Uus infosüsteem annab maad erastanud inimestele ja ettevõtetele ülevaate maaga seotud nõuetest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Alates eilsest on riigiportaalis eesti.ee avatud siseministeeriumi tellimusel valminud maa järelmaksunõuete infosüsteem, mis võimaldab maareformi käigus maad erastanutel jälgida lepinguga võetud kohustusi, maksegraafikuid, nõudeid ning teostada lepinguga seotuid makseid, teatas siseministeeriumi pressinõunik Merje Pors.

Infosüsteem koondab maareformi käigus erastatud maade eest tasumisel antud järelmaksude andmed, maa nõudeõigusest suuremas osas tagastamise lepingud ning riigimaa kasutusvalduste ja hoonestusõiguste lepingud. Infosüsteemiga kontrollitakse laekunud summade korrektset jaotust ja saadetakse võlgnikele meeldetuletus- ja saldokinnituskirju. Kliendivaates saab inimene tutvuda enda lepingutega, teostada makseid ja suhelda riigiga läbi veebiportaali.

„Kui seni sai inimene ülevaate endaga seotud maa järelemaksudest ja muudest maaga seotud tehingutest maavalitsuses kohal käies paberi peal, siis tänu ühtse infosüsteemi kliendivaate loomisele saab sama info kätte kodust lahkumata,“ märkis siseministeeriumi regionaalhalduse osakonna juhataja asetäitja Margus Lehesaar. „Inimesed saavad erastatud maaga seotud andmetega nüüd kiirelt ja mugavalt tutvuda ning samas väheneb ka maavalitsuste koormus maareformi käigus tagastatud ja erastatud maade lepingute täitmise ning järelmaksude laekumise kontrollimisel,“ lisas Lehesaar.

Enne infosüsteemi loomist pidas iga maavalitsus lepingute arvestust iseseisvalt ja enda valitud tarkvara abil, mistõttu puudus pidev terviklik ülevaade nõuetest. Nüüd on kõik lepingud ühtses andmebaasis, riigil on võimalik jooksvalt saada tervikülevaade maa järelmaksudest ja muudest maatehingutest tekkivate perioodiliste maksude laekumisest. Infosüsteemi on kantud üle 14 000 lepingu, mille nõuete kogusumma on ligi 93 miljonit eurot.

Maa järelmaksunõuete infosüsteemiga saab tutvuda siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments