Haapsalu jaht Edasi sai Eesti ja Soome avamerepurjetamise meistrivõistlustel hõbemedali

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Edasi

Jaht Edasi, kapten Koit Pauts, Haapsalu Jahtklubi. Foto: Piret Salmistu

Pirital Kalevi jahtklubis kolm päeva kestnud avamereregatil selgitati ORC klassi neljas grupis välja Eesti ja Soome avamerepurjetamise meistrid. Koit Pautsi meeskonna juhitav Haapsalu jahtklubi jaht Edasi tuli oma klassis teiseks.

Regati viimane võistluspäev algas kell 11 hommikul kahe lühirajasõiduga, mille järel teise võistluspäevajärgne liidripositsioon muutus vaid ühes grupis. ORC IV grupis tõusis kahe sõiduvõiduga liidriks Kadri (Saaremaa merispordi selts) Andres Haaveli meeskonnaga. 

Rannikusõidu ehk lühikese avameresõidu start anti enne kella kolme pärastlõunal. 12,45-miiline distants viis jahid pärast starti Katariina kai idapoi juurde, sealt Kuulimuna juurde ning viimase märgina tuli enne finisheerimist võtta veel Paljassaare põhjapoi.

Enam kui kaks tundi kestnud rannikusõit lõi poodiumikohad segi juba nii mitmeski grupis, andes Eesti ja Soome meistritiitlid jahtidele, kes pole seda varem veel saavutanud.

ORC IV ehk nn veerandtonniste grupis võttis viimasel võistluspäeval kõik esikohad nii lühiradadel kui ka rannikusõidus Saaremaa merispordi seltsi jaht Kadri Andres Haaveliga roolis  ja sai 11,9 punktiga Eesti meistriks ORC IV grupis Soome meistritiitleid ei jagatud.

Sellega murdis Kadri Koit Pautsi meeskonna jahi Edasi aastaid kestnud võitude seeria, kuid 14,6 punkti oli Edasi jaoks piisav summa, et tulla siiski hõbemedalile. Kolmanda koha sai 16 punktiga seekord jahtklubi Kalev jaht Minni Andres Aaviku meeskonnaga.

ORC I grupis tõstis rannikusõidu sõiduvõit möödunud aasta Eesti meistrivõistluste kolmanda ja Euroopa ORC klassi B grupi viienda koha jahi Olympicu (Dago JK) Tiit Vihuli meeskonnaga esikohale ning väga oodatud ja väljateenitud Eesti meistri tiitlile.

Tiit Vihul on noppinud Eesti ja Soome meistritiitleid varem küll sportjahi Melges 24 klassis, kuid avamerepurjetamise Eesti ja ka Soome meistritiitlid tal seni puudusid.

Kuna maailmameister Forte (Kalev JK) ja Jaak Jõgi meeskonna rannikusõidu tulemus oli parem kui võistlust seni juhtinud Mati Sepa jahi Technonicol (Kalev JK) tulemus – vastavalt siis kolmas ja viies koht – tõstis see Forte kolmandalt kohalt teiseks andes Technonicol meeskonnale Eesti ja Soome meistrivõistluste pronksmedalid.

ORC II grupis kindlustas rannikusõidu teise kohaga oma suhteliselt suure edumaaga liidripositsiooni konkurentide eest Kalevi jahtklubi jaht My Car Andres Lauluga roolis. 12,4 punkti ja 8,3 punktise soliidse edumaaga tuli meeskond mõlema maa meistriteks.

Ainsana selles grupis medaliheitlusse sekkunud soomlaste jahid pidasid siin omavahelist lahingut ja edukamaks osutus rannikusõidu võitnud Relax Matti Jaskariga roolis (Tuusulajärven Purjehtijat), kes sai 20,7 punktiga hõbemedalid.

Kolmandaks jäeti vaid 0,1 punktise kaotusega Relaxile rannikusõidu neljandana lõpetanud, möödunud aasta Baltic Offshore Week’i võitja Xantippa (Turun Pursiseura) Mikko Leino meeskonnaga.

ORC III grupis käis regati algusest peale heitlus kolme Kalevi jahtklubi jahi vahel – samade jahtide vahel jagati ka Eesti ja Soome meistrivõistluste medalid.

Saanud rannikusõidus teise koha, oli see jahile Elisa Passione ST Sven Heili meeskonnaga piisav edumaa saamaks 13,6 punktiga kokkuvõttes kuldmedalid.

Rannikusõidu võit tõstis aga kokkuvõttes 18,8 punktiga Aleksandr Karboinovi meeskonna jahil Brigitta-X kolmandalt kohalt teisele jättes meistrivõistluste pronksmedalid 21,8 punktiga tänavuse A. Le Coq Muhu Väina regati võitjajahile Jazz Risto Riimi meeskonnaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments