Tarbijakaitseamet: Autokooli valikul tuleb tutvuda tingimustega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

AutokoolViimasel ajal on inimesed pöördunud tarbijakaitseameti poole seoses autokoolide tegevusega. Amet soovitab enne ühe pakkuja kasuks otsustamist tutvuda mitme erineva autokooli tingimustega ja neid võrrelda.

Mootorsõiduki juhi koolituse pakkumisi on palju, mistõttu ei tohiks tarbija ühe ettevõtte kasuks otsustada üksnes hinna põhjal. Seda eelkõige seetõttu, et koolituse sisu ei pruugi vastata inimese tegelikele vajadustele ega loodetud kvaliteedile.

Lepingus sätestatakse poolte õigused ja kohustused. Kindlasti on oluline tutvuda vähemalt kahe ettevõtte lepingutingimuste ja hindadega ning neid võrrelda. Kuigi seaduse järgi ei ole kohustuslik teenuse pakkumiseks sõlmida kirjalik leping, on hilisemate probleemide vältimiseks seda siiski mõistlik teha. Lisaks tuleb kindlasti tutvuda autokooli lepingu tüüptingimustega, mis on üldjuhul kirjas kooli kodulehel. Samuti on soovitatav teha internetis autokooli taustauuring ja küsida oma sõpradelt-tuttavatelt nende varasemate kogemuste kohta.

Mõned autokoolid pakuvad interneti veebipoodide kaudu odavalt vautšereid B-kategooria mootorsõidukijuhi teooriakursustele. Kuigi pakkumine võib esmapilgul tunduda odav, ei pruugi see tähendada, et kogu kursus läheks lõppkokkuvõttes vähem maksma kui mõnes teises autokoolis. Samuti tuleb selliste pakkumiste puhul hoolikalt tutvuda kooli lepingutingimustega, kuna lepingus võib olla punkt, millega kohustatakse õpilast läbima lisaks teooriakursusele samas koolis ka sõidukoolitus ja -eksam. Mitmed autokoolid on määranud lausa leppetrahvi juhuks, kui õpilane soovib pärast teooriaosa läbimist kooli vahetada.

Lepingust peaks kindlasti vaatama ka lisasõidutundide hindu ning B-kategooria juhikursuse libeda- ja pimedakoolituse kohta. Samuti peab õpilane arvestama sellega, et tavaliselt on kooli lepingutingimustes ka sanktsioonid juhuks, kui ta ei ilmu kokku lepitud ajaks sõidutundi.

Osa autokoole pakub sõidutunde väga madala hinnaga või hoopis tasuta. Sellisel juhul on mõistlik enne lepingu sõlmimist vaadata, milline on selle kooli sõidutundide kvaliteet. Seda saab kergesti teha maanteeameti kodulehel, kus on kirjas riikliku sõidueksami sooritanute protsent konkreetse autokooli kohta. Soovitatav on vältida autokoole, millel on madal läbisaamisprotsent (alla 50 protsendi). Loomulikult sõltub juhtimisoskuse omandamine oluliselt individuaalsetest omadustest, kuid sõiduõpetajal on selles sellegipoolest märkimisväärne roll.

Lisaks heale sõiduõpetajale on oluline, et sõidutunnid toimuksid regulaarselt. Kui autokoolil ei jätku õpetajaid või piisavalt autosid, siis võib kogu koolitus venida pikemaks, kui algselt planeeritud.

Hanna Turetski, Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments