Linnuses kõmasid suurtükipaugud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16

Haapsalu piiskopilinnuse suurtükk Must Koer tegi täna Eesti Ajaloomuuseumi teaduri ja ühe parima keskaegsete relvade tundja Jaak Mälli käe all avalikkuse ees esimesed paugud.

Musta Koera nime kandev suurtükk on 15. sajandi Burgundia suurtüki koopia, mille valmistas Rakveres Priit Verlin. Haapsalu suurtükk on aga ümber ehitatud, sest algne kaliiber oli paugutamiseks liiga suur ja liialt suurt püssirohukogust nõudev. 

Laupäeval oli Jaak Mäll enne suurtüki laadimist pisut murelik. "Avastasime, et kahuritoru oli vett täis jooksnud ja oleme seda nüüd kuivatada üritanud. Ei tea kas paugu tegemine õnnestubki," selgitas Mäll.

Et kokkutulnud paugust päris ilma ei jääks, oli Mäll kaasa võtnud ka nn Otepää püssi koopia. Otepää linnuselt leitud püssi peetakse maailma vanimaks käsitulirelvaks, mis on valmistatud ilmselt 14. sajandi lõpul. Esimene kõmakas linnuseõues kõlaski püssist. 

Siis oli järg Musta Koera käes. Mäll ning Haapsalu ja Läänemaa muuseumite teadur Edgar Tammus laadisid kõigepealt suurtüki toru kaudu isetehtud nn musta püssirohtuga, mille ette lisati paberist tropp. "Originaalis oleks sinna sisse lükatud puust klots, aga turvalisuse kaalutlusel kasutame paberit," selgitas Mäll. 15. sajandil oleks viimasena lisatud kuul. 

Suurtüki peal asuv süüteava puhastati ja raputati ka sinna ka püssirohtu ja lõpuks süüdati süütevardaga.

Mälli kartused, et vihmaveest märjaks saanud toru võib paugutamist segada, ei saanud tõeks ja nii kärgatas müüride vahel esimene suurtükipauk. 

Ei tea kas paugutamise pärast või juhuse tõttu lendasid pärast esimese paugu kõlamist linnuse kohalt üle NATO hävitajad. 

Kui esimesed kaks pauku lasi Mäll 60 grammi püssirohuga, siis järgmise kahe paugu tarvis lisati 1,5kordne püssirohukogus. Nüüd kõlanud kõmakad võtsid juba maa värisema. 

Nelja suurtükipauguga esimesel korral piirduti – Must Koer oli oma tublidust tõestanud. 

Piiskopilinnuse muuseumi juhi Kaire Toomingas ütles, et kindlat korda, millal suurtükkipaugud linnuses kõlama hakkavad, veel pole. Tema sõnul võiks seda teha hooaja alguses ja lõpus ning tähtsamate ürituste ajal, kuid kindlasti saab olema ka võimalus paugutamist tellida.  

Fotod Kaire Reiljan

DSC_0626 DSC_0627 DSC_0628 DSC_0633DSC_0638 DSC_0691 DSC_0693DSC_0696

DSC_0697 (2)

DSC_0698

DSC_0700 (2)

DSC_0704 (2)

DSC_0705 DSC_0708

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments