Haiglate Liit pakub tervishoiutöötajatele 6,2% palgatõusu

aivaronline

aivar@le.ee

Läänemaa haigla

 

 

 

 

 

Läänemaa haigla. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Haiglate Liit saatis eile Arstide Liidule, Õdede Liidule ja Tervishoiutöötajate Kutseliidule omapoolsed ettepanekud jätkamaks esmaspäeval läbirääkimisi uue kollektiivlepingu sõlmimiseks. Haiglate Liidu teatel on haigekassa eelarve prognoosi põhjal võimalik tõsta tervishoiutöötajate palka järgmisel aastal 6,2% ja ülejärgmisel 6,5%.

Lepinguga on plaanis kinnitada tervishoiutöötajate töötasu alammäärad järgmiseks kaheks aastaks ja leppida kokku teistes tähtsates küsimustes. Läbirääkimistel osalevad ka Perearstide Selts, Kiirabi Liit, sotsiaalministeerum ja haigekassa.

„Töötasu on läbirääkimiste üks võtmeküsimusi. Haigekassa eelarve võimaldab prognoosi kohaselt tõsta tervishoiutöötajate palka 2015.a 6,2 ja 2016.a 6,5 protsenti,” ütles Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule.

Praegu kehtiv kollektiivleping sätestab arstide miinimumtasuks 8 eurot tunnis, õdedel ja ämmaemandatel 4,5 eurot, kiirabitöötajatel 3,83 eurot ja hooldustöötajatel 2,6 eurot tunnis. 6,2 protsendise palgatõusu järel oleks arstide miinimumtunnitasu 8,5 eurot, õdedel, ämmaemandatel ja tervishoiu tugispetsialistidel 4,78 eurot, kiirabitehnikutel 4,06 eurot ja hooldustöötajatel 2,76 eurot tunnis.

„Iga-aastane palgatõus on tervishoiutöötajate kindlustunde tagamise tähtsaim tingimus, aga samas peame oma ettepanekutes arvestama eelarve võimaluste ja reaalsete finantsprognoosidega,” ütles Sule.

Sule sõnul on haigekassa võimalused järgmisel aastal väiksemad kui varem prognoositud ning üks läbirääkimiste põhiküsimus on, kuidas muutunud olukorras jätkata.

Haiglate Liit loodab kollektiivlepingu sõlmimiseni jõuda novembris-detsembris. Kokku lepitud palganumbrid hakkaksid kehtima alates 1. jaanuarist.

Haigekassa 2015. aasta eelarve läbis esimese lugemise 19. augustil, mil nõukogu kinnitas ka nelja aasta ravikindlustuseelarve kulude ja katteallikate planeerimise põhimõtteid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments