Haapsalu varjupaigas hukati pool sinna sattunud kassidest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Mullu sattus Haapsalu loomade varjupaika 68 kassi, kellest 30 hukati. Võrdluseks, Tallinnas leiavad koduta kassid enamasti uue omaniku.

Tallinna tänavakasside varjupaiga Pesaleidja vabatahtliku Eliis Salmi sõnul ei hukata neil ühtegi kassi ja kodu leiavad kõik.

„Mõned peavad küll kodu ootama teistest kauem. Sel aastal on 300 juba koju läinud ja kõige „töisemad” kuud on alles saabumas. Sel aastal loodame kodu leida 500 kassile,” ütles Salm.

Pesaleidja tegeleb tänavalt leitud loomadega, enamik Pesaleidja kassidest tuleb aga Varjupaikade MTÜ varjupaikadest üle Eesti: Viljandist, Pärnust, Võrust, Valgast ja Virumaalt. Samalaadset koostööd loodeti teha ka Haapsalu varjupaigaga.

Haapsalu loomade varjupaika sattus 2013. aastal 7 koera ja 68 kassi. Uue kodu leidis 6 koera ja 3 kassi, 6 kassi tagastati omanikule.

Mis sai 29 kassist, kes aastavahetuse varjupaigas veetsid, pole teada, sest Haapsalu varjupaiga omanikud 2014. aasta statistikat ei avaldanud. Täna oli varjupaigas kaheksa kassi.

Seaduse järgi peab hulkuvate loomadega oma territooriumil tegelema kohalik omavalitsus ehk siis Haapsalu linn.

„Haapsalu linnal ongi selleks tarbeks koostööpartner, erakätes olev loomade varjupaik,” ütles Haapsalu linna avalike suhete spetsialist Tõnu Parbus.

Loomade hoiutingimuste järelvalvet linn ei tee, samuti ei finantseeri varjupaika ega ole seotud ka lepinguga.

Parbuse sõnul ostab linn teenust vajadusel ja maksab selle eest vastavalt kehtivale hinnakirjale. „Keskmiselt tellib linn  varjupaigalt aastas kümme korda loomade püüdmise teenust,” ütles Parbus.

2013. aasta teenuste eest maksis linn 4000 eurot. 2014. aasta kohta kokkuvõtet pole, aga Parbuse sõnul jääb see eeldatavasti samasse suurusjärku.

Peale Haapsalu kasutasid varjupaiga teenuseid Ridala, Lihula, Lääne-Nigula ja Noarootsi vald.

Pikemalt loe homsest paberlehest.

Haapsalu loomade varjupaik täna hommikul. ARVO TARMULA

IMG_9744 IMG_9742 IMG_9736 IMG_9735

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Raili polli
11 kuud tagasi

Kuna mind viidi kiirabiga haiglasse.jäi kass minu töö kaaslaste hoolealla.aga kahjuks visati minu kass välja.kuna maja peremees või keegi teine ei salli loomi.nii jäin mina oma kassist ilma.kuigi ma otsin teda iga päev.ei midagi.ta on 18 aastat vana valge .peapeal.on must laik .kõrvad on roosad.tagumise käppa juurest kuni pepuni ka must laik .siis tuleb peenike riba valget.saba on ka must.meenutab väga svinksi. Nimi maxs

Sandra
9 aastat tagasi

Vaesed kassid…
See on idiootne, et kassid hukati, kindlasti oleks neile head perekonnad leidnud.

minu arusaamise kohaselt
9 aastat tagasi

2013 majandusaasta arunde järgi oli “heategijate” kulu Loomade Varjupaigale 93 eurot. Ja Ivari Rahula (ametiks märgitud jurist), kes 17.septembril TV3 uudistes andis intervjuud – ehk ei peaks Te asjaga tegelema, kui see põhitöö kõrvalt üle jõu käib.
Inimesed, ärge kutsuge selle loomade varjupaiga inimesi püüdma loomi, elagu parem tänaval. Või võtke ühendust MTÜ-dega, nagu Kasside Turvakodu näiteks, nendes organisatsioonides tehakse päriselt tööd.

k.
9 aastat tagasi

Rohkem on ikka tänavatel ju kodutuid kasse, kellel pole omanikke. Praegu ongi asi selles, et kodututele loomadele ei püütagi kodu leida.

Kurb
9 aastat tagasi

……küll. Kas poleks aeg sisse viia kohustuslik loomaregister omaniku andmetega. Keda saaks trahvida loomapidamis eeskirja rikkumise eest….