Kutsehariduskeskuses õpib täiskasvanuid rohkem kui noori

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Fotod: Arvo Tarmula

Kutsevõistlused HKHKs

Noorte õppurite nappus annab tunda ka Haapsalu kutsehariduskeskuses. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu kutsehariduskeskus avas esimest korda kooliaasta olukorras, kus koolil on täiskasvanud õppureid rohkem kui noori.

Kutsehariduskeskuses alustab tänavu eriala omandamist 260 õpilast. See arv võib kooli direktori Ingrid Danilovi sõnul veel veidi kasvada, sest vabadele kohtadele võetakse avaldusi vastu septembri lõpuni.

„See aasta on selle poolest teistmoodi, et nüüd on ka meil täiskasvanud õppijaid rohkem kui noori,” ütles Danilov. Tema sõnul oli mitmes Eesti kutsekoolis noorte arvu vähenemist märgata juba mullu.

Noorte osakaalu vähenemise põhjusena nimetas Danilov, et kutsekooli- ja gümnaasiumiikka jõuab varasemast vähem noori.  „Erialadel, mis on varem olnud põhikooli lõpetanute seas väga populaarsed ja kuhu varem kõik soovijad ei mahtunudki, on kenasti täitunud, aga konkurssi polnud,” selgitas ta.

Täiskasvanute hulgas osutus tänavu menukaks esimest aastat avatud plekksepa eriala. „Eks me seda lootsime ka, sest ehitusplekkseppi pole varem kutsekoolis õpetatud,” rääkis Danilov. Muudest erialadest olid täiskasvanud õppurite hulgas jätkuvalt populaarsed mööblirestauraatori, sadulsepa ja raamatupidaja eriala.

„Aastad on erinevad ja väga raske on prognoosida, mis eriala just sel aastal populaarseks saab,” ütles Ingrid Danilov. Ta tõi näiteks loodusturismi, kus ühel aastal oli väga raske õpperühma kokku saada, teisel aastal aga täitus rühm hästi. 

Danilov tõdes, et praegu, kui on käsil ulatuslik õppekavade uuendamine, ootab kool kohalikelt ettevõtjailt tagasisidet, milliste oskustega tööjõudu siinkandis enim vajatakse. „Kuigi, ega me ole enam ainult Läänemaa kutsekool, sest juba 40 protsenti meie õppijatest on Harjumaalt,” sõnas Danilov. Läänlasi on sel aastal õppima asunute seas kolmandik. Kokku õpib kutsehariduskeskuses sel õppeaastal üle 700 õpilase. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments