööd ise on paariks nädalaks. Küsimuse peale, kas poole kuu töö kohta palju ei ole, oli vastus ebalev: võib-olla on, aga võib-olla ei ole ka.

Lepingu ja garantii kohta antud vastus „saab ikka” kuigi veenvalt ei kõlanud.

Teine ehitusmees pakkus, et töörahaks tuleb arvestada vähemalt 700 eurot. Tööks kulub kümmekond päeva, oleneb, millises seisukorras on vannituba ja maja, kui palju on lõhkumist jm tööd.

Lihtne pole ka ehitusfirma usaldusväärsuse kohta infot saada.

Lääne Elu kuulutuste seas end reklaamiva Developing OÜ kodulehel ei ole mitte ühegi töötaja nime ega isegi mitte telefoni. Ühendust saab võtta vaid meili teel. Teavet ei ole ka tehtud tööde kohta ja kes enam ikka mäletab, et kunagi avaldas üks tellija Lääne Elus ettevõttele tänu hea töö eest.

Informatiivsem on Artell Ehituse koduleht. Seal on juhataja nimi, telefon ja pilt ning pikk nimekiri tehtud töödest. R&O Ehituse kodulehel on küll pilte tehtud töödest, aga kus ja kellele, ei selgu. Kontakti võtmiseks on vaid telefoninumber.

Ehitusfirmade töö taset võib alla tõmmata asjaolu, et ehitajale makstakse väga väikest tasu ja selle eest head töömeest ei leia. Nõnda võib firma tehtud töö kohati meenutada nõukogude aega, ütles üks anonüümsust palunud vabakutseline ehitaja.

Otsingusüsteemi ee.ee andmeil on Läänemaal 34 ehitusfirmat, sh 20 Haapsalus, neli Uuemõisas ja kolm Lihulas.

 

Õnnetu vannitoaomanik näitab soss-sepast ehitaja tööd. Raha läinud, materjalid ostetud, aga pesta ikka ei saa. Foto: Arvo Tarmula

IMG_3719 IMG_3742 IMG_3737 IMG_3731 IMG_3725 IMG_3717

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
egert
9 aastat tagasi
bla
9 aastat tagasi

kunagi sai üks rohelise mersuga ainiga lolli peaga diil tehtud, et teeb väikse remondi ja et materjali sebib ise kohale, pärast paberi järgi arveldame. läks uuemõisasse laetala tooma – päris pikka oli vaja – kuna autosse ei mahtunud, lasi kaheks lõigata. kirjutas mulle ruudulise paberile “arve”, et transport viis euri, see oli ainuke raha mis õnneks makstud sai koos kaheks lõigatud talaga. jutt ja vunts oli lahe, meenutas väga legendaarset rahabossi siberist.

katjusa
9 aastat tagasi

Parimad ehitajad ootavad Teid jaama õlleka hoovis, et pidada läbirääkimisi.

Vana Pede
9 aastat tagasi
Reply to  katjusa

Pakume ka fiktiivabielu meestele.

Toonekurg
9 aastat tagasi

Pollar luik oli ka varem pollar- siis ehitaja ja nüüd jälle pollar. Täpselt nii nagu tuul puhub nii ka luik liugleb:) Kuidas ma saaksin olla kindel, kas ta on siis pollar või ehitaja?:)

Leo
9 aastat tagasi

Risto on parim! Risto riigikokku!

teadja
9 aastat tagasi

Super hea plaatija Haapsalus on Risto Sommermann,ainus halb on see ,et mehel on niipalju tööd ja tuleb oodata oma järjekorda .Eks heal töömehel ongi palju tööd.Suur tänu Risto ,tegid mul korraliku töö ja mitte ühel objektil!!!

kunn
9 aastat tagasi

Selliseid tädisid paljud nn ehitajad jahivadki, kes ei tea hindadest ja ajast tuhkagi. Pärast hooplevad õllekannu taga sõpradega, kes rohkem pappi kokku suutis ajada. Soomes ei saa ka nii palju raha, kui siin mutikeste käest.
Soomes tükitööna vannitoa plaatimine keskmiselt 2-4 päeva, olenevalt suurusest ja keerukusest. Antud piltide järgi sirged seinad, muudkui lao, 3-4 päeva töö.
Too tegija ei kasutanud riste vahedesse. Plaadid toppis seina ja need vajusid üksteise peale. Loodi see käpard ka ei tunne.
Võiks ju ikkagi tolle geeniuse nime avalikustada või vähemalt, mis autoga sõidab, siis teavad teised eemale hoida.

luxsuv+linn
9 aastat tagasi
Reply to  kunn

paistab et oled ikka eriline äss nelja päevaga lammutamisest silikoonini ja ristid võid endale otsaette taguda.

Egon
9 aastat tagasi

Oioioi. Mina teen sellist saasta ainult kaine peaga.